Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σοβαρά θέματα των αγροτών σε επιστολή του Λ. Βασιλειάδη προς τρεις υπουργούς


Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης απέστειλε επιστολή προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης & Ασύλου με οποία θίγει σοβαρά ζητήματα που αφορούν τους αγρότες.
Συγκεκριμένα επανέρχεται στο θέμα της παρακράτησης εισφορών από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και στο ζήτημα των εργατών γης, για το οποίο ζητά την απλοποίηση των διαδικασιών και θίγει τα προβλήματα που θα προκύψουν σε περίπτωση παρατεταμένου κλεισίματος των συνόρων με γειτονικές χώρες όπως η Αλβανία. Προτείνει να δοθούν κίνητρα για εργασία σε Έλληνες ανέργους και να επιτραπεί σε νόμιμα εγκατεστημένους στη χώρα πρόσφυγες και μετανάστες να εργαστούν ως εργάτες γης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς:
τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη
τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση
τον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου, κ. Π. Μηταράκη
Σχετ.:
-Α.Π. 4334 19/02/2020 Κοινοβουλευτική Ερώτηση
-Α.Π. 2814 23/12/2019 Κοινοβουλευτική Ερώτηση

Αγαπητοί κκ. Υπουργοί,
Θα ήθελα αρχικά να εκφράσω τη στήριξή μου προς εσάς και την Κυβέρνηση εν συνόλω για την άμεση και καθολική κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων που αναμένεται να έχει στην εθνική οικονομία.
Προτεραιότητα αποτελεί φυσικά η εξασφάλιση της δημόσιας υγείας. Οι ορθοί περιορισμοί που επεβλήθησαν στις μετακινήσεις και σε σειρά οικονομικών δραστηριοτήτων όμως, έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν προβλήματα σε όλους τους κλάδους, συμπεριλαμβανομένου και του πρωτογενούς.
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα αρχικά να επανέλθω στην από 19/02/2020 και με Α.Π. 4334 Ερώτηση την οποία κατέθεσα στη Βουλή και στην οποία αναφέρω το ενδεχόμενο παρακράτησης εισφορών από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, για τις περιφερειακές ενότητες που είχαν κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την περασμένη χρονιά, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.
Ήδη η Κυβέρνηση και εσείς προσωπικά έχετε δείξει την κατανόησή σας απέναντι στους πληγέντες των περσινών καταστροφών, με την καταβολή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας «de minimis» στο επιτραπέζιο ροδάκινο και το νεκταρίνι. Πρόσφατα επίσης υπεγράφη η σύστασης της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φρούτων, Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών, ένα αίτημα πολλών ετών. Παράλληλα, η μείωση της φορολογίας και η δημιουργία ειδικής κατηγορίας ασφαλισμένων για τους αγρότες της χώρας, βοήθησε ακόμα περισσότερο τον κόσμο του πρωτογενούς τομέα.
Κύριοι Υπουργοί, με τα νέα δεδομένα της πανδημίας και των επιπτώσεων που αυτή θα έχει στην οικονομία, η έμπρακτη στήριξη των αγροτών, οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν ήδη απώλεια εισοδήματος από την περσινή χρονιά, είναι αναγκαία. Οι νέες και πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας, έχουν περιορίσει ακόμα περισσότερο τη ρευστότητα των αγροτικών νοικοκυριών, με αποτέλεσμα να είναι ακόμα πιο δύσκολη από πριν η καταβολή των εισφορών, παρά την παράταση που δόθηκε έως 31 Μαΐου.
