Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας στο σχολείο: Το Γυμνάσιο Πέλλας…. μιλάει τώρα!



Γράφει: η Σοφία Στόλη, καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο Πέλλας

Η 6η Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα κατά της βίας στο σχολείο, έχει καθιερωθεί και από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization) χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.
Υπό αυτό το πρίσμα, το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς όταν ακούει τον όρο «Βία στο σχολείο» είναι η χρήση σωματικής βίας που εκδηλώνεται με χτυπήματα, τσιμπήματα, δαγκωνιές, σπρωξίματα. Η επιθετική συμπεριφορά μεταξύ των μαθητών, όμως, εκδηλώνεται και με άλλους τρόπους. ‘Έτσι, μιλάμε για «Λεκτική βία» ( λεκτική επιθετικότητα που περιλαμβάνει βρισιές, κοροϊδία,  χειρονομίες  και  γενικά κάθε είδους ταπείνωση), «Έμμεση  ή κρυμμένη επιθετικότητα ή εχθρότητα»,  με ενέργειες που δε φέρουν σημάδι βιαιότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αποκλεισμός ενός  παιδιού από ομάδες συνομηλίκων  και η συνήθεια  να του κρύβουν τα πράγματά του ή  να του τα πετάνε. Μιλάμε, επίσης, για «Ρατσιστική βία» που περιλαμβάνει τη χρήση  υβριστικών ή περιπαικτικών εκφράσεων για τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία, την ταυτότητα αναπηρίας, την οικονομική κατάσταση, τη σεξουαλική ταυτότητα του θύματος.
Τα τελευταία χρόνια ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με ένα νεόφερτο είδος σχολικής βίας, τον λεγόμενο «ηλεκτρονικό εκφοβισμό»(cyber bullying), καθώς η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και κυρίως των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ραγδαία. Εκεί, άσχημα ή ενοχλητικά σχόλια δημοσιοποιούνται μέσω των social media, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου  ή μέσω SMS, γίνεται δημοσιοποίηση  μη κολακευτικών ακόμα και άσεμνων φωτογραφιών ή βίντεο χωρίς την έγκριση των εμφανιζόμενων σε αυτά.  
Δυστυχώς, τα παραπάνω φαινόμενα συνεχώς αυξάνονται. Οι αιτίες πολλές. Οι οικονομικές ανισότητες, οι καινούριες μορφές ψυχαγωγίας των παιδιών, ο έκδηλος  ρατσισμός, η έλλειψη του απαραίτητου χρόνου των γονέων και τα λάθος πρότυπα οδηγούν στην υιοθέτηση παραβατικών συμπεριφορών με καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο στην εφηβεία, αλλά και μακροπρόθεσμα στην ενήλικη ζωή των θυμάτων.
Λαμβάνοντας  υπ’όψιν τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Γονείς, επαγγελματίες πρόληψης, αλλά και εμείς οι εκπαιδευτικοί είναι σκόπιμο να αντιληφθούμε το πρόβλημα, να μην εφησυχάσουμε,  και σύσσωμοι να το αναδείξουμε και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την εξάλειψή του, τόσο από τα σχολεία μας όσο και από  την κοινωνία στο σύνολό της. Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο άρθρο 16 της διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού: « 1. Κανένα παιδί δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αυθαίρετης ή παράνομης επέμβασης στην ιδιωτική του ζωή, στην οικογένειά του, στην κατοικία του, ή στην αλληλογραφία του, ούτε παράνομων προσβολών της τιμής και της υπόληψής του. 2. Το παιδί δικαιούται να προστατεύεται από το νόμο έναντι τέτοιων επεμβάσεων ή προσβολών».
«Το Χαμόγελο του Παιδιού», εν όψει της 6ης Μαρτίου, πραγματοποιεί για 9η συνεχή χρονιά την εκστρατεία «Μίλα Τώρα», δηλαδή μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Όλες οι δράσεις γίνονται στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης συνεργασίας του Χαμόγελου του Παιδιού με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και μέσα από το εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής με τίτλο:

«ΓΙΝΟΜΑΙ  ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ- ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ» (Φ.2.1/ΜΓ/75735/120154/Δ7).

Με στόχο την ανάδειξη του προβλήματος και της ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα, μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Πέλλας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του «Χαμόγελου» και εναντιώθηκαν σε κάθε μορφή βίας και εκφοβισμού. Με βασικό σύνθημα το «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ» οι μαθητές μας έφτιαξαν το βίντεό τους και εκφράστηκαν μέσα από τη ζωγραφική τους περνώντας με αυτόν τον τρόπο τα δικά τους ηχηρά μηνύματα: «Το μυαλό και το σώμα δικό μου», «Όχι στη βία», «Μίλα τώρα», «Μαζί είμαστε πιο δυνατοί», «We are all different but equal».

Οφείλουμε, λοιπόν, να τους συγχαρούμε καθώς με τον ενθουσιασμό, το κέφι και το μεράκι τους κατάφεραν να αναδείξουν τα «κρυμμένα» ταλέντα τους και να μας περάσουν μηνύματα αισιοδοξίας. 
Μπράβο σας, παιδιά, μας κάνατε όλους περήφανους!
Μπορείτε να δείτε τη δράση των παιδιών στο σύνολό της καθώς και το βίντεό τους στο blog του Γυμνασίου Πέλλας πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο: 

Υπεύθυνοι καθηγητές: Σοφία Στόλη, Εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας
                                     Αβραάμ Παπαϊωάννου,  Μουσικός







 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.