Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κεράσι: Μικρές οι ποσότητες στην αγορά, αυξημένες οι τιμές παραγωγού



Μπορεί οι απόψεις των παραγωγών να διίστανται σε ό,τι αφορά τη φετινή παραγωγή κερασιού σε σχέση με πέρυσι, αφού κάποιοι μιλούν για μείωση και άλλοι «βλέπουν» αύξηση, ωστόσο κοινή θέση της πλειοψηφίας αποτελεί ότι όσο πιο ορεινά καλλιεργείται το φρούτο, τόσο μικρότερη είναι η ζημιά λόγω του παγετού και της χαλαζόπτωσης κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προκύπτει από δηλώσεις κερασοπαραγωγών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι ότι η τοποθεσία του χωραφιού που κάποιος καλλιεργεί το φρούτο διαδραματίζει τον πιο σημαντικό ρόλο σε σχέση με τις ακραίες …διαθέσεις του καιρού, που ολοένα και εντείνονται λόγω κλιματικής αλλαγής.

Διπλάσια «βλέπει» τη φετινή παραγωγή κερασιών σε σχέση με πέρυσι ο παραγωγός, μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Πιπεριάς» στον δήμο Αλμωπίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, Δημήτρης Αβραμίδης. «Με τις υπερπρώιμες ποικιλίες υπάρχει πρόβλημα μεν, αλλά στις περισσότερες ποικιλίες η χρονιά εξελίσσεται θετικά, παρά τις όποιες ζημιές εντοπίζονται λόγω των καιρικών φαινομένων το προηγούμενο διάστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Πιπεριά», οι κερασοπαραγωγοί ανέρχονται σε 100 και καλλιεργούν 1.100 στρέμματα, με τις αποδόσεις να κυμαίνονται από 600 κιλά και πάνω ανά στρέμμα.

«Αν κάποιος κερασοπαραγωγός έβγαλε πέρυσι 20 τόνους κεράσι, φέτος θα βγάλει δύο τόνους», αναφέρει, στον αντίποδα, ο παραγωγός από το χωριό Άγρας, κοντά στην Έδεσσα, Τρύφωνας Πεύκος. «Η κατάσταση είναι δύσκολη και πολλά χωράφια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, λόγω του παγετού και της χαλαζόπτωσης κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο», επισημαίνει.

«Όσο πιο ορεινά καλλιεργεί κάποιος χωράφι, τόσο μικρότερη έως και απούσα είναι η ζημιά στα χωράφια του, συνεπεία των ακραίων καιρικών συνθηκών τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο», υποστηρίζει, από την πλευρά του, ο παραγωγός Γιάννης Μπέλλιος από την Αριδαία.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι ο ίδιος καλλιεργεί κεράσι σε τρία διαφορετικά χωριά του νομού, σε Πολυκάρπη, Σαρακινούς και Κορυφή σημειώνοντας πως «στο χωράφι μου στην Πολυκάρπη, η ζημιά λόγω καιρικών συνθηκών ξεπερνά το 90%, ενώ στα άλλα δύο μου χωράφια όλα κυλούν ομαλά». Και μπορεί να εκτιμά ότι η φετινή παραγωγή κερασιού στο νομό Πέλλας αναμένεται μειωμένη σε ποσοστό από 20% έως και 30% σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο σημειώνει ότι «μπορεί σήμερα να εντοπίζονται προβλήματα επάρκειας, αλλά μετά τις 10 Ιουνίου το κεράσι θα υπάρχει σε επάρκεια, έστω και οριακά, στην ελληνική αγορά».

Ο Γιώργος Ταγκαλίδης από το Μοναστηράκι ανέφερε στην ΗΕ karatzova.com δειλά - δειλά άρχισε η συγκομιδή και από τη Δευτέρα "φουλ οι μηχανές". Τα περισσότερα προβλήματα από την κακοκαιρία όπως τόνισε εντοπίζονται στην ανατολική Αλμωπία, ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τους εμπόρους που κατέκλυσαν την περιοχή.

Στον κάμπο των Γιαννιτσών, όπου η συγκομιδή πρώιμων κερασιών βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον γεωπόνο και ιδιοκτήτη καταστήματος γεωργικών εφοδίων, Σάββα Παστόπουλο, υπάρχουν χωράφια που έχουν πληγεί σημαντικά έως και ολοσχερώς λόγω του παγετού και της χαλαζόπτωσης τους προηγούμενους δύο μήνες, ενώ άλλα έχουν καρπό.

