Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Διατηρεί το waiver στα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ



Χρονοδιάγραμμα για σταδιακή άρση των έκτακτων μέτρων της πανδημίας έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διατηρώντας την εξαίρεση που υφίσταται για τα ελληνικά ομόλογα.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, αποφασίστηκε η σταδιακή άρση των έκτακτων μέτρων της πανδημίας που ισχύει από τον Απρίλιο του 2020, σε τρεις φάσεις, μεταξύ Ιουλίου 2022 και Μαρτίου 2024.

Πρώτο βήμα: Από τις 8 Ιουλίου 2022, μειώνεται στο μισό η προσωρινή μείωση στην αποτίμηση των τίτλων που δέχεται ως εχέγγυα, από το τρέχον 20% στο 10%. Δεύτερον, δεν θα διατηρηθεί η επιλεξιμότητα τίτλων που εκπληρούσαν τις προϋποθέσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης στις 7 Απριλίου 2020 αλλά οι αξιολογήσεις τους επιδεινώθηκαν κάτω από το μίνιμουμ αποδεκτό επίπεδο στη συνέχεια. Τρίτον, θα επανατεθεί το όριο έκδοσης ανασφάλιστου χρέους από τραπεζικό όμιλο από το 10% στο 2,5, όπως ήταν πριν τον Απρίλιο του 2020.

Δεύτερο βήμα: Τον Ιούνιο του 2023, η ΕΚΤ θα εφαρμόσει ένα νέο «κούρεμα» στα εχέγγυα, με βάση το επίπεδο ανοχής που υπήρχε προ του πανδημικού κινδύνου, καταργώντας σταδιακά τη γενική μείωση κατά 10% που ισχύει για τις αποτιμήσεις των εξασφαλίσεων.

Τρίτο βήμα: Τον Μάρτιο του 2024, η ΕΚΤ θα απομακρύνει όλα τα μέτρα χαλάρωσης λόγω της πανδημίας που είχαν τεθεί όσον αφορά στους τίτλους που κατατίθενται ως εχέγγυα για χρηματοδότηση.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να επιτρέπει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αποδέχονται ως επιλέξιμα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που δεν εκπληρούν τις μίνιμουμ απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης του ευρωσυστήματος, αλλά ευθυγραμμίζονται με άλλα εφαρμόσιμα κριτήρια επιλεξιμότητας, τουλάχιστον για όσο συνεχίζονται οι επανεπενδύσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα υπό το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP).

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.