Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γιαννιτσά: Τιμήθηκε η Μνήμη της Ομαδικής εκτέλεσης κατοίκων της πόλης (φωτο)



Εκδηλώσεις Μνήμης, με αφορμή την 77η επέτειο της Ομαδικής εκτέλεσης κατοίκων της πόλης των Γιαννιτσών τον Σεπτέμβρη 1944, διοργάνωσε σήμερα Τρίτη 14 Σεπτέμβρη  2021, ο δήμος Πέλλας σε συνεργασία με το Σωματείο Εθνικής Αντίστασης Γιαννιτσών και τους συγγενείς των θυμάτων.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, στις 9:30 π.μ., στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη Γιαννιτσών) τελέστηκε μνημόσυνο εκτελεσθέντων, ενώ, λίγο αργότερα, στις 10:30 π.μ., στο Μνημείο Ομαδικού Τάφου έγινε Επιμνημόσυνη Δέηση στη Μνήμη των θυμάτων.
Αναφορά στο ιστορικό της ημέρας έγινε από την Ρένα Βαλάση, ιστορικό και μέλος της ερευνητικής ομάδας του Στράτου Δορδανά, επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που προ διετίας ερεύνησε το θέμα και κατέγραψε τους νεκρούς της περιόδου. Η κα Βαλάση αναφέρθηκε στα γεγονότα των ομαδικά εκτελεσθέντων Γιαννιτσιωτών με επικεφαλής τον Δήμαρχο της πόλης Θωμά Μαγκριώτη, από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους Έλληνες συνεργάτες τους, πριν από 77 χρόνια. Εξιστόρησε με γλαφυρότητα τα θλιβερά γεγονότα εκείνης της περιόδου, που είχαν ως αποκορύφωμα την δολοφονία και τον ενταφιασμό των εκτελεσθέντων σε ομαδικό τάφο, καθώς και την εκτέλεση πολλών δημοτών τις επόμενες μέρες, όπως επίσης και την πυρπόληση της πόλης των Γιαννιτσών.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο.
Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση πλαισίωσε τμήμα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου Πέλλας.

Στην εκδήλωση Μνήμης, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι:
Ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, οι βουλευτές Γιώργος Καρασμάνης, Διονύσης Σταμενίτης, Θεοδώρα Τζάκρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, ο Διοικητής της ΙΙης Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Γεώργιος Χατζηγεωργίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας Πέτρος Περδικάτσης, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας Νίκος Αγγελίδης, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι αστυνομικών & στρατιωτικών αρχών, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, σωματεία, εκπρόσωποι φορέων και  εκπρόσωποι από τους συγγενείς των θυμάτων.
























Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Κατέγραψε λέει τους νεκρούς και έτσι αόριστα λέει Έλληνες συνεργάτες? Δεν γνωρίζει ή αποσιωπά τους Πουλικούς φασίστες???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.