Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: Ακρίβεια και εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία τινάζουν στον αέρα τον αγροτικό τομέα



Την Παρασκευή 8 Απριλίου, η βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη μαζί με το Σταύρο Αραχωβίτη, Τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφτηκαν τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Μεγαπλατάνου, Γαλατάδων, Πιπεριάς και την Ομάδα Παραγωγών Αλμωπίας «Συνεργασία» όπου συζήτησαν με αγρότες της περιοχής για τα προβλήματα τους καθώς και για τα αδιέξοδα που έχουν οδηγηθεί εξαιτίας της ακρίβειας στην ενέργεια και στις διάφορες εισροές που χρησιμοποιούν. Εκ μέρους των αγροτών επισημάνθηκε και η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία η οποία επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη ακραία επικίνδυνη κατάσταση για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία.
Στη συνέχεια η κ. Τζάκρη και ο κ. Αραχωβίτης συμμετείχαν στην Ανοιχτή Εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ νομού Πέλλας στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας με θέμα τα «αγροτικά προβλήματα» 
Κατά την παρέμβασή της στην Εκδήλωση, η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε αρχικά στην πρωτοφανή απόφαση της Κυβέρνησης (υπό τις σημερινές συνθήκες «της πολεμικής οικονομίας») για τον συμψηφισμό μελλοντικών ενισχύσεων covid-19 προς τους αγρότες με τις οφειλές τους έναντι των ενισχύσεων που δόθηκαν μέσα από το πακέτο Χατζηγάκη, το δάνειο για τα δημητριακά του 2008, αλλά και παλιότερων δανείων το 1992 και το 1994 για τις ζημιές από το Τσερνόμπιλ. 
Στη συνέχεια χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για να στηρίξει τον αγροτικό τομέα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο αφορά μια ελάχιστη μερίδα  αγροτών (νέους αγρότες και συνεταιρισμένους), ότι για το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, η κυβέρνηση μόλις στις 12/2 κατάφερε να εκδώσει την ΚΥΑ που είχε υποσχεθεί από το Δεκέμβριο με δικλείδες όμως που θέτουν ακόμα και εκτός επιδότησης μεγάλο μέρος παραγωγών, όπως πχ. κτηνοτροφικές μονάδες και θερμοκήπια και ότι η πρόσφατη ανακοίνωση για καταβολή της ειδικής ενίσχυσης των 45 εκ € και αφορά στην επιστροφή του 2% των δηλωθέντων εσόδων της προηγούμενης χρονιάς (που θα είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα) για την αγορά ζωοτροφών, είναι πολύ μικρή και δεν καλύπτει ούτε στοιχειωδώς τις ανάγκες τους.
Συνεχίζοντας σημείωσε ότι ο ΕΛΓΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την εξόφληση των οφειλόμενων αποζημιώσεων, για ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, οι οποίες προκλήθηκαν εντός του έτους 2021, αναφερόμενη συγκεκριμένα στα όψιμα κεράσια της Πέλλας που οι παραγωγοί από τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους και που σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση είναι ότι θα πληρωθούν μέχρι το Πάσχα ανά δένδρο (βάση δήλωσης) και αγνοώντας τα ατομικά πορίσματα του ΕΛΓΑ, η δε τιμή με την οποία θα αποζημιωθούν τα όψιμα κεράσια δεν έχει ακόμη καν αποφασιστεί διότι θέλουν να δώσουν άλλη τιμή στις πυκνοφυτεύσεις και άλλη στα αραιοφυτεμένα. 
Για την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία σημείωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις ιδιαίτερα δυσοίωνες και ότι αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά οι διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, ο πληθωρισμός και η ενέργεια, τομείς που ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στην επισιτιστική ασφάλεια. 
Τέλος αναφέρθηκε στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να στηριχτεί ο αγροτικός τομέας όπως το αποθεματικό κρίσης, η χρήση εκτάσεων σε αγρανάπαυση, χορήγηση ενισχύσεων deminimis, η εντατικοποίηση των ελέγχων για τις εισαγωγές αντίστοιχων προϊόντων από τρίτες χώρες στην ΕΕ, η παραχώρηση δημόσιας αγροτικής γης που σήμερα δεν καλλιεργείται προκειμένου να χρησιμοποιηθεί και αυτή προς κάλυψη των επισιτιστικών μας αναγκών κλπ. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Τζάκρη:

«Καλωσορίζουμε τον Σταύρο Αραχωβίτη, τον Τομεάρχη Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην Πέλλα
Ο οποίος μας επισκέπτεται σε μια πολύ άσχημη περίοδο από κάθε άποψη. Η κατάσταση έχει αρχίσει να γίνεται ακραία επικίνδυνη. Τα προβλήματα πάρα πολλά:
Η ακρίβεια που έχει τσακίσει τα μικρομεσαία εισοδήματα
Η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και οι παρενέργειές της που έχουν αρχίσει πλέον να γίνονται εμφανείς: 
Είναι η επισιτιστική ασφάλεια, στις εξαγωγές και οι οικονομικές επιπτώσεις.
