Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Διευκρινίσεις για τις μειωμένες συντάξεις - Στις 2 Ιουνίου η καταβολή αυξημένης επικουρικής σε 236.274 συνταξιούχους


Σε διευκρινίσεις για τις συντάξεις προχώρησε ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «στο πλαίσιο της εφαρμογής του Νόμου 4670/2020, ο e-ΕΦΚΑ προχώρησε στην άρση του αντισυνταγματικού πλαφόν των 1.300 ευρώ για τις επικουρικές συντάξεις, το οποίο προέβλεπε ο νόμος 4387/2016 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ». Έτσι, τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2020, θα καταβληθεί σε 236.274 συνταξιούχους η επικουρική σύνταξη αυξημένη κατά μέσο όρο κατά 75,47 ευρώ (καθαρό ποσό προ φόρου).
Στο σημείο αυτό, ο e-ΕΦΚΑ διευκρινίζει ότι, με την καταβολή της αύξησης, επηρεάζεται και το ποσό του μηνιαίως παρακρατούμενου φόρου, που επιμερίζεται αναλογικά μεταξύ της κύριας και της επικουρικής σύνταξης.
Για καλύτερη κατανόηση, ο e-ΕΦΚΑ παρουσιάζει τα ακόλουθα δύο πραγματικά παραδείγματα συνταξιούχων:
Α. Συνταξιούχος με καταβαλλόμενο προ φόρου ποσό κύριας σύνταξης 1.272 ευρώ:
- Έλαβε τον Μάιο επικουρική σύνταξη 105 ευρώ και του παρακρατήθηκε φόρος 130 ευρώ στην κύρια σύνταξη και 12 ευρώ στην επικουρική.
- Από τις 2 Ιουνίου, καταργείται το πλαφόν των 1.300 ευρώ και αυξάνεται το ποσό της επικουρικής σύνταξης, που καταβάλλεται στο λογαριασμό του, από 105 ευρώ σε 192 ευρώ. Αντίστοιχα, τροποποιούνται τα ποσά των παρακρατούμενων φόρων από 130 ευρώ σε 142 ευρώ στην κύρια σύνταξη και από 12 ευρώ σε 24 ευρώ στην επικουρική.
Β. Συνταξιούχος με καταβαλλόμενο προ φόρου ποσό κύριας σύνταξης 1.328 ευρώ:
- Έλαβε τον Μάιο επικουρική σύνταξη 112 ευρώ και παρακρατήθηκε φόρος 144 ευρώ στην κύρια σύνταξη και 42 ευρώ στην επικουρική.
- Από τις 2 Ιουνίου, καταργείται το πλαφόν και αυξάνεται το ποσό της επικουρικής σύνταξης, που καταβάλλεται στο λογαριασμό του, από 112 ευρώ σε 202 ευρώ. Αντίστοιχα, τροποποιούνται τα ποσά των παρακρατούμενων φόρων από 144 ευρώ σε 156 ευρώ στην κύρια σύνταξη και από 14 ευρώ σε 27 ευρώ στην επικουρική.
Επιπλέον, στην πληρωμή του Ιουνίου του 2020 εφαρμόστηκε για όσους συνταξιούχους βγήκαν στη σύνταξη, από 1/1/2017, η προβλεπόμενη από το άρθρο 102 του Ν. 4387/2016 μηνιαία εισφορά 0,20 ευρώ για την ενίσχυση ομοσπονδιών, σωματείων και συνομοσπονδιών συνταξιούχων.
Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, η εν λόγω κράτηση δεν είχε υλοποιηθεί, μέχρι και σήμερα, λόγω αδυναμίας των πληροφοριακών συστημάτων, με αποτέλεσμα να κρατηθούν αναδρομικά τα συγκεκριμένα ποσά από την ημερομηνία απονομής, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις το μέγιστο των 8,4 ευρώ για 42 μήνες.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

10 comments:

  1. Άρχισαν τα γνωστά όργανα της ΝΔ και του αρχηλαμογιου βρουτση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ψήφισαν οι συνταξιουχοι;
    Περαστικά μαζί με τη μεσαία τάξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Arxisan.ta.organa.ajde.xorepsta.sindaxijuxi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι, μειώνουν τις συντάξεις για να τους δώσουν ψίχουλα στις επικουρικες. Και μετα ήρθε η σνοιξη του ψευδους και της τριπλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιον δουλεύετε ρεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εδώ η λογοκρισία είναι δεδομένη.
    Όμως αυξήσεις δεν υπάρχουν πάρα μόνο μειώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ψήφισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ... Μην προτρεχετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι λες ρε προκα παπαγαλάκι και τρολ της ακροδεξιάς 10:32, όχι μόνο δεν ήταν ψήφισμα του Σύριζα, αλλά ο Σύριζα είχε ψηφίσει και μόνιμη 13η,που την κατηργησαν τα αρ@@@α μόλις ανέλαβαν, όπως κατηργησαν και άλλα ακόμη πολλά σημαντικά μέτρα του Σύριζα για τον λαό. Αντε μοκο στη γωνία σου και απόλαυσε τα μαύρα χάλια σας σε κάθε επίπεδο.

      Διαγραφή
    2. Ήρεμα καλή μού.
      Θα σου έρθει αίμα .

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.