Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ανακοίνωση Θ. Τζάκρη για τη Συμφωνία ΕΕ - Κίνας για την εμπορική προστασία αγροτικών προϊόντων


 Η αν. Τομεάρχης Εξωτερικών αρμόδια για τον Απόδημο Ελληνισμό και το Εξωτερικό Εμπόριο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Θεοδώρα Τζάκρη για τη Συμφωνία ΕΕ - Κίνας για την εμπορική προστασία αγροτικών προϊόντων

Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση άλλης μιας διεθνούς εμπορικής συμφωνίας, μέσα από την οποία θα προστατευτούν στο άμεσο μέλλον ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα ποιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κατάλογος των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων που θα προστατευτούν στην Κίνα κατά των απομιμήσεων και του σφετερισμού περιλαμβάνει 100 εμβληματικά ευρωπαϊκά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και 6 ελληνικά τα: Κρασί Σάμος, Ελαιόλαδο Σητείας, Ελιά Καλαμάτας, Μαστίχα Χίου, Φέτα και Ούζο. Συνεπώς, οι παραγωγοί απομιμήσεων εντός 8 ετών (phasing out) οφείλουν να αναζητήσουν διαφορετικό όνομα για το προϊόν τους, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία για τη ΦΕΤΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταξη της φέτας και των άλλων αγροτικών προϊόντων της χώρας μας στις Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις στη διμερή συμφωνία ΕΕ και Κίνας ήρθε ως αποτέλεσμα μιας συνεχούς και επίπονης προσπάθειας σε πολλά Fora και Συμβούλια Υπουργών, που ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώθηκε το 2018 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το ζήτημα της προστασίας των ελληνικών προϊόντων είχε τεθεί με επίταση σε όλες τις συναντήσεις με κινέζους αξιωματούχους.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας προβλέπεται σε δεύτερο χρόνο και μέσα στο διάστημα των 4 ετών που θα ακολουθήσουν από την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας (η οποία θα λάβει χώρα το 2021), να προστατευτούν επιπλέον 175 ευρωπαϊκά προϊόντα ποιότητας μεταξύ των οποίων έχουν συμπεριληφθεί και 8 ελληνικά (Ελαιόλαδα: Βόρειος Μυλοπόταμος Ρεθύμνης Κρήτης, Καλαμάτα, Κολυμβάρι Χανίων, Λακωνία, Πεζά Ηρακλείου και Τυριά: Γραβιέρα και Κεφαλογραβιέρα Κρήτης καθώς και ο Κρόκος Κοζάνης).

Κατά συνέπεια, η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής ώστε να πετύχουμε να συμπεριληφθούν επιπλέον ελληνικά αγροτικά προϊόντα όπως ελαιόλαδα, τυριά, τα φασόλια Γίγαντες, το φυστίκι Αιγίνης, το τσίπουρο, η τσικουδιά, και οπωροκηπευτικά όπως τα ροδάκινα, τα μήλα, ο μακεδονικός οίνος κλπ.

Επίσης, πρέπει να αυξηθεί και να βελτιωθεί ο βαθμός συμμετοχής των Κρατών-Μελών στη διαδικασία της διαπραγματευτικής προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την εκάστοτε Τρίτη Χώρα ώστε αυτά να ενημερώνονται έγκαιρα και αναλυτικά τόσο για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων όσο και για τις προτεινόμενες θέσεις επ’ αυτών, ώστε να επιτυγχάνονται τα βέλτιστα αποτελέσματα κάθε φορά.

Η συμφωνία ΕΕ-Κίνας, αναμένεται να αποφέρει αμοιβαία εμπορικά οφέλη, καθώς και να βοηθήσει τους καταναλωτές και των δύο μερών να αποκτήσουν πρόσβαση σε εγγυημένα και ποιοτικά προϊόντα, αντικατοπτρίζοντας έτσι τη βούληση της ΕΕ και της Κίνας να τηρήσουν τους διεθνείς κανόνες ως βάση για τις εμπορικές σχέσεις.


Η προώθηση προϊόντων που παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (ΠΟΠ και ΠΓΕ) αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την ελληνική Αγροτική Οικονομία, ιδίως στις μειονεκτικές και απομακρυσμένες περιοχές, αφού εξασφαλίζει αφενός τη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος και αφετέρου τη συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού στις περιοχές αυτές.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Μέσα σε όλα που γίνονται έβγαλε και η κυρία Τζάκρη μια ανακοίνωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.