Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ιερά Σύνοδος: Ακολουθίες χωρίς πιστούς – Στις 26 Μαΐου ο εορτασμός του Πάσχα


Nα γίνουν οι Ακολουθίες για το Πάσχα, έστω και κεκλεισμένων των θυρών, αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) που συνήλθε εκτάκτως το απόγευμα της Τετάρτης, για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλαδικής Εκκλησίας με τηλεδιάσκεψη.
Η Ιερά Σύνοδος προτρέπει επίσης όλους τους πιστούς να παραμένουν στο σπίτι τους όπως έχει διατάξει και η πολιτεία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα και η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο οποίος παράλληλα ζήτησε από τις οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας να συνδράμουν οικονομικά προς τα νοσοκομεία για την προμήθεια υγειονομικού εξοπλισμού.

Στην εισήγησή του ο κ. Ιερώνυμος επισήμανε την εμπιστοσύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος προς την Πολιτεία για τον χειρισμό της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης ενώ υπογράμμισε ότι το εκκλησιαστικό καθήκον κλήρου και λαού επιβάλλει τη συμμόρφωση με τα έκτακτα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία. Πρότεινε επίσης μέχρι τις 11 Απριλίου οι Ακολουθίες θα διεξάγονται κανονικά –κεκλεισμένων των θυρών– υπό την προϋπόθεση της τηλεοπτικής, ραδιοφωνικής ή διαδικτυακής κάλυψης. Από το Σάββατο του Λαζάρου (την Κυριακή των Βαϊων και μετά) οι Ακολουθίες θα διεξάγονται – πάντα κεκλεισμένων των θυρών- με το ελάχιστο δυνατό αριθμό κληρικών και ψαλτών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πολιτείας.

Με τη ρύθμιση αυτή της νόμιμης τελέσεως της Θ. Λειτουργίας στους Ι. Ναούς, κεκλεισμένων των θυρών, θα κρατηθεί άσβεστη η λαμπάδα της Θ. Λατρείας, η οποία για την Εκκλησία είναι «κοινή» και «δημόσια» εφόσον λαμβάνει χώρα εντός του Ι. Ναού επί της καθαγιασμένης Αγίας Τραπέζης, ακόμη και αν μετέχει στο Μυστήριο μόνον ένας ιερέας και ένας πιστός, σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος

Επίσης, η ΔΙΣ, με προτροπή του Αρχιεπισκόπου, ανέθεσε στη Γενική Διεύθυνση των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος να βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τους διοικητές των νοσοκομείων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό ώστε η Εκκλησία να συνδράμει στις τρέχουσες αυξημένες ανάγκες τους σε υγειονομικό εξοπλισμό. Παράλληλα, η Εκκλησία θέτει στη διάθεση της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού τα κοινωνικά ιατρεία της «Αποστολής» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τα ενοριακά δίκτυα όλων των μητροπόλεων.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΔΙΣ, η Ανάσταση θα τελεστεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης 26 Μαΐου, με βραδιά της απόδοσης της εορτής του Πάσχα, όταν και θα τελεστεί στους ναούς της χώρας η πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, που τελείται κανονικά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Στις 26 Μαΐου είναι η απόδοση του Πάσχα και τότε θα ψαλλεί η πανηγυρική αναστάσιμη λειτουργία, για να μπορούμε να πάμε όλοι, όπως λένε ιεράρχες.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

13 comments:

  1. Μην χάσουν το χρήμα του Πάσχα σαν δεν ντρέπονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αη σιχτιρ ρε πανεξυπνε βρήκες να πεις καθίστε στο καβούκι σας και μην έχετε άποψη για όλα ξερόλες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εσύ πρόσεχε μην δαγκάσης την γλώσσα σου και δηλητηριαστής σκέφτεσαι αυτούς που το χουν ανάγκη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σας από την Έδεσσα. Αφού εκφράσω τη λύπη μου για το ύφος των θέσεων των προηγούμενων κυρίων θα ήθελα να εκφράσω την προσωπική γνώμη μου επί του θέματος. Το Άγιο Πάσχα είναι η Εορτή των Εορτών της Ορθοδοξίας και Πάσχα χωρίς Εκκλησία ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ. Μέσα στην παράκρουση του τελευταίου μήνα που όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί εντεινόμενη για ένα ακόμα δίμηνο τουλάχιστον με αφανιστικά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία ,υπήρξε από την πλευρά μας από την πλευρά δηλαδή των υποτιθέμενων πιστών Ορθοδόξων, των ανθρώπων "της Εκκλησίας" όπως μας λένε ένας απόλυτος εξοβελισμός του Κυρίου μας από τη ζωή μας στο όνομα της επιδίωξης εξασφάλισης μιας "στεγνής" και απόλυτα υλιστικής "επιβίωσης". Οι Εκκλησίες μας έκλεισαν , τα Ιερά Μυστήρια χλευάστηκαν με τον αθλιότερο τρόπο , η ζωή μας έχασε καθετί το πνευματικό και το ανώτερο. Κλείσαμε τους Ναούς μας στο όνομα της λεγόμενης αποφυγής του συνωστισμού , ενώ ο Ναός είναι ο τόπος που ο Θεός κοινωνεί με το μέγιστο δημιούργημά του τον άνθρωπο , και όπου η Αγία Χάρη γεμίζει τα πάντα. Στο Ιερό Ναό όπως σημειώνει ο πάνσοφος Ιεράρχης μας , μόνο ωφέλεια έχει να λάβει ο άνθρωπος εφόσον βέβαια υπάρχει σε αυτόν έστω και ψήγμα πίστης ( οι υπόλοιποι δεν είναι υποχρεωμένοι να έρχονται στην Εκκλησία). Παρόλα αυτά ελπίζαμε εμείς οι άθλιοι ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα εισχωρήσει στα μυαλά των ηγεμόνων μας η αγιαστική χάρη του Κυρίου μας και θα μπορούσαμε τουλάχιστον ( με όλους τους όρους που θα επέβαλλε η εξουσία) να εορτάσουμε με ταπείνωση και συντριβή τα Άγια Πάθη του Κυρίου μας , να λάβουμε μέρος στην περιφορά του Επιταφίου και εν τέλει (πάντα με ταπείνωση και χωρίς ίχνος ευδαιμονιστικής διάθεσης) να γιορτάσουμε την Ανάσταση Του. Δυστυχώς διαψευστήκαμε οικτρά. Όπως ειπώθηκε με περίσσιο κυνισμό "φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο σπίτι , για του χρόνου βλέπουμε..."λες και μιλάμε για αθλητικές διοργανώσεις ή καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Φίλοι θα φανώ ίσως σκληρός και γραφικός αλλά ο μη εορτασμός της ΕΟΡΤΗΣ των ΕΟΡΤΩΝ στην καθορισμένη από τους Αγίους Κανόνες ημερομηνία της , διαρηγνύει τον δεσμό ημών των λαϊκών με τον Κύριό μας ίσως χωρίς ελπίδα αποκατάστασης . Η άποψη να γίνει αναστάσιμη λειτουργία την 26/5 εκτός του ότι οι υποτιθέμενες καλές συνθήκες είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν υπάρξουν , δεν βρίσκω ότι θα προσφέρει κάτι στην αποκατάσταση της σχέσης μας με τον Κύριο. Φυσικά δεν κρίνω επί της ουσίας την απόφαση της ΔΙΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος , απλά αναρωτιέμαι αν δικαιούμαστε να ψελλίσουμε εμείς οι ανάξιοι το "Άφες ημίν Κύριε ου γαρ οίδαμεν τι ποιούμεν" ... Κυριάκος Κωφίδης ( ένας από τους πολλούς ανάξιους), Έδεσσα 2/4/2020