«Πάμε καλά και χωρίς προβλήματα με τη φετινή παραγωγή κερασιού», τονίζει ο πρόεδρος της κοινότητας Ροδοχωρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, Ραφαήλ Πουλτίδης, σύμφωνα με τον οποίο οι ημιορεινές και ορεινές περιοχές δεν κατέγραψαν σημαντικά προβλήματα από τον παγετό και τη χαλαζόπτωση κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Μάλιστα, όπως λέει, «αρχές Ιουνίου οπότε και θα βγει πληθώρα κερασιών, πιστεύω ότι όποιο πρόβλημα εντοπίζεται σήμερα θα λυθεί».

Σύμφωνα με τους καλλιεργητές κερασιού, οι τιμές παραγωγού αυτό το διάστημα κυμαίνονται -ως επί το πλείστον- από 7 ευρώ/κιλό έως και 9 ευρώ/κιλό. Στη δε Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Γιάννη Χαραλαμπίδη οι ποσότητες κερασιών προς διάθεση αυτή την εποχή είναι πολύ μικρές.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

20 comments:

  1. Η γνωστή ιστορία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
    Η κλάψα αρχίζει από τις αρχές τις άνοιξης με τους παγετούς, συνεχίζεται με την ανθοφορία και με το ότι δεν έδεσε καρπός και ακολουθούν το χαλάζι με τις βροχές ώστε να διαμορφωθεί μια ικανοποιητική τιμή αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ ειδικά μετά από τις παρεμβάσεις και τις φωτογραφήσεις των πολιτικών αυτού του τόπου.
    Όταν έρθει η ώρα της συγκομιδής ακούς για τις κακές τιμές των εμπόρων .
    Τέλος αναρωτιέσαι πως αυτοί οι ¨¨κατεστραμμένο騨 με εργασία 1-1,5 μήνα, συντηρούνται τον υπόλοιπο χρόνο.
    Για περιουσιακά στοιχεία, φυσικά ούτε λόγος........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελα και συ να γινεις αγροτης.....ο καθε λακαμας δημοσιος υπαλληλος λεει την εξυπναδα του.

      Διαγραφή
    2. ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΈΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ.
      ΟΠΟΙΟΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΑΠΟΨΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

      Διαγραφή
    3. εσένα σε κόβω για μακακα δεν έγινες αγρότης να κάθεσαι και να παίρνεις αποζημίωσης να δουλεύεις όπως λες 1.5 μήνα και να τα κονόμας και που είσαι έλα να σε κεράσω κάνα κερασάκι μαύρο δουλευταρα.

      Διαγραφή
    4. Έλα 11.59 άσε την κλάψα χρήμα έχει πάρει το κεράσι ειδικά στα ορεινά από έλγα και πουλάτε και μια χαρά κεράσι άσε τα ξέρουμε πολύ καλά εδώ ζούμε και εμείς

      Διαγραφή
    5. Αυτό ακριβώς ελα να αλλάξουμε δουλειές αυριο και του χρόνου τέτοιο καιρό που αρχίζει η κλάψα όπως λες ελα να τα πουμε τι λες ; ελα σε προκαλω εξυπνακια

      Διαγραφή
    6. 10;54 που τον ειδες τον ενάμιση μηνα ρε τουβλο;;; Δηλαδη ενάμιση μηνα δουλευεις και τα αφήνεις;; Απο Αθήνα εισαι τουβλο; Ολον τον χρονο εχει δουλεια ασχετε κλαδεμα ποτίσματα ραντίσματα και πολλα αλλα. Λίπασμα δεν ρίχνουν;; Δεν ραντίζουν; Πετρελαιο δεν βαζουν;; Τι ειναι το πετρελαιο για τον αγροτη ξερεις;; Δεν ειναι κουρσακια τα τρακτερ. Προσωπικά ξοδεύω τον μηνα 600€ πετρελαιο περιπου και σε φαρμακα λιπάσματα ολον τον χρονο 13000€ περιπου σε 45 στρέμματα βαλτά κατω τουβλο και οταν παθω ζημια εχω κανει τα εξοδα και μπαινω μεσα και σκεψου εξυπνάκια μεχρι να ερθουν τα δεντρα σε παραγωγη οτι μονο ξοδεύω ασχετε. Βαλε ελγα βαλε ενφια εφκα λογιστες βλάβες στα μηχανήματα απόσβεση τα μηχανήματα λαστιχα να αλλάξεις σε ενα δενδροκομικο τρακτερ θελεις 3000. Μη λες μπουρδες ασχολησου με το φβ την μόδα το ποδοσφαιρο και μη λες μπουρδες γιατι ειναι κριμα να δείχνεις ποσο ασχετος εισαι το καλο ειναι οτι σχολιασες σαν ανώνυμος αν σχολίαζες με ονομα οι γνωστοί σου θα γελάγαμε μαζι σου θα λεγανε τι βλημα ειναι αυτος. Και κατι τελευταιο ειπα για 13000€ περιπου σε φαρμακα και λιπάσματα που μεσα σε αυτα ειναι και αρκετα μικρα δεντρα αν μεγαλώσουν ανεβαίνει το ποσο. Εγω ξερω ασχετε οτι δεν μπορω να πληρώσω το εφκα και το ρευμα το εχω με ρύθμιση τωρα αν Εσυ βλεπεις ενα 10% των αγροτων που ειναι ευνοημένοι και μιλας μιλα γίαυτους αλλα οχι για ολλους.

