Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αγρότες της Σκύδρας στον ΥΠΑΑΤ: Βάλτε τέλος στον εμπαιγμό των ροδακινοκαλλιεργητών και δενδροκαλλιεργητών



Επιστολή προς τον 
 Yπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Λιβανό απέστειλαν οι αγρότες του Δήμου Σκύδρας, προκειμένου να δώσει άμεσα λύση στα προβλήματα των  ροδακινοκαλλιεργητών  και των δενδροκαλλιεργητών. Η επιστολή έχει ως εξής:

Προς τον Yπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ.Λιβανό

Θέμα: Βάλτε τέλος στον εμπαιγμό και δώστε άμεσα λύση στα προβλήματα των ροδακινοκαλλιεργητών  και των δενδροκαλλιεργητών.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
αισίως έχουν περάσει 7 μήνες από τις καταστροφικές και ακραίες βροχοπτώσεις που έπληξαν τους αγρότες της Πέλλας και ακόμη, μετά λύπης μας διαπιστώνουμε, ότι για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. 
Μια τακτική γνωστή στη κυβέρνηση και στο ΥΠ.Α.Α.Τ, έτσι ώστε να κερδίσουν χρόνο και να μπορέσουν να μαγειρέψουν και να ξαναμαγειρέψουν τις ποικιλίες που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις βροχοπτώσεις, αλλά ταυτόχρονα να φέρουν στα δικά τους μέτρα και όχι στο πραγματικό μέγεθος της ζημιάς, τα κονδύλια που οφείλουν να αποδώσουν στους αγρότες.
Άραγε, τι περιμένετε και δεν αποζημιώνετε τους παραγωγούς που επλήγησαν, από την στιγμή που έχετε όλα τα στοιχεία που σας έχει παραδώσει εδώ και αρκετούς μήνες ο ΕΛΓΑ, σε ποικιλίες και ποσοστά ζημιάς;
Δώστε επιτέλους λύση έστω και με καθυστέρηση μηνών!

