Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ποιοι βάζουν εμπόδια στη σημερινή πρόταση της Κομισιόν για την «επανεκκίνηση» του τουρισμού


Κρίσιμη για το τελικό κυβερνητικό σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού είναι η σημερινή ημέρα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν την απόφαση της Κομισιόν και τις κατευθύνσεις που θα δοθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, ώστε να οριστικοποιήσουν τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής πλευράς.
Η Αθήνα είναι προετοιμασμένη για σκληρή αντιπαράθεση αν τεθεί θέμα καραντίνας για τους Ευρωπαίους τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας, όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Επίσης θα επιμείνει στην ανάγκη ίσης μεταχείρισης στις μεταφορές και τα πρωτόκολλα που θα αποφασιστούν, είτε πρόκειται για χερσαίες, είτε αεροπορικές και θαλάσσιες.
Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με έγγραφο του Γαλλικού Πρακτορείου, η Κομισιόν επιμένει ότι το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των κρατών μελών πρέπει να γίνει με «συντονισμένη» «όσο το δυνατόν πιο αρμονική» και «χωρίς διακρίσεις» μέθοδο.
Οι Βρυξέλλες προτείνουν ότι όταν οι χώρες βρίσκονται σε συγκρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση και έχουν λάβει τα ίδια προληπτικά μέτρα, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Αν, για παράδειγμα, η Αυστρία ανοίξει τα σύνορά της με τη Γερμανία προκειμένου να ευνοηθεί ο τουρισμός, πρέπει να πράξει το ίδιο και με την Τσεχία αν αυτή η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συγκρίσιμη με τη Γερμανία. Αυτό το σχέδιο έχει περιγράψει τις τελευταίες ημέρες και δημοσίευμα της Guardian.
Ομοίως, όταν μια χώρα ανοίγει τα σύνορά της με μια άλλη, πρέπει να το πράξει για όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι την ιθαγένεια. Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συστήνει στα κράτη μέλη να λάβουν τις αποφάσεις τους βάσει της υγειονομικής αξιολόγησης της κατάστασης σε κάθε χώρα και με μεταξύ τους συνεννόηση.

Συνεχίζονται οι συσκέψεις για τουρισμό και εστίαση
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αναζητά την χρυσή τομή ανάμεσα στην επανεκκίνηση του τουρισμού και της εστίασης –δύο κρίσιμων κλάδων της οικονομίας- και την διατήρηση των χαμηλών επιδημιολογικών δεικτών. Οι συσκέψεις και οι συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχείς και εξετάζεται κάθε λεπτομέρεια πριν τις τελικές αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση που ελήφθη χθες προβλέπει την ανά εβδομάδα άρση ενός οικονομικού και κοινωνικού περιορισμού. Εξ ου και η ανακοίνωση της απελευθέρωσης των μετακινήσεων προς όλες τις περιφέρειες και την Κρήτη στις 18 Μαΐου και αν δεν υπάρξουν απρόοπτα των μετακινήσεων προς όλα τα νησιά στις 25 του μήνα.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες στις 8 Ιουνίου θα επιτραπεί η επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων. Πάντα με βάση την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και την διατήρηση των νέων κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα.

Ποιοι βάζουν εμπόδια
O υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό, άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένες χώρες πιθανόν να βάζουν εμπόδια στον ελληνικό τουρισμό, ώστε να μην υπάρχει κίνηση κεφαλαίων προς τα έξω, όπως είπε χαρακτηριστικά
Στο ειδικότερο ερώτημα για τον τουρισμό, πότε, συγκεκριμένα, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, απάντησε ότι «θα δημοσιοποιηθεί ένα προσχέδιο κατευθυντήριων γραμμών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αφορά συνολικά το τουριστικό προϊόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα θα πρέπει να δούμε πού θα κινηθεί στην Ευρώπη το θέμα της οικονομίας του τουρισμού και στη συνέχεια να προχωρήσουμε».
Όμως, στο σημείο αυτό ο Γ. Γεραπετρίτης είχε και ένα μήνυμα να στείλει: «Η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει κανόνες που να μην είναι αποτρεπτικοί του τουρισμού. Υπάρχουν αρκετά αντιτιθέμενα συμφέροντα, είναι αυτονόητο ότι ορισμένες χώρες θέλουν να παραμείνουν σε επίπεδο εσωτερικού τουρισμού για να μην υπάρχει κίνηση κεφαλαίων προς τα έξω. Θα θέσουν εμπόδια -και αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε- δίνουμε καθημερινή μάχη να υπάρξουν τέτοιου τύπου υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να μη λειτουργούν, ψυχολογικά και ουσιαστικά, αποτρεπτικά για τους τουρίστες». Για παράδειγμα με μέτρα, όπως ήπιος προέλεγχος, θερμομέτρηση και ατομικά μέτρα προφύλαξης, αλλά «δεν θα δεχθούμε όμως με κανέναν τρόπο διαβαθμίσεις στα επιμέρους μεταφορικά μέσα π.χ. άλλα πρωτόκολλα για χερσαίες και άλλα για αεροπορικές ή ναυτικές μεταφορές, όπως επίσης δεν θα δεχθούμε να υπάρχει ένας έλεγχος στην επιστροφή που θα λειτουργεί αποτρεπτικά. Το θέμα της δημόσιας υγείας μας απασχολεί όλους από την άλλη δυσανάλογα εμπόδια δεν θα γίνουν δεκτά από την ελληνική Πολιτεία, διεμήνυσε επί λέξει ο υπουργός Επικρατείας.

