Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου σε... Αυστραλία, Καναδά και Ινδία


Μαθητές όλων των ηλικιών από τη Βέροια και από τις γύρω περιοχές της Ημαθίας είναι έτοιμοι να παρακολουθήσουν το μάθημα ποντιακής διαλέκτου. Κάποιοι από αυτούς δεν γνωρίζουν ούτε μία λέξη στα ποντιακά. Στην ίδια, διαδικτυακή, τάξη βρίσκονται και συμμαθητές τους από την Αυστραλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Φιλανδία, τη Σουηδία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Όλους τους «ενώνει» η κοινή αγάπη για τον ποντιακό πολιτισμό και η δίψα για μάθηση.

Με την έναρξη της τρέχουσας σχολικής σεζόν, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας αποφάσισε -εκτός των άλλων δραστηριοτήτων της- να ξεκινήσει μαθήματα ποντιακών, με στόχο όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της, Νίκος Τουμπουλίδης, να «μην αφήσουμε να πεθάνει η μητρική μας γλώσσα».

Τα μαθήματα ξεκίνησαν, με φυσική παρουσία περίπου 30 ατόμων, στο χώρο της Λέσχης έως ότου «ξέσπασε» η πανδημία του κορονοϊού. Λόγω και της καραντίνας και σε μια προσπάθεια να μην πάει χαμένος ο κόπος «γεννήθηκε» ένας νέος τρόπος επικοινωνίας: αυτός των διαδικτυακών μαθημάτων, πάντα υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου - γλωσσολόγου, πιστοποιημένης εκπαιδεύτριας ποντιακής γλώσσας, Αναστασίας Μαχαιρίδου.

«Με τα διαδικτυακά μαθήματα, είδαμε πως μπορούσαμε να "ανοίξουμε" το μάθημα σε περισσότερους ενδιαφερόμενους και το κάναμε. Και μάλιστα η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη. Οι εγγραφές συμπληρώθηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κι έτσι δημιουργήθηκαν τρεις τάξεις που αυτή τη στιγμή συγκεντρώνουν περίπου 300 μαθητές. Εκατό μαθητές σε κάθε τμήμα», εξηγεί ο κ.Τουμπουλίδης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, τα διαδικτυακά μαθήματα ποντιακής διαλέκτου, τα οποία ξεκίνησαν στις 10 Απριλίου και πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή απόγευμα, τα παρακολουθούν μαθητές ηλικίας από 14 ετών έως και άνω των 70, με το 1/3 των συμμετεχόντων να μένει εκτός Ελλάδας.

«Οι νέοι συμμετέχοντες εντυπωσιάζονται από λέξεις που τους φαίνονται περίεργες και ρωτάνε. ‘Εχουμε τη δυνατότητα, στη διάρκεια του μαθήματος, να συμμετέχουμε με ερωτήσεις και απορίες μέσω chat, στις οποίες απαντάει στη συνέχεια η καθηγήτρια», προσθέτει ο κ.Τουμπουλίδης.

Μεταξύ άλλων μαθαίνουν, μέσω των διαδικτυακών θρανίων, ορθογραφία, γραμματική αλλά και τι σημαίνουν τα ρήματα «καλατσεύω=ομιλώ», «σερεύω=μαζεύω», «ανασπαλλώ=ξεχνώ». ‘Οπως φαίνεται η εκπαιδευτική περίοδος θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαίου διαδικτυακά και στόχος είναι το νέο έτος να βρει και πάλι τους ενδιαφερόμενους της ποντιακής διαλέκτου στον χώρο της Λέσχης, αρκεί να έχει ξεπεραστεί ο «σκόπελος» του κορονοϊού.

