Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

«Επιστροφή στην νέα κανονικότητα με τον Δημόσιο Τομέα στο ψυγείο»


Αυτές τις ημέρες με την επιστροφή στην νέα κανονικότητα  η ζωή μας μπαίνει  σε νέα τροχιά.  Η προσπάθεια πλέον είναι να βρει η χώρα μας τον  οικονομικό και κοινωνικό της ρυθμό. Η οικονομική ζωή σιγά σιγά προσπαθεί να βρει την χαμένη της ζωντάνια. Η αγωνία μας πλέον μπορούμε να πούμε ότι έχει δύο άξονες, Ο πρώτος να μπορέσουμε να βαδίσουμε ξεπερνώντας τα μικρά ευτυχώς προβλήματα σε θέματα υγιεινής που δημιούργησε ο covid 19 και ο άλλος άξονας να μπορέσει η οικονομία να ξαναβρεί τον ρυθμό της. 
Μπροστά όμως στη σκέψη, τι μπορεί να μας επιφυλάξει η οικονομία, νομίζω πως όλους μας πιάνει κρύος ιδρώτας. Τι άραγε θα δούμε μπροστά μας ; Κλειστά μαγαζιά και επιχειρήσεις, τη λίστα των ανέργων να αυξάνεται με ασυγκράτητους ρυθμούς, οι νέοι μας να ξενιτεύονται. το κράτος να μην μπορεί να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες ή θα θυμηθούμε πάλι τις αυτοκτονίες για οικονομικούς λόγους; Ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά θα παραμείνουν απλά ανησυχίες, ότι είναι ένας εφιάλτης που δεν θα τον ζήσουμε. Η πραγματικότητα, όμως, δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια να τη θεωρήσουμε ως έναν εφιάλτη ,ένα κακό όνειρο. 
Τους τελευταίους μήνες τα δεινά ήταν πολλά αλλά σίγουρα υπάρχουν και θετικά έστω και ελάχιστα. Από τα σημαντικά θα έλεγα ότι ήταν η προσπάθεια που έγινε για να  αξιοποιήσουμε τα ηλεκτρονικά μέσα. Έγιναν άλματα σε μικρό χρόνο σε θέματα που αφορούν την δημόσια διοίκηση. Θέματα που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια έγιναν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Προσωπικά ως πληροφορικός Π. Ε. θα μου επιτρέψετε να νιώσω μεγαλύτερη ικανοποίηση αλλά και συγχρόνως να εκφράσω και μία πικρία, γιατί τόσα χρόνια το δημόσιο, οι περιφέρειες, οι δήμοι ήταν σχεδόν άπραγοι σε αυτό το κυρίαρχο ζήτημα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μη μπορώντας να ακολουθήσουν τις εξελίξεις.
Σήμερα γίνονται τα πρώτα βήματα για επιστροφή στην (νέα) κανονικότητα. Την ίδια όμως ώρα που η οικονομία αρχίζει σιγά σιγά να λειτουργεί, ο Δημόσιος Τομέας(ΔΤ) μπαίνει σε πάγο. Εάν συμφωνήσουμε όλοι μας ότι ο ρόλος του ΔΤ είναι να υπηρετεί τον πολίτη, να αποτελεί στήριγμά του, να είναι ένα εργαλείο που συμβάλει στην ανάπτυξη και στη λειτουργία της οικονομίας, τότε κάτι δεν κάνουμε σωστά. Στον ΔΤ απουσιάζει περίπου το 20% με ειδικές άδειες με βάση τις ΠΝΠ. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης με αυτές τις απουσίες ήδη μεγαλώνει. 
Με την νέα ΠΝΠ υποχρεωτικά θα πηγαίνει στην εργασία το 30% έως το 40% από αυτούς που απέμειναν εκτός των ειδικών αδειών. Μιλάμε δηλαδή ότι θα δίνει παρόν στην εργασία του περίπου το 25% των υπαλλήλων που υπηρετούν. Αντιλαμβάνεται πιστεύω ο καθένας ότι ουσιαστικά, όχι απλά υπολειτουργεί αλλά θα έλεγα μόλις  ανασαίνει.
Υπάρχει το επιχείρημα ότι θα υπάρχει τηλεργασία, αλλά αυτό μόνο σε πολύ ελάχιστες εργασίες μπορεί να λειτουργήσει. Πώς θα κάνει τηλεργασία ο επόπτης υγείας όταν πρέπει να ελέγξει καταστήματα; Πώς θα κάνει τηλεργασία ο γεωπόνος που θα πρέπει να πάει στον αγρό ή να ελέγξει τις εξαγωγές; Πώς θα κάνει την εργασία του ο μηχανικός, όταν πρέπει να κάνει επίβλεψη; Πώς θα κάνει η υπηρεσία μεταφορών τις εξετάσεις για διπλώματα οδήγησης;  Πώς θα κάνει τηλεργασία ο διοικητικός όταν θα πρέπει να έχει πρόσβαση στα αρχεία της υπηρεσίας; Βέβαια υπάρχουν πλήθος άλλων εργασιών που είναι αδύνατη η τηλεργασία, για την οποία έχω και προσωπική γνώση ως Πληροφορικός Π.Ε. 
Υπάρχει το επιχείρημα ότι πήγαμε στο 30 έως 40%  για να υπάρχει αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ,  πράγμα που βεβαίως ισχύει κυρίως στην Αθήνα ενώ στην περιφέρεια αυτό δεν συμβαίνει, καθώς σχεδόν όλοι οι υπάλληλοι μετακινούνται με δικό τους όχημα. 
Όσο για το άλλο επιχείρημα  (να μην υπάρχει συνωστισμός  κατά την είσοδο και έξοδο  στις υπηρεσίες), πολύ εύκολα θα μπορούσαν να μπουν περισσότερα μηχανήματα για παρουσία με τις κάρτες οπότε θα είχαμε αποσυμφόρηση. 
Ας πάμε όμως και στο πιο βασικό, στα μέτρα προφύλαξης για τους υπαλλήλους και για τους πολίτες. Ασφαλώς και πρέπει να υπάρξουν μάσκες, γάντια , κατάλληλα υγρά, συχνές απολυμάνσεις με προστατευτικά πλέξικλας κ.α. Υπάρχει εξάλλου εμπειρία από δομές και υπηρεσίες που λειτουργούν κάτω από πολύ πιο δύσκολες συνθήκες (Υγειονομικοί ,Σώματα Ασφαλείας, Βοήθεια στο σπίτι, ΚΕΠ κ.α.) 
Ας δούμε όμως ένα προσωπικό παράδειγμα για να αντιληφθούμε το πως έχουν αποσυντονίσει τις υπηρεσίες. Στην υπηρεσία Πολιτικής Γης που είμαι προϊστάμενος εργαζόμαστε έξι  άτομα σε τρία γραφεία, οι τρεις έχουν άδεια ειδικού σκοπού. Με την νέα ΠΝΠ από τους υπόλοιπους τρεις θα πηγαίνει κάθε ημέρα ένας εργαζόμενος.  Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι ούτε στο τηλέφωνο απαντάμε πλέον και ο πολίτης με αγωνία θα περιμένει κάποια απάντηση στο πρόβλημά του. Αυτό συμβαίνει την ίδια ώρα που τα υποθηκοφυλακεία και κτηματολόγια έχουν ανοίξει και οι εργασίες μας  συνδέονται. 
‘Όλα αυτά που αναφέρω  σημαίνουν απλά ότι θα έπρεπε από την πολιτεία να δοθούν νέες κατευθύνσεις και οι υπηρεσίες να πάρουν τα μέτρα που πιστεύουν ότι είναι αναγκαία για καλή και ασφαλή λειτουργία τους αλλά οι υπηρεσίες να λειτουργήσουν να σταθούν κοντά στον πολίτη που σήμερα τις έχει περισσότερες ανάγκη. Σε αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει να έχουμε  υποστήριξη από τους Περιφερειάρχες και Δημάρχους δυστυχώς όμως μερικούς έχουμε χάσει και την επικοινωνία.
Πριν κλείσω όμως νομίζω πρέπει να κάνω και μία αναφορά στο τί κάνει ο συνδικαλισμός. Θέλοντας να φανεί χρήσιμος έχει εξαντλήσει όλο του ενδιαφέρον στην ασφάλεια υγιεινής των εργαζομένων. Οι Μεγαλο-συνδικαλιστές  στέλνουν διαρκώς από το σπίτι τους διάφορα email για να δείξουν το ενδιαφέρον τους για τους εργαζόμενους βάζοντας πάντα και το αποτύπωμα της κομματικής τους ταυτότητας. 
Το τελικό όμως στοίχημα  για να έχουμε ένα ζωντανό ΔΤ με προοπτική ,παραγωγικό, αποδοτικό, αποτελεσματικό, ,  με όλα τα μέτρα προστασίας που απαιτούν οι καιροί θα πρέπει να είναι το Δημόσιο αρωγός του πολίτη.  Η Περιφέρεια θα πρέπει να εξοπλίσει τις υπηρεσίες της με όλα τα μέσα για την υγειονομική προστασία των υπαλλήλων και των πολιτών , δυστυχώς όμως μέχρι τώρα μόνο ημίμετρα έχουν γίνει. Οι νέοι ιδίως υπάλληλοι πρέπει να πρωτοστατήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση, για να έχουν προοπτική και να είναι χρήσιμοι. Αλλιώς κάποιος  θα πληρώσει την αδιαφορία μας, μαζί βέβαια και με τη ζημία που θα υποστεί το κοινωνικό σύνολο.