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτοί που αναφέρονται άσκοπα συνέχεια στο όνομα του Κυρίου ας χαλαρώσουν λιγο.Εδω ο Κόσμος χάνεται και ......

      Διαγραφή
  5. Μαζί με τον 15αυγουστο πιο πολύ το χρήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι αθεε και λιγδιαρη τρέχα πίσω από τον Τσίπρα να σωθείς...

      Διαγραφή
  6. Πόσο λιγούρης και μίζερος μπορείς να είσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και αυτοί τον ....χαβά τους . Εδώ σου λέει ο δικός σας ο πρωθυπουργός έχουμε πόλεμο και εσείς την πάρτι σας. Και ποιος μας λέει πως μετά τον κάθε πόλεμο που βιώσανε οι γονείς και παππούδες μας χάσανε την θρησκεία τους? Γιατί είστε τόσο κάφροι και δεν καταλαβαίνετε πως μια φορά και εσείς κάντε σημειωτόν ή έστω και βήμα πίσω! Τόσο γκαγκά είστε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΧΩΡΙΣ ΘΕΟ ΤΙΠΟΤΕ....ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΗΝΎΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΕΚΕΙ.ΚΡΙΜΑΣ ΚΡΙΜΑΣ ΚΡΙΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα σας. Ξεπερνώντας ακραίους χαρακτηρισμούς ("κάφροι","γκαγκά" κλπ) και για να κλείσω το θέμα από τη μεριά μου , απλά αναφέρω πως και στην Τουρκοκρατία (500 τόσα χρόνια για την περιοχή μας), και στους πολέμους των προγόνων μας , και σε περιόδους τρομερών επιδημιών (φυματίωση , γρίπη κλπ), ΟΥΔΕΠΟΤΕ υπήρξε Πάσχα με το λαό έξω από τον Ιερό Ναό. Επίσης όταν λέμε εμείς οι "κάφροι" ότι μέσα στην Εκκλησία επειδή είναι ο πιο αγιασμένος τόπος , δεν υπάρχει υπάρχει κανένας κίνδυνος για έναν έχοντα λίγη έστω πίστη , εννοείται ότι αν κάποιος είναι έστω και ελάχιστα αδιάθετος ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από την ίδια την Εκκλησία να πάει στις ακολουθίες θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία των άλλων( ο Θεός άλλωστε μας έχει δώσει μπόλικο μυαλό για να το καταλάβουμε αυτό και από μόνοι μας) . Τέλος το αν είναι "άσκοπη" η "συνεχής αναφορά " του ονόματος του Κυρίου μας , ας το κρίνει Εκείνος . Καλή Ανάσταση στην Πατρίδα μας αδέλφια. Κυριάκος , Έδεσσα 3/4/2020.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η εκκλησία να μπει στην πρώτη γραμμή βοήθειας μη κοίτα μόνο πως θα τα αρπάξει, τρις.εκ.περιουσια έχει. Στάθηκε ποτέ στο ύψος των περιστάσεων;
    Στον καιρο της οικονομικής κρίσης έβαλε ποτέ πλάτη; Όχι. Μόνο τα μασουρια ως σκέψη. Τριςεκ. περιουσια βοηθήστε τα νοσοκομεία σε υλικό και κλίνες.
    Το μυαλό τους το κλουβιο στο κερί στο παγκαρι και στο δίσκο.Και τον Κύριο να τον αφήσουν κατά μέρος, ο Κύριος είναι μέσα μας όταν βοηθάμε κι όχι όταν αρπάζουμε.
    Σα δε ντρέπονται λέω γω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.