AΜΠΕ

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

41 comments:

  1. κΑΙ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΤΟΣΟ "ΧΡΗΣΙΜΗ" ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΘΑ ΣΥΝΝΕΝΝΟΗΘΕΙΣ; ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙΣ ΑΠΛΑ ΤΟΝ ΦΥΛΕΤΙΚΟ ΣΟΥ ΕΓΩΙΣΜΟ ! ΜΑΘΕΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΑ, ΤΗΝ ΜΙΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ,ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ ,ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΜΟΓΓΟΛΙΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 11:01, τι να πει κανείς για τα σχόλια σου! Αχαρακτηριστα!
    Μπράβο για την πρωτοβουλία στην Ευξεινο λεσχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας μάθουν σωστά τα Νεοελληνικά που ελάχιστοι τα ομιλούν όπως πρέπει.

      Διαγραφή
  3. Ας διατηρήσουν την γλώσσα της πατρίδας τους και ας αφήσουν τα ποντιακά κατά μέρος. Τί υπέρμετρος εγωισμός είναι αυτός;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. που μιλάνε αυτη τη γλώσσα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΡΓΙΝΑ T.V ΔΙΑΒΑΖΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΛΑΧΙΚΑ ΑΛΛΟΣ ΣΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λαός χωρίς παρελθόν, δεν έχει μέλλον. Είναι ιερή υποχρέωση και καθήκον η τήρηση των παραδόσεων και εθίμων. Όσον αφορά τους ποντιους και τα ποντιακα εύκολα μπορεί να εξακριβωσει κάποιος την αδιαμφισβητητη ελληνικοτητα τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπορεί κάποιος από όλους τους "γλωσσολόγους" σχολιαστές του παρόντος άρθρου να μου απαντήσει: 1).πως αποκαλείται στα βλάχικα το 'ευχαριστώ'; 2).πως αποκαλείται στα εντόπικα το 'συγνωμη'; Επειδή δεν θα ήθελα να συνεχίσω διότι θα χαρακτηριστω ρατσιστής, καλό θα ήταν να ρωτήσετε τους φιλολόγους σας στα σχολεία -αν πήγατε φυσικά-την σχέση της ποντιακής διαλέκτου με την αρχαιζουσα καθώς την την μετέπειτα συνέχεια της που είναι η Ελληνική γλωσσα; Και μια συμβουλή: μιλάτε μέσα στο σπίτι σας Ελληνικά ειδικά μπροστά στα παιδιά σας και αφήστε το "τσι φάτς, γκινι" όπως και το " σο πρας, αρνο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ που πήγες και σχολείο και δεν θέλεις να χαρακτηριστείς ρατσιστής μας συμβουλεύεις μα μην ομιλούμε στα σπίτια μας βλάχικα , ΄εντόπικα΄ κλπ σε αντίθεση με τα ποντιακά που τα συστήνεις ελεύθερα γιατί είναι αρχαίζουσα. Ευχαριστούμε για τις συμβουλές!!! Δηλαδή όλοι να απαρνηθούμε την γλώσσα που μιλούσαν οι Παπούδες και οι γιαγιάδες μας εκτός αν αυτά ήταν τα ποντιακά!!!

      Διαγραφή
    2. Το συγνωμη στα εντόπικα είναι ντα μι προστις έχεις κανενα πρόβλημα εσυ και να μιλας για το Σπίτι ακουσες εξυπνε

      Διαγραφή
    3. Δυστυχώς ως κλαρίνογαμπρός δεν κατάλαβες διόλου το νόημα του σχολίου μου. Κατ αρχήν δεν είμαι Πόντιος (μακάρι να ήμουν ομως με δύο μάτια) αλλά βλέπω ότι ενοχλήθηκες ιδαιτερα από μια παγκόσμια διαδικτυακή παιδευση άλλης διαλέκτου που δεν έχει σχέση με την καταγωγή σου. Εσύ που θέλεις να μιλάς την γλώσσα του παππού σου κακώς πηγές σε Ελληνικό σχολείο. Έπρεπε να ιδρύσετε μια σχολή που θα διδασκεται η ξενόφερτη διάλεκτος των προγόνων σου. Για τον άλλο φίλο που αναφέρεται στο συγνώμη, δεν μεταφράζει στα εντόπικα αλλά παραφραζει στα σλαβικά την συγκεκριμένη λέξη.