Πραγματικά πιστέψτε με, δεν ξέρω από που να αρχίσω και που να τελειώσω.
Θα ξεκινήσω λοιπόν από μια πληροφορία της τελευταίας στιγμής: Πρόκειται για τον επιχειρούμενο συμψηφισμό μελλοντικών ενισχύσεων covid-19 προς τους αγρότες με τις οφειλές χιλιάδων αγροτών, κτηνοτρόφων και συνεταιριστικών οργανώσεων έναντι των ενισχύσεων που δόθηκαν μέσα από το πακέτο Χατζηγάκη, το δάνειο για τα δημητριακά του 2008, αλλά και παλιότερων δανείων το 1992 και το 1994 για τις ζημιές από το Τσερνόμπιλ. Πρόκειται για πρωτοφανή απόφαση. Ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές συνθήκες «της πολεμικής οικονομίας» που οι αγρότες μας,  οι κτηνοτρόφοι και συνεταιριστικές οργανώσεις έχουν ανάγκη ενίσχυσης τόσο για να μετριαστεί η άνευ προηγουμένου ακρίβεια,  όσο και να ενδυναμωθεί ο τομέας και να συμβάλλει τα μέγιστα ώστε να μην έχουμε ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αποφάσισε μέσα σε αυτή την συγκυρία να καλύψει με αυτόν τον τρόπο τα πρόστιμα. Που κανείς Υπουργός μέχρι σήμερα και καμία κυβέρνηση δεν έκανε, ακόμη και όταν οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες ήταν πολύ καλύτερες. 
Ακρίβεια
Αυτή η άνευ προηγουμένου ακρίβεια με τις τρομακτικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν φέρει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε απόγνωση. Σε συνδυασμό με τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στα βασικά τρόφιμα κατανάλωσης, στα καύσιμα η απόγνωση  μετατρέπεται σε απελπισία. Ο πληθωρισμός τρέχει τον Μάρτιο με 8%.
Η πρωτογενής παραγωγή πλήττεται από ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, που σαρώνει σχεδόν όλους τους συντελεστές παραγωγής.
Το ενεργειακό κόστος, η τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έχει πολλαπλασιαστεί, ενώ ταυτόχρονα και οι τιμές των εισροών (λιπάσματα, σπόροι, φάρμακα, ζωοτροφές) έχουν εκτοξευθεί.
Απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση τι έκανε η Κυβέρνηση:
Για το πετρέλαιο: Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει στον προϋπολογισμό του 2022 την επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε συγκεκριμένες κατηγορίες αγροτών. Το μέτρο θα αφορά 25.000 νέους αγρότες, 170.000 μέλη συνεργατικών αγροτικών σχημάτων και 25.000 αγρότες που συμμετέχουν στη συμβολαιακή γεωργία και ένα κονδύλι 50 εκ. €, όμως η επιστροφή ΕΦΚ θα γίνει από την Άνοιξη του 2023. Να σημειωθεί ότι άλλα επαγγέλματα όπως αλιείς και εφοπλιστές χρησιμοποιούν αφορολόγητο πετρέλαιο.  Μετά από απίστευτες πιέσεις η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες μηδενικό συντελεστή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022. Ωστόσο το εν λόγω μέτρο δεν έχει ακόμη εξειδικευτεί για να δούμε πόσο θα μετριάσει τις επιπτώσεις και ποιους θα αφορά.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Όσον αφορά στο κόστος ρεύματος, η κυβέρνηση μόλις στις 12/2 κατάφερε να εκδώσει την ΚΥΑ που είχε υποσχεθεί από το Δεκέμβριο, με δικλείδες όμως που θέτουν ακόμα και εκτός επιδότησης μεγάλο μέρος παραγωγών, όπως πχ. κτηνοτροφικές μονάδες και θερμοκήπια, [που δεν θα επιδοτηθούν για το 80% των αυξήσεων λόγω ορίου επιδοτήσεων διότι συνυπολογίζονται τυχόν άλλες ενισχύσεις deminimis που έχουν λάβει τα προηγούμενα 2 έτη]. Η υπέρογκη αύξηση στους λογαριασμούς, απογείωσε το κόστος λειτουργίας των γεωτρήσεων και των (ΤΟΕΒ) που χρησιμοποιούν οι αγρότες για την άρδευση των καλλιεργειών τους. Επιπλέον, ήδη ανακοίνωσε πολύ μικρότερη κάλυψη των αυξήσεων της ρήτρας αναπροσαρμογής για Ιανουάριο και Φεβρουάριο, αλλά, λόγω της δηλωμένης επίσημα ανεπάρκειάς της, δεν έχει καταφέρει να εκδώσει την απαραίτητη ΚΥΑ για να ενημερωθούν οι παραγωγοί, ενώ δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός ενόψει και της έναρξης της αρδευτικής περιόδου.
