Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Καταγγελία του Περιφ. Συμβούλου Γ. Τεκτερίδη για τη λειτουργία του λατομείου στο Πλαγιάρι Πέλλας


Στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του λατομείου αδρανών υλικών στο Πλαγιάρι Πέλλας αναφέρεται σε έγγραφη καταγγελία του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Γαβριήλ Τεκτερίδης. 

Συγκεκριμένα στην καταγγελία του αναφέρει:

ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 24 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1. ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 6 & ΦΩΚΑΙΑΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
2. ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 24 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
3. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
4. ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
5. ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Κύριοι,
Στο Πλαγιάρι Γιαννιτσών Νομού Πέλλας, από το 1980 και μέχρι σήμερα λειτουργεί στη λατομική ζώνη λατομείο αδρανών υλικών του οποίου ιδιοκτήτης είναι μέχρι σήμερα ο κος Πρόδρομος Παυλίδης.

Το πρώτο συμβόλαιο διάρκειας 20 ετών έγινε από τον τότε πρόεδρο Πλαγιαρίου και με τη λήξη του συμβολαίου δεν έγινε καμιά αποκατάσταση παταριού και καμία δεντροφύτευση όπως προβλέπονταν στην γνωμοδοτική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Το δεύτερο συμβόλαιο έγινε το 2000 με τον Δήμαρχο της περιόδου εκείνης για τα επόμενα 20 χρόνια, επαναλαμβάνοντας τα ίδια και χειρότερα. Κανένα πατάρι και καμία δεντροφύτευση με αποτέλεσμα να μεγαλώνει συνεχώς η έκταση του εδάφους παραμορφώνοντας την εικόνα της περιοχής και δημιουργώντας τεράστιους κινδύνους χωρίς τη λήψη προστατευτικών μέτρων, με μόνιμα ένα γκρι σύννεφο σκόνης στην περιοχή το οποίο έχει παραμορφώσει τις αγριελιές του περιβάλλοντος χώρου. Αγριελιές τις οποίες καταστρέφουν και ξηλώνουν συνεχίζοντας την ανορθόδοξη εκμετάλλευση της λατομικής ζώνης.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Την λατομική ζώνη 1.581,525 στρεμμάτων, στην έκδοση Άδειας Λειτουργίας και στο συμβόλαιο, την έχουν μετατρέψει σε Δημοτικό Λατομείο προκειμένου να ικανοποιούνται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Στην συνέχεια έρχεται ο Δήμαρχος Πέλλας και στις 18-7-2019 ανανεώνει το συμβόλαιο του λατομείου για τα επόμενα 20 χρόνια με την εταιρία Π.ΠΑΥΛΙΔΗ ΑΕ ενώ το συμβόλαιο του 2000 είχε υπογραφεί με την ΑΣΦΑΛΤΟΛΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΕ (ενδεχομένως για να μην βαρύνεται η Π.ΠΑΥΛΙΔΗ ΑΕ με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την χρήση του λατομείου στο παρελθόν).

Παρόλο που ο Δήμαρχος δηλώνει ότι η εταιρία Π.ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΕ κατέθεσε όλα τα προαπαιτούμενα για την ανανέωση της σύμβασης, ζητούμε διευκρινίσεις για όλα τα παρακάτω:
Α. Έγινε τοπογραφική αποτύπωση του χώρου διότι όπως είναι γνωστό έχει μεγαλώσει?
Β. Έχει ανανεωθεί η Άδεια Λειτουργίας εφόσον άλλαξε η εταιρία?
Γ. Έχει ανανεωθεί το Συμβόλαιο με τα νέα δεδομένα διότι δεν πρόκειται για μίσθωση δημοτικού λατομείου αλλά για λατομική ζώνη?
Δ. Έχει αλλάξει στο συμβόλαιο το αναλογικό τέλος μετά από 20 χρόνια?
Ε. Έχετε συμπεριλάβει στο συμβόλαιο την αλλαγή του ειδικού τέλους όπου από τον Γενάρη του 2018 έγινε 8% σύμφωνα με το Ν 4512 ΦΕΚ /Α/ 17-1-2018?
Στ. Έχει αναθέσει στην Νομική Υπηρεσία του Δήμου να ερευνήσει σχετικά με την ανανέωση του Συμβολαίου προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δήμου.

Συνημμένα καταθέτω:
Α. Άδεια λειτουργίας
Β. Συμβόλαιο
Γ. Απόφαση Δημάρχου
Δ. Φωτογραφίες της περιοχής
Ε. ΦΕΚ 4512 /2018
ΣΤ. ΦΕΚ 2837/2000
Z. ΦΕΚ 1302/31-12-1998 Καθορισμός Λατομικών Περιοχών

Η. Κοινή Απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ – ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων ΑΠ 64321/23-10-2000

23-10-2019

Ο Καταγγέλων
Γαβριήλ Τεκτερίδης
Περιφ. Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

7 comments:

  1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΟΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΟΛΩΝ. ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΧΤΕΙ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ "ΤΡΥΠΑ" ΠΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙ ΟΛΟΥΣ, ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΑΘΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ. ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΕΣΤΑ ΚΥΡΙΕ ΤΕΚΤΕΡΙΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΕΣΤΙ ΣΤΑΜΚΟΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Stamko pes aleyri o gadrilos se gireyei.synxarhthria kyrie gadrilo epitelous enas apo mas!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γραψε και αλλα σχολια εσυ αλλα λιγο πιο αργα

      Διαγραφή
  5. τι περιμενες κ. Τεκτεριδη, τοσα χρονια ζεις στην Αραβησσο,τωρα αντιληφθηκατε την Οικολογικη καταστροφη; Και αντε παλι καλα ,εστω και αυτη την στιγμη εσυ εκανες την καταγγελια! Τοσα χρονια που ηταν οι τοπικοι αρχοντες του δημου Κυρρου; Που ηταν οι αρμοδιοι υπαλληλοι για θεματα Περιβαλλοντος ,της Νομαρχιας,Περιφερειας της Πελλας; Οτι γινεται στις ΣΚΟΥΡΙΕς ΧΑΛΚΙΔΙΚΗς ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗς ΧΡΥΣΟΥ το ιδιο γινεται και στην Πελλα. Στο Λατομειο του Καιριδη τηρουνται ολες οι προδιαγραφες αποκαταστασης περιβαλλοντος; Και στο φιναλε, ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΜΚΟ; ΕΔΩ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΩΝ ,ΠΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΚ.ΓΙΩΤΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ, ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΥΛΙΔΗ; ΤΟΝ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΣΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ; αντε το πολυ κανενα συλλαλητηριο ακομα να οργανωσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Pjos.mdori.na.ta.vali.me.ton.pavl...??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.