      Διαγραφή
    4. Και για πες μας ρε Σακη-Σακη ποιο ήταν το νόημα το σχολίου σου;Δεν θέλεις να σε χαρακτηρίσουμε ρατσιστή αλλά είσαι και το σχόλιο σου στρέφεται σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

      Διαγραφή
    5. Τελικά ΣΑΚΗΣ-ΣΑΚΗΣ είσαι 'Πόντιος'!!! Κάτι προσπάθησες να πεις , κάτι πήγες να πεις , και τελικά τίποτα δεν μας είπες.

      Διαγραφή
    6. Ο ποιητής αν δεν κατάλαβες θέλει να πει ότι αυτού του είδους οι δραστηριότητες και μαλιστα σε επίπεδο τόσων ηπείρων ανά την γη δεν αποτελεί προϊόν χλεύης και ρατσισμού, παρά μόνο επαίνων. Και όπως προείπα η ποντιακή διάλεκτος δεν εμπεριέχει λέξεις προερχόμενες από σλαβοφωνες, αλβανοφωνες, ρουμανοφωνες η άλλου έθνους κουλτούρα.

      Διαγραφή
    7. Και τι το κακο έχουν οι σλαβοφωνες,βλαχοφωνες κ.ο.κ λέξεις που δεν αξίζουν έπαινο σύμφωνα με την λογική σου;

      Διαγραφή
    8. Η Ποντιακή δηλαδή δεν εμπεριέχει τούρκικες λέξεις;;; Ολες οι γλώσσες εμπεριέχουν λέξεις από άλλες γλώσσες!!! Αχ Σάκη - Σάκη.....ότι ΄να ναι.

      Διαγραφή
    9. Τι να απαντήσω τώρα σε έναν στόκο με περικεφαλαία που αποκαλεί την ποντιακή διάλεκτο ως γλώσσα; Και το χειρότερο είναι ότι είσαι αγράμματος 1:41 σε υπερθετο βαθμό γιατί η εν λόγω διάλεκτος δεν εμπεριέχει τουρκικές λεξεις. Όσο για όσους έχουν απορία για το αν είμαι Πόντιος η όχι απαντώ ότι η καταγωγή των προγόνων μου ήταν από την Καππαδοκία. Άρα δεν είμαι Ποντιος αλλά θα το ήθελα ιδαιτερα. Περισσότερα σε άλλο έργο γιατί είσαι απαίδευτος...

      Διαγραφή
    10. εκ παραδρομής το Τακης-Τακης. Ο σχολιαστής karatzova είναι ο Σακης-Σακης. Συγνώμη στον φίλο Τακη-Τακη για την χρησιμοποίηση του ονόματος του. Δεν έγινε με πρόθεση...

      Διαγραφή
    11. Τάκη ,Σάκη η όπως αλλιώς λέγεσαι δεν πιστεύω να ντρέπεσαι για τα Τουρκικά που μιλούν οι πρόγονοι σου!!!

      Διαγραφή
    12. Τελικά δεν είσαι ρατσιστής,για λυπηση είσαι.Ντρεπεσαι για την καταγωγή την δική σου αλλά το χειρότερο είναι ότι ντρέπεσαι για τους προγόνους σου,εξ ου και τα θα ήθελα να είμαι Πόντιος.Δεν αξίζει κανείς να συζητάει μαζί σου.

      Διαγραφή
  8. Σάκη αντιλαμβάνομαι πλήρως τα αναγραφόμενα σου και συμφωνώ μαζί σου.
    Επιπλέον, μάλλον κάποιους πειράζει και δεν αντέχουν να ακούν για ποντιακα
    ( αρχαια ) και 100 % ελληνικά γενικοτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Πόντιοι συμμαθητές μου στο σχολείο δεν είχαν καλύτερο βαθμό στα Αρχαία πάντως από τους υπόλοιπους.

      Διαγραφή
    2. ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΉ ΣΙΓΟΥΡΑ.