Επίσης ανακοινώθηκε μείωση στο 6% του ΦΠΑ (από 13%) στα λιπάσματα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί μια ακόμη αρνητική κατάσταση. Το 20% των εξαγωγών λιπασμάτων γίνονται από Ρωσία και Λευκορωσία. Επίσης οι εξαγωγές λιπασμάτων από την Κίνα αγγίζουν το 11,5% και η Κίνα προχώρησε ήδη σε αναστολή των εξαγωγών νιτρικών λιπασμάτων από τον περασμένο Οκτώβριο, κρατώντας αποθέματα για τις δικές της καλλιέργειες. Πιθανόν λοιπόν το επόμενο διάστημα να υπάρξει έλλειψη.
[δεν έχω βρει νέα ΚΥΑ για επιδότηση του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής]
Τα μέτρα παρέμβασης στις ζωοτροφές ύψους μόλις 30 εκ ευρώ. Ο ετήσιος τζίρος των ζωοτροφών υπερβαίνει τα 2 δισ ευρώ, με στοιχεία του 2017, και οι αυξήσεις στις ζωοτροφές να υπερβαίνουν το 50 % από πέρυσι, σημαίνει  ότι τα μέτρα παρέμβασης αγγίζουν μόλις ποσοστό 0,3% των αυξήσεων. Δηλαδή σχεδόν τίποτα. Επιπρόσθετα, η ενίσχυση θα υπολογισθεί όχι λαμβάνοντας υπόψη τις αγορές ζωοτροφών αλλά θα υπολογιστεί στη βάση των πωλήσεων μόνο των τριών πρώτων μηνών του έτους 2022 και όχι του συνόλου του 2021. Με τον τρόπο αυτό αποκλείει από την ενίσχυση μεγάλο μέρος των ποιμενικών αιγοπροβατοτρόφων που αντικειμενικά παρουσιάζουν τα περισσότερα έσοδα τους από την πώληση κρέατος κατά τις χρονικές περιόδους πριν και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Η δεύτερη στη συνέχεια ανακοίνωση μείωσης του ΦΠΑ των ζωοτροφών, μέτρο που δεν έχει καμία ουσιαστική επίδραση στην μείωση της τιμής των ζωοτροφών και την ελάφρυνση του κόστους παραγωγής γιατί οι περισσότεροι αγρότες έχουν επιστροφή ΦΠΑ με τη γνωστή διαδικασία του συμψηφισμού. 
Μέσα στον Απρίλιο και σίγουρα  πριν το Πάσχα δρομολογείται η καταβολή της ειδικής ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών, με τον υπολογισμό των ποσών στους δικαιούχους να γίνεται βάσει του τζίρου που είχαν δηλώσει το 2021. Το μέτρο υπολογίζεται σε 45 εκ € και αφορά στην επιστροφή του 2% των δηλωθέντων εσόδων της προηγούμενης χρονιάς (που θα είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα) προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών. Οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι η ενίσχυση είναι πολύ μικρή και δεν καλύπτει ούτε στοιχειωδώς τις ανάγκες τους και επιπλέον θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν έλεγχοι εμπόριο γιατί μιλάμε για ζωοτροφές που η παραγωγή τους έγινε το 2021 με χαμηλές τιμές παραγωγού που δεν αντιστοιχούν σε αυτές τις αυξήσεις.  