Ο άλυτος γρίφος με το άνοιγμα στην εστίαση
Γρίφος παραμένει το θέμα της εστίασης. Οι τελευταίες εκτιμήσεις τοποθετούν την επαναλειτουργία καφέ και εστιατορίων την 1η Ιουνίου, παρά τις συζητήσεις για επίσπευση του ανοίγματος κατά μια εβδομάδα.
Στόχος είναι να υπάρχει το περιθώριο μιας εβδομάδας μετά την απελευθέρωση ενός περιορισμού ώστε να αξιολογούνται καλύτερα τα δεδομένα περιορισμού της πανδημίας. Παρότι τα περιθώρια είναι στενά δεν αποκλείεται η ανατροπή, καθώς οι λοιμωξιολόγοι δεν εμφανίζονται αρνητικοί με την 25η Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Το ίδιο διάστημα τοποθετούν κυβερνητικές πηγές και την ανακοίνωση του σχεδίου για τον τουρισμό. Θα κινείται σε τέσσερις άξονες: τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τις μεταφορές, τις εργασιακές σχέσεις και την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε διακρατικές συμφωνίες, ώστε να έχουμε άμεση μεταφορά τουριστών από χώρες που έχουν μικρό αριθμό κρουσμάτων, όπως η χώρα μας. Το στίγμα για την επόμενη φάση στην οποία περνά η Ελλάδα είναι πιθανό να δώσει με μήνυμα του την Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Η Αθήνα είναι προετοιμασμένη για σκληρή αντιπαράθεση αν......
    ΣΙΓΑ ΤΟ ΚΑΛΣΟΝ. ΑΥΤΗ Η ΣΚΛΗΡΑΔΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ.
    ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΚΛΗΡΟΙ ΗΜΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΑΜΕ π.χ ΛΑΘΡΟ.
    ΑΝ ΒΟΥΤΗΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΙ Η ΜΕΡΚΕΛ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ, ΘΑ ΜΑΛΑΚΩΣΕΙ ΤΑΧΙΣΤΑ.

    ...αν τεθεί θέμα καραντίνας για τους Ευρωπαίους τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας, όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους....
    ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΝΗΣΙΑ Α. ΑΙΓΙΟΥ ΠΟΥ ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΛΑΘΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΣΚΑΣΕΙ ΚΑΤΙ ΤΙ;
    Η ΑΚΟΜΑ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ Π.Χ ΑΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΚΡΟΥΣΜΑ;
    ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ .....ΕΛΕΓΧΟ, ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΘΑ ΜΠΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ, ΝΑ ΚΑΝΕΙ 2-3 ΩΡΕΣ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΟΤΙ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ KAI THN ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΕΙ, ΕΤΣΙ ΔΕ ΜΑΣ ΛΕΓΑΝΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΕΛLΑΔΑ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΕ ΤΟ Ι.Χ ΚΑΠΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ TOY ΧΩΡΙΣ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΙΘΑΝΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ;
    ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ;

    ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ... άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένες χώρες πιθανόν να βάζουν εμπόδια στον ελληνικό τουρισμό, ώστε να μην υπάρχει κίνηση κεφαλαίων προς τα έξω, όπως είπε χαρακτηριστικά.....
    ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ;
    ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΥΦΕΣΗ, ΔΕ ΘΑ ΘΕΛΗΣΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΚΕΦΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΠΛΗΓΕΙ π.χ Η ΕΛΛΑΔΑ;
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ;
    ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΒΑΣΙΖΟΜΑΣΤΕ π.χ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΥΦΑΙΣΗΣ.
    ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΙΣΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.