      Διαγραφή
  9. Προς τάκη-τάκη: (΄Τι να απαντήσω τώρα σε έναν στόκο με περικεφαλαία που αποκαλεί την ποντιακή διάλεκτο ως γλώσσα; Και το χειρότερο είναι ότι είσαι αγράμματος 1:41 σε υπερθετο βαθμό γιατί η εν λόγω διάλεκτος δεν εμπεριέχει τουρκικές λεξεις.) ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Η ποντιακή διάλεκτος προέρχεται από την ελληνική κοινή γλώσσα της εποχής του Μ. Αλεξάνδρου. Περιέχει πολλά αρχαία και βυζαντινά στοιχεία. Διατηρεί αρκετές λέξεις από τη δωρική και την αιολική διάλεκτο. Κράτησε τις περισσότερες αρχαίες λέξεις από κάθε άλλη ελληνική διάλεκτο.

    Υπάρχουν και τούρκικες λέξεις στην ποντιακή (περίπου 15%).

    Μετά το 1923 έχει επηρεαστεί από τη νεοελληνική γλώσσα. Σήμερα μιλιέται ακόμη από τους Πόντιους, περισσότερο από τους ηλικιωμένους και λιγότερο από τους νέους.

    Ο πρώτος που τη μνημόνευσε ήταν ο μητροπολίτης Θεσ/νίκης Ευστάθιος (1175 μ.Χ.). Λόγω της φωνητικής αλλοίωσης η ποντιακή διάλεκτος φαίνεται δύσκολη. Είναι κατάσπαρτη από αρχαίες ελληνικές λέξεις όπως: όθεν (όπου), εμός (δικός μου), έγκα (έφερα), εγκαλώ (καταγγέλω), κείμαι (βρίσκομαι), εποίκεν (εποίησεν), φέγγος (σελήνη), λελεύωσε, (λιλαίομαι, επιθυμώ), οκνώ, ριγώ, χαλεπός, κ.ά. Περιέχει πολλές άλλες λέξεις αλλοιωμένες όπως: αχπάνω (εκσπάω), άκλερος (άκληρος), νύφε (νύφη), έμορφος (όμορφος), άσχεμος (άσχημος), ωβόν (ωίν), ωτίν (ους), λιθάρ (λίθος), αβούτος (ούτος), το ’κι(δεν) από το αρχαίο ουκ κ.ά.

    Στην ποντιακή συναντούμε και ξένες λέξεις όπως: μιντέρ (τουρκική) = στρώμα, σεβδάς (αραβ.) = έρωτας, καρτάλ (τουρκική) = αετός, ινάτ (τουρκική) = πείσμα, γαρή (τουρκική) = γυναίκα, μουσαφίρης (αραβική) = μουσαφίρης, ρεντέ (περσική) = τρίφτης κ.ά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά θα κάνεις γλωσσομπουρδολογε να μην αναφέρεσαι στο όνομα μου και να μην μου προσάπτεις σχόλια που εγώ δεν έγραψα και δεν είναι του ενδιαφέροντος μου. Αν και Πόντιος στην καταγωγή πάνω από όλα είμαι Έλληνας και μάλιστα υπερήφανος για την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τους αγώνες του λαού μας. Καλά θα κάνετε όλοι να μάθετε σωστά Ελληνικά και να αφήσετε στην άκρη τις επιμέρους διαλέκτους. Το σχόλιο μου απευθύνεται μόνον στον ανώνυμο 7.27μμ και δεν θέλω να γράψω απολύτως τίποτα για την ουσία της ανάρτησης. Είναι δικαίωμα του καθένα ξεχωριστά να πιστεύει και να ενεργεί όπως αυτός κρίνει. Καλή Πρωτομαγιά σε όλους!!!

      Διαγραφή
    2. Τενεκέδες είστε και μάλιστα ξεγανωτοι.αλβανοφωνοι και αμαθείς. γιατί τόσο κόψιμο για τα ποντιακά.για μια παράδοση και έναν πολιτισμό που δίδαξε και διδάσκει που αν δεν ήταν οι Πόντιοι θα τρώγαμε λαπατα για σπανάκι.αντε να γκουγλαρετε τη είναι τα λαπατα.