Δε γίνεται όμως να μη συγκρίνει κάποιος αυτές τις ενισχύσεις  με τα 44 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μόνο για την αιγοπροβατοτροφία με τη μορφή de minimis τον Δεκέμβριο του 2018, χωρίς να υπάρχει τότε κρίση ακρίβειας.
[Παντού ημίμετρα με βασικό σχεδιασμό να αποκλειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αγρότες.] 
ΕΛΓΑ
Ο ΕΛΓΑ δεν έχει ολοκληρώσει την εξόφληση των οφειλόμενων αποζημιώσεων, για ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, οι οποίες προκλήθηκαν εντός του έτους 2021. Ακόμη δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί τα όψιμα κεράσια της Πέλλας που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ (τις αποζημιώσεις τις περιμένουν οι παραγωγοί από τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους). Η τελευταία ενημέρωση είναι ότι θα πληρωθούν μέχρι το Πάσχα ανά δένδρο (βάση δήλωσης) και αγνοώντας τα ατομικά πορίσματα του ΕΛΓΑ. Η δε τιμή με την οποία θα αποζημιωθούν τα όψιμα κεράσια δεν έχει ακόμη καν αποφασιστεί διότι θέλουν να δώσουν άλλη τιμή στις πυκνοφυτεύσεις και άλλη στα αραιοφυτεμένα. 
Και έχει κλείσει ένας χρόνος από τον παγετό της Άνοιξης του 2022. Και ήδη έχει υπάρξει άλλος ένας καταστροφικός παγετός το 2022 που έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στα πρωιμαανθή (ροδάκινα, κορόμηλα, δαμάσκηνα, βερίκοκα κλπ) 
Εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία
Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι άκρως ανησυχητική και οι τελευταίες εξελίξεις ιδιαίτερα δυσοίωνες, αν και οι συνέπειες της κρίσης δεν έχουν γίνει ακόμη εμφανείς. Παρότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, τα προβλήματα αναμένεται να ενταθούν και θεωρείται δεδομένο ότι διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, πληθωρισμός και ενέργεια θα επηρεαστούν σημαντικά. 
Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ουκρανία και τη Ρωσία οι οποίες κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (το 2020 ανήλθαν σε 161 εκ.  και 193 εκ. € αντίστοιχα). 
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το 2020 οι εισαγωγές μας από τη Ρωσία ανήλθαν σε 3 δις € περίπου με τις εισαγωγές σε ενέργεια (φυσικό αέριο, πετρέλαιο) να καταγράφουν ποσοστό άνω του 80%. 
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σταματήσει τις εξαγωγές οπωροκηπευτικών και υπάρχει γενικότερο πρόβλημα στις αγορές της ΕΕ». Οι εξαγωγές των ελληνικών οπωροκηπευτικών στη συγκεκριμένη αγορά, για το 2021, είχαν διαμορφωθεί σε 32.078 τόνους και ήταν αξίας 17,6 εκατ. ευρώ. 
Στην ΕΕ, οι κοινοτικές εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών στην Ουκρανία για το 2021 ανήλθαν σε 346.076 τόνους(αξίας 181,8 εκατ. ευρώ) και οι εξαγωγές προς Λευκορωσία σε 400.000 τόνους.
Το σταμάτημα των εξαγωγών λόγω της εμπόλεμης κατάστασης θα επιφέρει πίεση στην αγορά της ΕΕ.
Επιπλέον, οι υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας, ηλεκτρικού, αερίου, πετρελαίου μαζί με τις αυξήσεις σε λιπάσματα και ζωοτροφές εκτινάζουν το κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, οδηγώντας σε απόγνωση αγρότες, κτηνοτρόφους αλιείς κλπ. και καταναλωτές.