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, 
ήδη έχουμε ξεκινήσει την καινούρια καλλιεργητική περίοδο και διαπιστώνουμε ότι για ακόμα μια χρονιά είμαστε μετέωροι στην ανυπαρξία του υπουργείου αλλά και του ΕΛΓΑ. 
Πριν μερικές ημέρες είδαμε στο υπουργείο να παρουσιάζετε με κάθε επισημότητα τη νέα εποχή στην ψηφιακή τεχνολογία του ΕΛΓΑ. Χαιρετίζουμε αυτή τη κίνηση που σίγουρα θα είναι προς το συμφέρον του αγρότη, αλλά προσμένουμε να τεθεί λίαν συντόμως σε άμεση λειτουργία.
Βέβαια, το πιο τραγικό στην όλη υπόθεση είναι ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για την περίφημη αναθεώρηση του ΕΛΓΑ, παρά τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση. Με αποτέλεσμα για μια ακόμα καλλιεργητική περίοδο να είμαστε έρμαια του ΠΟΤΕ- ΑΝ- ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ,  είμαστε τελικά ασφαλισμένοι, πόσο μάλλον βλέποντας τις καταστροφές από την κλιματική αλλαγή της τελευταίας τετραετίας.
Τα αποτελέσματα γνωστά, αποζημιώσεις που δεν ανταποκρίνονται ούτε στο 20% της πραγματικής ζημιάς και πληρωμές μετά από 1 έτος.
Πέραν τούτου, θα πρέπει να αποζημιωνόμαστε στο πραγματικό μέγεθος ζημίας και όχι με τον υπάρχον κατάλογο του οργανισμού, και να φτάνουμε στο σημείο το 100% ποσοστό ζημιάς στον παγετό , να πληρώνετε 61,6% και στο χαλάζι 74,8%. 
Φτάνει πια στην κοροϊδία και επιτέλους πράξτε τα ανάλογα, σταματήστε να βλέπετε τους αγρότες της Μακεδονίας σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή, αλλά και να απαιτήσουμε να δώστε λύσεις στα πολλά προβλήματα που έχει δημιουργήσει το ΥΠΑΑΤ με την ανύπαρκτη αγροτική πολιτική, της δικής σας αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης, διότι ωθείτε τους αγρότες και τις οικογένειες τους, σε πλήρη αφανισμό και τους νέους να γυρίζουν την πλάτη στο να ασχοληθούν με την γη και τον πρωτογενή τομέα.
Σας θέτουμε λοιπόν, μια σειρά προβλημάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Πέλλας και χρήζουν άμεσης λύσης:
- Να ενταχθούν όλοι οι δενδροκαλλιεργητές και γενικότερα οι αγρότες στους πληττόμενους Κ.Α.Δ και να τύχουν ίσης μεταχείρισης με τους υπόλοιπους κλάδους, έχοντας όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.
- Να μην γίνει καμία εξαίρεση των αγροτών του κανονικού αλλά και του ειδικού καθεστώτος από τις επιστρεπτέες προκαταβολές.
- Το ζήτημα των εργατών γης, είναι ένα πρόβλημα που βλέπουμε ότι θα μας ξανά απασχολήσει για αυτό σας εφιστούμε την προσοχή και σας  καλούμε να μεριμνήσετε έγκαιρα για να μην έχουμε τα περσινά φαινόμενα και να καθυστερεί χαρακτηριστικά η έλευση εργατών γης τρίτων χωρών με ότι συνεπάγεται αυτό για την παραγωγική δραστηριότητα. Επίσης, βρισκόμαστε και με την απειλή των προστίμων γιατί δεν μπορέσαμε να κολλήσουμε τα εργόσημα που όριζε η σύμβαση γιατί δεν υπήρχε Α.Φ.Μ και Α.Μ.Κ.Α. των εργατών. Για όλα τα παραπάνω έχετε την ευθύνη και θα πρέπει να μεριμνήσετε, δίνοντας λύσεις.
- Όσον αφορά τη Νέα Κ.Α.Π. , δεν υπάρχει ενημέρωση για τις όποιες αποφάσεις σκοπεύετε να πάρετε ως ΥΠΑΑΤ και είναι εύλογη η ανησυχία του αγροτικού κόσμου. Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τα ποσά που θα δίνονται και τον τρόπο με τον οποίο θα δοθούν, το αν συνεχίσουν να υπάρχουν τα ιστορικά δικαιώματα, αλλά και αν συμπεριλάβετε τα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια στις συνδεδεμένες ενισχύσεις καθώς οι συγκεκριμένες καλλιέργειες είναι ευρέως γνωστό ότι επί 7 έτη πλήττονται από το Ρωσικό εμπάργκο.
- Σχετικά με το κόστος καλλιέργειας, σας υπενθυμίζουμε τις προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη από την Λάρισα, τον Μάιο του 2019, σχετικά με την μείωση του κόστους παραγωγής και την άμεση επιστροφή του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο. Προφανώς κύριε Υπουργέ, η μείωση του κόστους παραγωγής, ήταν προεκλογικές υποσχέσεις του κυρίου Πρωθυπουργού και ΘΑ ΘΑ  ΘΑ, διότι πέρασαν 19 μήνες και ακόμη περιμένουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο.
Τέλος, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε, ότι οι ροδακινοπαραγωγοί έχουν πληγεί  σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία έτη χωρίς την ανάλογη οικονομική στήριξη.
Το Ρωσικό εμπάργκο και η κατάρρευση τιμών, οι καταστροφικές ζημιές λόγο κλιματικής αλλαγής(βροχοπτώσεις) χωρίς ανάλογες αποζημιώσεις, αλλά και οι αρνητικές επιπτώσεις από την πανδημία που συντέλεσαν στην επιπλέον μείωση του εισοδήματος μας.
Παρά ταύτα, αντί να δώσετε λύσεις, επιλέγετε να σιωπάτε, με συνέπεια ο οικονομικός κατήφορος για εμάς να συνεχίζετε, οδηγώντας μας με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό και την εγκατάλειψη της καλλιέργειας.
Εδώ και πολλά χρόνια ο πρωτογενής τομέας είναι ο αιμοδότης της ελληνικής οικονομίας και τον τελευταίο χρόνο, είναι ο μοναδικός τομέας που εξάγει και φέρνει συνάλλαγμα στην χώρα μας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους που σας αναλύσαμε, σας καλούμε να δώσετε άμεσες λύσεις και να σταματήσετε επιτέλους να κωφεύετε αλλά και να κρύβεστε.
Σας ενημερώνουμε ότι είμαστε σε επικοινωνία με άλλους συλλόγους της Κεντρικής Μακεδονίας για να πραγματοποιήσουμε κινητοποιήσεις τον Φεβρουάριο.
Απαιτούμε το δίκαιο μας και όσο δεν δίνετε λύσεις θα μας βρίσκετε απέναντι σας.

Με εκτίμηση,
Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Σκύδρας
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. μονο ασφαλιστρα πληρωνουμε.οταν παθαινουμε ζημια ο ελγα κ οι κυβερνωντες σφυριζουν αδιαφορα.ο αγροτης εκδικητε στην καλπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετα την απομάκρυνση από το ταμείο κανενα λάθος δεν αναγνωρίζετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολα καλά θα πάνε ο Σταμενίτης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ο νεος Υπουργός τον ενημέρωσε και όλα μπήκαν για λυση στον αυτόματο πιλότο.Ξύστε Ταχιδια σας με κασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.