Ερυθρόπουλος Κοσμάς
Πληροφορικός Π.Ε
MSc στη Δημόσια Διοίκηση
Πρόεδρος Εργαζομένων Υπαλλήλων Π.Ε Πέλλας
Περιφέρειας Κεντρ Μακεδονίας
kerithropoulos@pella.gr

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Αγαπητέ,
    Συντελείται μια κοροϊδία αυτή την περίοδο σε ότι αφορά το δημόσιο. Οι υπάλληλοι πολλών υπηρεσιών πηγαίνουν μία ή δύο μέρες την εβδομάδα, κάνουν τάχα τηλεργασία τις υπόλοιπες (μη γελάτε, τάχα είπα) και αυτά για να μη συνωστίζονται λέει. Τη στιγμή που δεν πατάει ή δεν τον αφήνουν να πατήσει σχεδόν κανένας. Πιο άδεια τη Νομαρχία στην Έδεσσα ή το Δημαρχείο δεν το έχω δει. Η πληρωμή βέβαια κανονικότατα. Στην υγειά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. υπάρχουν όμως και αυτοί που εργάζονται καθημερινά, γι΄αυτούς δεν λέτε τίποτα. Γι΄αυτούς που δεν κάνουν τηλεργασία, γι΄αυτούς που δεν πήραν άδεια ειδικού σκοπού και είναι εκεί καθημερινά και κάνουν το 8ωρο τους. Γιατί δεν λέτε τίποτα για αυτούς; Γιατί μας τσουβαλιάζετε όλους; Και στο κάτω κάτω η κυβέρνηση αποφάσισε την εκ περιτροπής εργασία και την άδεια ειδικού σκοπού! Για ποιον λόγο ο κοινωνικός αυτοματισμός;

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.