[Το ρωσικό εμπάργκο από το 2014 ήταν σημαντική απώλεια αγοράς για τον ελληνικό τομέα οπωροκηπευτικών. Το 2013, πριν από το εμπάργκο οι εξαγωγές ελληνικών φρούτων και λαχανικών στη Ρωσία ανέρχονταν σε 140.961 τόνους αξίας 164,481 εκατ. ευρώ,  καλύπτοντας ευρύ φάσμα προϊόντων]

Προς τούτο πρέπει άμεσα να αναληφθούν τα κατάλληλα μέτρα όπως:
1) Σε επίπεδο ΕΕ ενεργοποιήθηκε ήδη το αποθεματικό κρίσης ύψους 500 εκ €. Πρόκειται για ένα ποσό που παρακρατείται κάθε χρόνο από τις άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ, το διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό να χορηγηθεί, εφόσον προκύψει ανάγκη, (κατ’ αναλογικό τρόπο), στα κράτη μέλη σε περίπτωση σοβαρών προβλημάτων στη γεωργία. Αυτή η περίοδος λοιπόν κρίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη τόσο από το παραγωγικό μοντέλο που θα πρέπει να υιοθετηθεί όσο και από τις καλλιέργειες που θα επιλεγούν ώστε να υπάρξει επισιστιστική ασφάλεια. Στην Ελλάδα αντιστοιχεί το ποσό των 26,3 εκ. €. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη πως θα εξειδικευτεί αυτό το ποσό. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με οποιοδήποτε τρόπο ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της οικονομικής και πολεμικής κρίσης στους γεωργούς μας.
2. Προς τούτο στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών που πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου (χτες δηλαδή) αποφασίστηκε να ανασταλεί προσωρινά το μέτρο της αγρανάπαυσης, το οποίο αφορά 380.000 στρέμματα, χωρίς να επηρεαστούν οι ενισχύσεις των δικαιούχων . Αυτό σημαίνει ότι 380000 στρέμματα μπορούν άμεσα να χρησιμοποιούν για παραγωγικούς σκοπούς. 
3. Επίσης δίνεται η δυνατότητα καταβολής άμεσων κρατικών ενισχύσεων (de minimis) με όριο 35.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση

Άλλα μέτρα που θα μπορούσαν επιπλέον να ληφθούν:
2. Η Δημιουργία ενιαίου Ταμείου σε ενωσιακό επίπεδο (κατά το πρότυπο του ενιαίου ταμείου ενέργειας) που θα παρέχει στήριξη στους ευρωπαίους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων και τις επιχειρήσεις απέναντι στις αυξήσεις κόστους (εισροών) λόγω των λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και ζωοτροφών αλλά και κόστους τυποποίησης - συσκευασίας, υλικών συσκευασίας, μεταποίησης και μεταφορικών, που θα είναι μικρότερη των τιμών πώλησης που θα διαμορφωθούν από την υπερπροσφορά και την υποκατανάλωση.  [σε συνέχεια αυτού που είπε ο Πρόεδρος Μακρόν για τη δημιουργία «ενός σχεδίου ανθεκτικότητας» προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης αυτής]
3. Η Ενεργοποίηση των προβλεπόμενων πολιτικών της ΚΟΑ Οπωροκηπευτικών για αντιμετώπιση των κρίσεων στην αγορά για την αποσυμφόρηση της προσφοράς στην λιανική πώληση των νωπών οπωροκηπευτικών (απόσυρση, πράσινη συγκομιδή, δωρεάν διανομή κλπ και να περιληφθούν και οι μεμονωμένοι παραγωγοί όπως έχει γίνει και στο παρελθόν σε αντίστοιχες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης). Το 2014 με την εφαρμογή του ρωσικού εμπάργκο σε επίπεδο ΕΕ εφαρμόστηκαν προγράμματα στο πλαίσιο της ΚΟΑ οπωροκηπευτικών (κυρίως απόσυρσης- δωρεάν διανομής) με στόχο να αποσυμπιεστεί η ενωσιακή αγορά από τα οπωροκηπευτικά τα οποία είναι προϊόντα άμεσης κατανάλωσης (δηλαδή δεν μπορούν να αποθεματοποιηθούν όπως τα μήλα, ακτινίδια κλπ) και τα οποία δεν θα μπορούσαν να αποσταλούν στη ρωσική αγορά. Επιπλέον, επειδή αυτά τα προγράμματα διήρκεσαν μέχρι και το 2019 θα έδιναν τη δυνατότητα στους παραγωγούς (κυρίως ροδάκινων) να βρουν νέες αγορές διάθεσης του προϊόντος. Το πρόβλημα εξακολουθεί ιδιαίτερα για τα ελληνικά ροδάκινα διότι ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής (διατίθετο στη ρωσική αγορά). Το ζητούμενο θα ήταν ένα νέο πρόγραμμα απόσυρσης (δωρεάν διανομής) σε ενωσιακό επίπεδο για όλους τους παραγωγούς (οργανωμένους και μη) γιατί 346.076 τόνοι οπωροκηπευτικών που εξάγονταν στην Ουκρανία θα κατευθυνθούν στην ενωσιακή αγορά και θα δημιουργήσουν συνθήκες υπερπροσφοράς.