Σε αυτό το πλαίσιο και λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης, σας ζητώ άλλη μία φορά να εξετάσετε το ενδεχόμενο να παρακρατηθεί το ποσό των οφειλών προς τον ασφαλιστικό φορέα από την αποζημίωση που πρόκειται να καταβάλλει ο ΕΛΓΑ. Έχουν ήδη δοθεί απαντήσεις για τις δυσκολίες μιας τέτοιας απόφασης, ωστόσο κατ’ εξαίρεση και μόνον για τη φετινή χρονιά είναι σημαντικό να εξεταστεί εκ νέου. Η πανδημία, η οποία ήρθε να συμπληρώσει την καταστροφική χρονιά, έχει ως αποτέλεσμα πολύς κόσμος να μην έχει τη δυνατότητα να πληρώσει, όσες παρατάσεις και αν δοθούν.
Ένα δεύτερο θέμα στο οποίο θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας είναι η αναμενόμενη έλλειψη εργατών γης για τις αγροτικές εργασίες που πρόκειται να ξεκινήσουν από τις αρχές Μαΐου. Μέχρι πέρσι το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών αυτών αναλάμβαναν Αλβανοί υπήκοοι. Όπως περιγράφουμε μαζί με 6 συναδέλφους μου Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην από 23/12/2019 και με Α.Π. 2814 Ερώτηση στη Βουλή, το ισχύον καθεστώς απαιτεί τη σύμπραξη πλείστων φορέων της κεντρικής διοίκησης, όχι μόνο για την έκδοση της απόφασης περί του όγκου εισδοχής, αλλά και για την εφαρμογή της. Συνέπεια των εν λόγω ρυθμίσεων είναι ένα δυσμενές πλαίσιο, το οποίο αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές – εργοδότες, σχετικά με τους μετακλητούς εργάτες γης, το οποίο περιλαμβάνει μεγάλη γραφειοκρατία και κόστος. Αποτέλεσμα ήταν οι άνθρωποι αυτοί να έρχονται στη χώρα με τρίμηνη τουριστική βίζα και -στην ουσία παράτυπα- να εργάζονται στην συγκομιδή φρούτων.
Ζητάμε την απλοποίηση της νομοθεσίας, τη μείωση της γραφειοκρατίας και απλούστευση των διαδικασιών ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να εκδίδουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και να χρησιμοποιηθούν ως εργάτες γης. Έτσι, και το δημόσιο δεν θα χάνει έσοδα και θα εισπράττει τα εργόσημα ως είθισται μέσω αυτής της διαδικασίας που περιγράφουμε.
Όμως, το κλείσιμο των συνόρων με τη γειτονική χώρα, λόγω της πανδημίας, εφόσον συνεχιστεί, αναμένεται να δημιουργήσει ακόμα πιο μεγάλη ζήτηση για αγροτικές εργασίες. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουμε να δοθούν κίνητρα σε Έλληνες ανέργους, και μέσω του ΟΑΕΔ, για εποχική απασχόληση σε αγροτικές εργασίες. Επίσης προτείνουμε να εξετάσετε σε συνεργασία και με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το ενδεχόμενο νόμιμα διαμένοντες στη χώρα πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι διαθέτουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ να μπορούν να εργαστούν ως εργάτες γης. 
Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και είναι ο σημαντικότερος για περιοχές όπως η Πέλλα. Η ανάπτυξη και η διευκόλυνση των δραστηριοτήτων του τομέα είναι προτεραιότητα. Από την ανάληψη των καθηκόντων της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχουν γίνει πολλά βήματα και είναι σαφές πως έχουμε τη βούληση να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Αποδεικνύετε πως ήμαστε και παραμένουμε δίπλα στον Έλληνα αγρότη, με σεβασμό, συνέπεια και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
Σας ευχαριστώ για το διαρκές ενδιαφέρον σας.

Με εκτίμηση
Λάκης Βασιλειάδης
Βουλευτής Πέλλας»

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 comments:

  1. Αυτά πραγματικά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και βασικά το πολύ σημαντικό θέμα των εργατών γής που αν τα σύνορα δεν ανοίξουν μέχρι τον Ιούνιο έχει δεν έχει παραγωγές δεν πρόκειται να μαζευτούν, γιαυτο κοιτάξτε να προνοησετε.
    Μπράβο κ. Βασιλειάδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παναγιώτης Πασχαλίδης21 Μαρτίου 2020 στις 2:55 μ.μ.

