Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κοινοβουλευτική ερώτηση βουλευτή Πέλλας Λάκη Βασιλειάδη για συμψηφισμό εισφορών και αποζημιώσεις ΕΛΓΑ


Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκη Βορίδη φέρνει στη Βουλή το ζήτημα του συμψηφισμού εισφορών και αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ, για να αποζημιωθεί ένα παραγωγός θα πρέπει να έχει πρώτα καταβάλει εκπρόθεσμα τις ασφαλιστικές του εισφορές προς τον Οργανισμό. Ωστόσο, ειδικά φέτος, η απώλεια εισοδήματος μεγάλου αριθμού αγροτών, κυρίως λόγω των εκτεταμένων καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα, είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταβάλουν στην ώρα τους τις εισφορές τους και συνεπώς να αποζημιωθούν.
Με την ερώτησή του ο Βουλευτής ζητά από το Υπουργείο να τοποθετηθεί ως προς τη λύση του συμψηφισμού εισφορών και αποζημιώσεων ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να αναπληρώσουν τα χαμένα τους εισοδήματα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«19 Φεβρουαρίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη
Θέμα: Συμψηφισμός εισφορών με αποζημίωση ΕΛΓΑ
Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), η καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς από τον παραγωγό αποτελεί προϋπόθεση για την αποζημίωσή του από τον ΕΛΓΑ σε περίπτωση επέλευσης ασφαλιστικά καλυπτόμενων ζημιογόνων αιτίων. Την ίδια στιγμή, η μη καταβολή της εισφοράς καθιστά τον παραγωγό μη δικαιούχο αποζημίωσης ενώ η υποχρέωσή του απέναντι στο φορέα παραμένει, ως φορολογική εκκρεμότητα.
Την περασμένη χρονιά, πολλοί αγρότες βίωσαν εκτεταμένες καταστροφές στις καλλιέργειές τους από ακραία καιρικά φαινόμενα. Χαρακτηριστικά, η Π.Ε. Πέλλας έχει κηρυχτεί σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Ταυτόχρονα, εξωγενείς παράγοντες όπως το Ρωσικό εμπάργκο έχουν κρατήσει την τιμή των γεωργικών προϊόντων σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ως αποτέλεσμα, αρκετοί αγρότες υπέστησαν σημαντική έως πλήρη απώλεια του εισοδήματός τους και συνεπώς δεν είχαν τη δυνατότητα της εκπρόθεσμης καταβολής των εισφορών τους, ώστε να μπορούν να αποζημιωθούν.
Με δεδομένα τα παραπάνω, μια λύση στο πρόβλημα των αγροτών αποτελεί ο συμψηφισμός του χρέους των ασφαλιστικών εισφορών με την αποζημίωση που τους αναλογεί.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

1. Ποιες πρωτοβουλίες αναμένεται να πάρει το Υπουργείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της προηγούμενης χρονιάς;
2. Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση θέσπισης δυνατότητας συμψηφισμού εισφορών και αποζημιώσεων ΕΛΓΑ σε μόνιμη βάση και με τρόπο που να εξασφαλίζει τη ρευστότητα του Οργανισμού;
Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος Βασιλειάδης 


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

8 comments:

  1. Με χτυπησε το χαλαζι περσι σε 15 στρεμματα κερασια(δεν πηρα ουτε ενα κιλο) και σε 10 στρεμματα νεκταρινια και 13 στρεμματα συμπηρυνα ροδακινα....δεν εβγαλα 1 ευρω κερδος.Τωρα λοιπον για να παρω τις αποζημειωσεις πρεπει να πληρωσω 2000 ευρω ασφαλιστικες εισφορες στον ελγα....ΠΟΥ ΝΑ ΤΑ ΒΡΩ ΡΕ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ??? Αλαξτε επιτελους τον κωλοκανονισμο....καλα τα λεει ο λακης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εσύ τουλάχιστον σαν νέος που είσαι κράτα τα προσχήματα πριν από δύο μέρες ο συναδελφος σου το έφερε στην βουλη, πρίν στεγνώσει το μελάνι, κατέθεσες ερώτηση; Γιατί θεε μου αυτά τα παιδιά ρίχνουν το επίπεδο το πολύ χαμηλά; Έφυγε ο σηφακης στην θέση του άλλοι. Καρατζοβσ να το περάσεις δεν βρίζω,επεσημενω συμπεριφορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή 11 απο γκαφαδορος,εγινε και αντιγραφεας
      Τι λέει ρε το παιδί.

      Διαγραφή
  3. Λάκη καμιά ερώτηση για τον δρόμο ,
    μπας και ηρεμήσεις τον ΜΑΘΟΥΣΑΛΑ με αυτό πού είπες ότι στον δρόμο δεν έγινε τίποτα και οτι έγινε είναι λάθος και πρέπει να γίνει από την αρχή.Τεζα ο δικός σου,όπως λέει το τραγούδι, βαδίζεικαι παραμιλα .
    Κάνε κάτι ζητά τον ,συγνωμη για την γκάφα σου.
    Γιατί όπως πάει θα πάθει εγκεφαλικό.
    Και βλέπω οι καρασμανικοι να σε κυνηγάνε, δεν σε γλυτώνει ούτε ο Τσεφτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελένη σταματά βρε Ελένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΓΏ ΔΕΝ ΕΊΔΑ ΆΛΛΟ ΝΑ ΜΙΛΉΣΕΙ ΓΙΑ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΌ.ΜΠΡΆΒΟ.ΌΣΟ ΓΙ'ΑΥΤΌΝ ΠΟΎ ΜΈΝΕΙ ΑΘΗΝΆ ΚΑΙ ΕΚΛΈΓΕΤΑΙ ΠΈΛΛΑ ΜΠΡΆΒΟ ΣΕ ΑΥΤΌΝ ΌΧΙ Σ ΑΥΤΟΎΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΨΗΦΊΖΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. φίλε μου (2.02) αν πας λίγο Πιο κάτω θα δεις ένα βίντεο,του καρασμανη όχι απλά μίλησε,βροντοφωναξε.
    Εντάξει, πρέπει να υπάρχει ένας κώδικας δεοντολογίας,.Αυτο ειναι ειδος προς εξαφάνιση.Ο Θόδωρος δεν του το έμαθε;.Τι του έμαθε να γυρίζει στα καφέ και στα παζάρια;; σαν τον καρασμανη.χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καρατζοβα ,αριδαια νιουζ βασιλειαδης ερώτηση..
    Αγόρι μου,δεν το κατέχεις το "σπορ" ,κάτσε στον μπαγκο μέχρι να μάθεις!! Αν και δεν είσαι καινούργιος.Οπως λανσαρεσαι. Διετέλεσες προεδρος ΟΝΝΕΔ , περιφερειακός σύμβουλος, αντιδήμαρχος...,Δεν επιτρέπεται να ζητάς να καταβάλουμε εκπρόθεσμα ,αντί του εμπρόθεσμα, τις εισφορές!! Μάς έκαψες!! Το εγραψες -δλδ στο γράψανε-,στο πρόλογο,το έγραψες στην ερώτηση." Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός "!!.
    Το Αλάνι τής αγροτιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.