Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θα καλύψει η κυβέρνηση επιτέλους το κόστος λειτουργίας του ΕΛΓΑ;


Το Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) αποκαλύπτει άλλη μία πτυχή της προδοτικής συμπεριφοράς των μνημονιακών κυβερνήσεων κατά του αγροτικού κόσμου και ειδικότερα κατά του Οργανισμού  Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ΕΛΓΑ. Από το 1988 που ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα, διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, αλλά με το κόστος λειτουργίας του τώρα να το καλύπτουν οι ίδιοι οι αγρότες.

Ο ΕΛΓΑ είναι οργανισμός κοινής ωφέλειας, υπό τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενος από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ανήκει εξολοκλήρου στο Δημόσιο, αποτελώντας τον βασικό φορέα ασφαλιστικής κάλυψης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα μας.

Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του φορέα, «σκοπός του ΕΛ.Γ.Α. είναι η ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής και του κεφαλαίου των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, η διενέργεια ερευνών σχετικών με τους φυσικούς κινδύνους στη γεωργία, καθώς και η οργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων ενεργητικής προστασίας των καλλιεργειών. Στην ασφάλιση υπάγονται χωρίς εξαίρεση όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν την κυριότητα ή την εκμετάλλευση αγροτικών επιχειρήσεων».

Ο ΕΛΓΑ ως αμιγώς ανταποδοτικός οργανισμός, βασίζεται αποκλειστικά στα χρήματα που προκύπτουν από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Βάσει του Κανονισμού Οικονομικής Διαχείρισης του ΕΛΓΑ, προβλέπεται ετήσια επιχορήγηση του Οργανισμού από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του ΕΛΓΑ, της οποίας το ύψος δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των πραγματοποιηθέντων ετήσιων ειδικών ασφαλιστικών εισφορών (Άρθρο 7 του Ν3877/2010, ΥΑ 136/14062/2013).

Παρ’ όλα αυτά, από το 2011 δεν έχει αποδοθεί κρατική επιχορήγηση για το σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα, περίπου 20-25 εκατομμύρια να δαπανώνται ετησίως για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του οργανισμού αντί για αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με τα κατ’ εκτίμηση οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Οργανισμού για το 2019, οι αποζημιώσεις για τις ζημιές αναμένεται να φτάσουν τα 160 εκατομμύρια ευρώ. Από τα ασφάλιστρα ο Οργανισμός προβλέπεται να εισπράξει 175 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατομμύρια ευρώ αφορούν το αποθεματικό, ενώ παράλληλα πρέπει να καλυφθούν και τα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού.

Κρίνεται λοιπόν επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν οι συζητήσεις νέας αναθεώρησης στον ΕΛΓΑ για να διαχωριστεί σε ζωική και φυτική παραγωγή, ούτως ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός και δίκαιος και για τους δύο κλάδους.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. Ελεύθερη επιλογή ανάμεσα σε ΕΛΓΑ και ιδιωτική ασφάλιση για τα χωράφια μας!Ως πότε θα πληρώνουμε έναν κρατικό οργανισμό που δεν μας αποζημιώνει.Τζάμπα πληρώνουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γι ´αυτο καταντησαν ετσι τον ελγα ακριβως για να ερθει η ιδιωτικη ασφαλιση αυτος ηταν ο σκοπος το υπουλο παιχνιδι. Οτι ειναι κρατικο υποβαθμιζεται για να γινει ιδιωτικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κυριοι βουλευτες αναγγελεια για τα πρωιμα κερασια [ μπουρλα τσολακια ]γιατι δεν βγαζεται? και για τα ροδακινα τα κατερινα γκλορια νικταρινια τα εχει καψει ο παγετος μας ρωτατε πως θα επιβωσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα μείνεις στο κύριοι βουλευτές ,νεμα οι αναγγελίες ,έτσι είναι τα έκαψε ο παγετός, και μας κάψανε και οι βουλευτές,δεν είδες πού το γραφείο του Καρασμανη ζήτησε να πάρει πίσω την επιστολή ο βασιλειαδης που έστειλε στον Ελγα και έλεγε ότι ο παγετός βρήκε τα δένδρα στο προανθικο στάδιο το οποίο ο κανονισμός δεν το αποζημιώνει .Δεν είδες που κάνουν τον ψόφιο κοριο,ξέχασε την αναγγελία, μας έκαψε ο άσχετος.
    Αλλά και ο Καρασμανης δεν μιλάει και παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.