4. Ενεργοποίηση ξανά,  του μέτρου 21 του ΠΑΑ που χρησιμοποιήθηκε για να αντιμετωπιστούν επιπτώσεις από την πανδημία. [εν προκειμένω χρησιμοποιήθηκε για χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης στους ελαιοκαλλιεργητές για τη στήριξη του τομέα ελαιολάδου με το ποσό των 126 εκατ. €]. Στην ουσία πρόκειται για «υπόλοιπα» από δράσεις του  Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
5. Η Εντατικοποίηση των ελέγχων για τις εισαγωγές αντίστοιχων προϊόντων από τρίτες χώρες στην ΕΕ, με στόχο κυρίως να περιοριστούν οι παράνομες εισαγωγές και να προτιμώνται τα προϊόντα που παράγονται εντός της ΕΕ.
6. Να παραχωρηθεί στη γεωργία δημόσια αγροτική γη που σήμερα δεν καλλιεργείται προκειμένου να χρησιμοποιηθεί και αυτή προς κάλυψη των επισιτιστικών μας αναγκών

Επισιτιστική ασφάλεια
Η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία απέδειξε πόσο ευάλωτοι είμαστε όσον αφορά στην επισιτιστική μας ασφάλεια. Γιατί κανείς μας δεν είναι αυτάρκης και όλοι έχουμε ανάγκη τους άλλους. Αυτό σημαίνει ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ότι η ΕΕ πρέπει να αναθεωρήσει την αγροτική της πολιτική και να επανέλθει στους σκοπούς για τους οποίους σχεδιάστηκε η ΚΑΠ που παραμένει και η μοναδική κοινή πολιτική μέχρι στιγμή. 
Ωστόσο σήμερα έχει χαθεί αυτός ο προσανατολισμός και από την ΕΕ και από την Ελλάδα. Τις καλλιέργειες πλέον τις καθορίζουν οι ενισχύσεις. 
Καλή η καταγραφή των αποθεμάτων αλλά δεν αρκεί. Αφενός απαιτούνται έλεγχοι για την επιβεβαίωση αυτών των αποθεμάτων, αφετέρου είναι η επάρκεια. Αυτή πως θα  εξασφαλιστεί; 
Πριν μερικές ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αποφάνθηκαν ότι «Επισιτιστικός κίνδυνος δεν υφίσταται για τη χώρα μας». 
Να το πιστέψουμε;
Ήδη σας είπα τα μέτρα που προτάθηκαν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν

Από το ΥΠΑΑΤ ωστόσο ανακοινώθηκε ότι 
θα δοθεί προτεραιότητα στην προώθηση των καλοκαιρινών καλλιεργειών για τις οποίες υπάρχει ακόμα χρόνος, όπως είναι ο αραβόσιτος, η μηδική και η σόγια. Εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση προς όφελος των συγκεκριμένων καλλιεργειών. 
Ειδικά για το ηλιέλαιο, αν και αυτή τη στιγμή (όπως λεν) υπάρχει επάρκεια, υπάρχουν εισηγήσεις να γίνει μια ανακατεύθυνση καλλιεργειών που πήγαιναν από το βιοκαύσιμο προς την παραγωγή ηλιέλαιου  το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τρόφιμο].
Σε αναμονή για τα αποτελέσματα!
Θα κλείσω με τη τελευταία φράση του κ. Σταϊκούρα: ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ! 
arp
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

7 comments:

  1. Για δες ποια μιλάει έλεος εσείς κάνατε την αρχή και αυτοί θα μας τελειώσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί αμαρωτιεσαι;
      Όταν έχεις να κάνεις με πρόβατα, έτσι λειτουργείς.

      Διαγραφή
  2. Εσύ με τους ομοίους τους πουλημένους μας τίναξεσ στον αέρα. Άντε πια φτάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν υπήρξε ποτέ πρωθυπουργός που σε καιρό Ειρήνης, χωρίς μνημόνια και με 37δις στα ταμεία φτωχοποιησε την χώρα και τους πολίτες της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκεί στη σεληνη τι καιρο κανει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μας έπεισες Θοδώρα φτάνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η κυρία ότι πετάει ψηφίζετε, η κυρία φουγάρο η κυρία μνημόνιο, η κυρία ο Δρόμος προς τα Σκόπια. Αυτή είναι η κυρία σε εισαγωγικά. Ψηφίστε την... Κορόιδα καλά να πάθετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.