    Ποιόν ρε Βασιλειάδη πας να παραπλανήσεις, σε έπιασε τώρα ο πόνος για μάς; τον είχες 2 μέρες στην βουλή τον Βορίδη, γιατί δεν το ζήτησες; από το βήμα της Βουλής έπρεπε να αφιερώσεις όλη την ομιλία σου στο θέμα του συμψηφισμού, αλλά πώς !! είναι δυνατόν να έχει την πρωτοβουλία ο Καρασμάνης και συ κομπάρσος! και όμως, έπρεπε να πρωταγωνιστήσεις το διήμερο εκείνο, να γίνεις σημαιοφόρος και ζητάς τώρα να μας λυπηθεί λόγω κορνωιου; τι φαρισαϊσμός είναι αυτός; Έβλεπα άλλους βουλευτές από άλλους νομούς να το ζητούν και συ το έπαιζες κινέζος. Πόσο μικρός είσαι, έχασες την μεγαλύτερη ευκαιρία της ζωής σου στη Βουλή με την τροπολογία, να μάς πάρεις τις ψυχές μας και σε ψηφίσαμε, που να ξέραμε ότι θα εξελιχθείς τόσο κυνικός και το παίζεις και νέος και μάς το επαναλαμβάνεις συνεχώς στη Βουλή, η γενιά μού και η γενιά μου, ποια γενιά σου Ρε, και γω είμαι νέος αγρότης, αλλά στοιχίζομαι πίσω από τούς άλλους όταν βλέπω κάτι σωστό, και πρωτοστατώ όταν είναι για το κοινό καλό. Και όπως αποδεικνύεται με την επιστολή σου αναγνωρίζεις ότι έπρεπε να γίνει ο συμψηφισμός ,παρακράτηση την ονομάζεις!! Άρα ήταν αναγκαία η στήριξη τής τροπολογίας στη Βουλή. Γιατί δεν το έκανες; και έρχεσαι τώρα και στέλνεις επιστολή; μετά από 20 μέρες!! Ποιόν πας να παραπλανήσεις; Εσύ είσαι της γενιάς μας; Η γενιά μας τι σχέση μπορεί να έχει με αυτά τα παλαιοκομματικά τερτίπια; Λυπάμαι πού ως εκπρόσωπος της γενιάς μας δεν στάθηκες στο ύψος τν περιστάσεων και έρχεσαι τώρα και χύνεις κροκοδείλια δάκρυα εκ των υστέρων, για να καλύψεις την γκάφα σου στη Βουλή. Στην περίπτωση σου η σιωπή ήταν καλύτερη. δεν αναφέρομαι στο υπόλοιπο περιεχόμενο της επιστολής σου γιατί είναι για σκίσιμο! Λυπάμαι πραγματικά.
    Καρατζοβα διακρίνεσαι , για τον πλουραλισμό και το βήμα που δίνεις στο διάλογο! Ας απαντήσει ο ίδιος ή οποίος θέλει εκπρόσωπος του από την γενιά μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποια τροπολογία ρε φίλε μας δουλεύεις και σύ; Αφού είχε συνεννοηθεί δήθεν ο Καρασμάνης με τον Βορίδη και κατέβασε τροπολογία γιατί έφαγε τέτοια χυλόπιτα; Ούτε καν συζητήθηκε στη Βουλή για ψηφοφορία, ας δώσει πρώτα ο Καρασμάνης το εμπάργκο που μας έταζε, που είναι το ντεμινιμις που μας έλεγε ότι είναι ψίχουλα; Τώρα κάνει τον κινέζο, ποιον ψήφισες ρε δήθεν Παναγιώτη πασχαλιδη(Ελένη του γραφείου) μόνη σου έμεινες να γράφεις.

      Διαγραφή
  3. αλμωπια επιασε παγετος τι γινετε ακομα τ περσινα δεν δωσατε εε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 5,26 είσαι μεγαλο γάτονι ,πράγματι έμεινε μόνη. Αφού τους πήρε όλους ο Λάκης με μεταγραφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εσείς του Αθηναίου βουλευτή που τα γράφετε νομίζετε με αυτόν τον τρόπο θα διαβάλλετε τους άλλους δυο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.