      Διαγραφή
    7. 10.54 μονο αυτο σου λεω σε λυπαμε

      Διαγραφή
    8. ΄Ολοι θέλουν αυτό που δεν έχουν. Άλλοι να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, να έχουν τα σίγουρα 1.000 κάθε μήνα. Άλλοι να έχουν πολλά στρέμματα και παίρνουν επιδοτήσεις και αποζημιώσεις για πολλαπλάσια στρέμματα λαδώνοντας εκεί που πρέπει. Αλλοι να φοροδιαφεύγουν όποια δουλειά και αν κάνουν. Σκοτωνόμαστε μεταξύ μας για το ποιος θα φάει τα περισσότερα...και όλοι το παίζουμε ότι έχουμε δίκιο χαχα

      Διαγραφή
    9. 1-1,5 μηνα δουλειας λεει ο απιθανος κηφινας.λες κ κλαδευοντε λιπαινοντε μονα τους

      Διαγραφή
    10. αληθεια μιλατε για επιδοτησεις.μαθετε πρωτα ποιες καλλιεργειες επιδοτουντε.παντως οχι το κερασι ροδακινο δαμασκηνο βερυκοκο μηλο αχλαδι συκο.οι αποζημιωσεις?απ τη ζημια κερδος δεν εχει ΠΟΤΕ εκτος απ τους πολυ λιγους λαμογιες

      Διαγραφή
  2. Κάθε χρόνο έτσι λέτε και πουλάν τα κεράσια στη λαϊκή 3-5€ το κιλό...σιγα να μην τα δώσουμε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αλλο ποο πουλιουντε στην λαικη κ στα μαρκετς κ αλλο ποσο φευγουν απ τον παραγωγο.εκει ειναι η αισχροκερδια του-των μεσαζοντων.αν τα δωσεις κ δεν τα δωσεις μη νομιζεις οτι θα κλαψει καποιος τα προιοντα ειναι εξαγωγιμα.μπορει να σαι απ αυτους που δεν δινουνε κ γυριζουνε στα χωραφια κ κλεβουνε

      Διαγραφή
  3. Τη λες ρε νούμερο που θά μιλισης για αγρότες έχεις καλιεργηση ένα χωράφι να δης πώς μεγαλονουν τα δέντρα τη δουλειά χρειάζεται για να καρπισουν εσύ πρέπει να είσαι μεγάλος κοπριτης να μην πω Αλή κουβέντα για να μιλάς για τους αγρότες άδειασε ένα μπουκάλι γλορινη τεπελοσκυλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παλιά ήταν οι αγρότες τώρα είναι τα αφεντικά των Αλβανών γιατί χωρίς αυτούς κολοκύθια αγρότες είναι ξέχασαν να δουλεύουν αναστενάζουν τα καφενια και οι βόλτες με τα 4χ4 .

      Διαγραφή
    2. Μας έβγαλες τα μάτια με αυτά που έγραψες.
      Λυπήσου μας

      Διαγραφή
  4. Το καλύτερο είναι σύνταξη στα 50 από το δημόσιο και μετά μεγαλοαγροτης γραμμένα όλα στην γυναίκα μην χάσουμε της επιδοτήσεις Και της αποζημίωσης ο αγρότης τι άλλο μπορεί να κάνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καμαρώστε επίπεδο παραγωγού!!! Μιλάει για κοπριτες... κοπρόσκυλα... χλωρινες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.