Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

΄Ερχεται επίδομα βενζίνης – Ποιοι και πώς θα το λάβουν



Επίδομα βενζίνης: Με τις τιμές στα καύσιμα να έχουν πάρει την ανηφόρα και ενώ υπάρχουν «μαύρα» σενάρια για 2,5 ευρώ το λίτρο η κυβέρνηση εξετάζει τη χορήγηση ενός ακόμα επιδόματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται να υπάρξει παρέμβαση για την επιδότηση καυσίμων που θα έχει και σε αυτή την περίπτωση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ωστόσο το συγκεκριμένο «επίδομα» δεν θα είναι ένα εφάπαξ ποσό, αλλά θα δίδεται μέσω της επιστροφή φόρου από τα καύσιμα. Θα επιστρέφεται δηλαδή ένα μέρος των χρημάτων από τους πλεονάζοντες φόρους.
Ειδικότερα προβλέπεται η δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος θα επιστρέφει σε νοικοκυριά τα πρόσθετα έσοδα του ΕΦΚ και ΦΠΑ που προκύπτουν από το ράλι των αυξήσεων των τιμών στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης. Μόνο στην περίοδο 23 Φεβρουαρίου (μία μέρα πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) μέχρι σήμερα τα έσοδα του ΦΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 37%, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.
Ο μηχανισμός αυτός, όπως σημειώνουν αρμόδιοι αξιωματούχοι, θα λειτουργεί στα πρότυπα του αντίστοιχου της χορήγησης του επιδόματος στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Η διαφορά θα είναι πως το βοήθημα δεν θα δίνεται σε τόση ευρεία κοινωνική βάση, αλλά πιθανόν σε πολίτες που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.
Ο μηχανισμός θα παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των υγρών καυσίμων και της είσπραξης εσόδων από τους έμμεσους φόρους τους και με βάση συγκεκριμένα όρια που θα καθιερωθούν θα επιστρέφει το πλεόνασμα σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.  Θα διατηρηθεί, λένε οι πληροφορίες, για όσο διάστημα διαρκούν η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας.

Ποιοι θα το λάβουν
Η συγκεκριμένη παρέμβαση της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη μαζί το συνολικό πακέτο μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, θα δοθεί σε πολίτες που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.
«Ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης της ελληνικής κοινωνίας θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας, πιθανότατα, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και πρόσθεσε πως, εφόσον χρειαστεί, θα υπάρξει επέκταση μέτρων και το επόμενο εξάμηνο.
Την παρέμβαση για να μειωθεί η τιμή της βενζίνης προανήγγειλε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου επισημαίνοντας ότι δε θα μείνει έξω από το πεδίο των κυβερνητικών παρεμβάσεων, «πάντοτε στο πλαίσιο λελογισμένων κινήσεων».

Πηγή: aftodioikisi.gr

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. θα δώσουν οι καραγκιόζηδες κάτι ψίχουλα στα φτωχά πρόβατα που τους ψήφισαν,για να συνεχίζουν να κλεβουν ανενόχλητοι οι ολιγάρχες που εκμεταλλεύονται την ενέργεια στην Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτοί που κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ με λύσσα για τα επιδόματα που έδινε,έχουν κάνει τα επιδόματα ψωμοτυρι στη οικονομική τους πολιτική.Καθε μήνα και καινούργιο επίδομα.Ουστ ρε άχρηστοι,τα έχετε κάνει πουτ##α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε κόπρε,ακόμη μία να ξεμπουκώσεις...γιατί μας τα έκανες τσουρέκια.

      Διαγραφή
  3. ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ:

    ΜΑΪΟΣ 2008 ΤΙΜΗ ΒΑΡΕΛΙ 127 $ ΤΙΜΗ ΛΙΤΡΟΥ 1,20 €

    ΜΑΡΤΙΟΣ 2022 ΤΙΜΗ ΒΑΡΕΛΙ 117 $ ΤΙΜΗ ΛΙΤΡΟΥ 2,099 €

    ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΗΣΤΕΙΑ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.