      Διαγραφή
    3. Τα καπνά όμως ξέρεις ποιοι τα πέρασαν για μαρουλίαν. Εσύ Τάκη δεν είσαι ο 2:40 παραπάνω , τι παριστάνεις τον ανήξερο!!!

      Διαγραφή
    4. Ναι ντε φέρατε τον πολιτισμό και τον κομμουνισμο.

      Διαγραφή
    5. Όχι βλαξ δεν είμαι ο 2:40 αν παρακολούθησες με προσοχή τα σχόλια. Μόνο ο Τσατσεγκο το πλησίαζε αυτό το ύψος αλλά δεν έτρωγε καπνά και μαρούλιαν. Άχυρο έτρωγε σαν εσένα που καλλιεργείς καπνό και θα πας σήμερα Πρωτομαγιά να φυτέψεις. Επειτα αρνίσια παιδάκια, σουβλάκια από βουβάλι και για σαλάτα χορταρακι της φύσης που κάνει καλό στο αδυνάτισμα και την ευστροφία χαλβά...

      Διαγραφή
    6. Δηλαδή το Τάκης -Τάκης στο 2:40 είναι αλλουνού σχόλιο; Αδυναμία απαντήσεων , το έριξες στην τρελίτσα!!!
      Επιμένω γιατί βαρέθηκα να διαβάζω ανακριβείς και ανόητες δημοσιεύσεις.

      Διαγραφή
    7. Το κύριο γνώρισμα της ανοσοανοησιας που σε διακρίνει 10:19 πμ δεν μπορώ να το παρακολουθησω και για τον λόγο αυτό θα σου προτείνω να πας σε νυχτερινό μήπως και καλύψεις τις εκπαιδευτικές σου ελλείψεις. Σε παραπέμπω στο συμπληρωματικο σχολιο 2:46 της 30/4/20. Τις αδυναμίες και την τρέλιτσα που αναφέρεις αλλου χωρικές και περηφανε ρατσιστή της πεντάρας.

      Διαγραφή
  10. 1:46, εάν διδάσκονταν τα σλαβικα το σχολείο εσύ μάλλον θα έπαιρνες αριστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί και να έπαιρνα άριστα εσείς όμως σίγουρα δεν παίρνατε άριστα στα Αρχαία , παρόλο όπως ισχυρίζεσαι είναι η μητρική σου γλώσσα.

      Διαγραφή
    2. Το σίγουρο είναι ότι κάνοντας αρχαία στο σχολείο δεν έμαθα ποντιακά.

      Διαγραφή
  11. Αφού παραδέχεσαι ότι είσαι Σλαβος, πάλι καλά!Μάθετε τα ελληνικά και αφήστε τα σο πραις. Στην Ελλάδα είμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ τους ανθρώπους τους εκτιμώ για το πνεύμα και της ικανότητες τους , εσύ που μιλάς Ποντικά και δεν μπορούσες να μάθεις Αρχαία Ελληνικά δεν πρέπει να έχεις ούτε ένα αρχαιοελληνικό γονίδιο. Το πιο πιθανό είναι να προέρχεσαι από Εξελληνισμένους προγόνους Ασιατικής προέλευσης. Αλλωστε σύγκρινε λίγο την εμφάνιση σου με αγάλματα αρχαιοελληνικής περιόδου.

      Διαγραφή
  12. Ενώ εσύ μοιάζεις με τα αγάλματα τρομάρα σου. Τότε να κάνεις το μοντέλο, μόνο να κρατάς και ομπρέλα να μην σε χεζουν τα πουλιά γιατί με τα αυθαίρετα συμπεράσματα που βγάζεις μόνο γι' αυτο είσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προηγήθηκε το δικό σου αυθαίρετο συμπέρασμα και ο χαρακτηρισμός σου!!! Αρα να να μην κακοφαίνεται όταν και οι άλλοι κάνουν το ίδιο!!!

      Διαγραφή
    2. Κικιρικου νιάου νιάου

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.