Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η Ρωσία στρέφεται προς τη BRICS



Η Ρωσία, η οποία έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα από τις δυτικές κυρώσεις, κάλεσε την ομάδα των αναδυόμενων οικονομιών BRICS να επεκτείνει τη χρήση των εθνικών νομισμάτων και να ενσωματώσει συστήματα πληρωμών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Οι κυρώσεις έχουν αποκόψει τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και από σχεδόν το ήμισυ των αποθεμάτων της σε χρυσό και συνάλλαγμα, τα οποία ανήλθαν σε 606,5 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές Απριλίου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ είπε σε υπουργική συνάντηση με τους BRICS, που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, ότι η παγκόσμια οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά λόγω των κυρώσεων. Και πρόσθεσε ότι οι νέες κυρώσεις καταστρέφουν επίσης τα θεμέλια του υπάρχοντος διεθνούς νομισματικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος που βασίζεται στο δολάριο των ΗΠΑ.

«Αυτό μας ωθεί στην ανάγκη να επιταχύνουμε τις εργασίες στους ακόλουθους τομείς: χρήση εθνικών νομισμάτων για εξαγωγές-εισαγωγές, ενοποίηση συστημάτων πληρωμών και καρτών, δικό μας σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων και δημιουργία ανεξάρτητου οργανισμού αξιολόγησης BRICS. ” είπε ο Σιλουάνοφ.

Οι διεθνείς κάρτες πληρωμών Visa και MasterCard ανέστειλαν τις εργασίες τους στη Ρωσία στις αρχές Μαρτίου και οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας έχασαν την πρόσβαση στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT.

Η Ρωσία δημιούργησε το δικό της σύστημα τραπεζικών μηνυμάτων, γνωστό ως SPFS, ως εναλλακτική λύση στο SWIFT. Το δικό της σύστημα πληρωμών με κάρτα MIR ξεκίνησε να λειτουργεί το 2015.

Αποτελούσαν μέρος των προσπαθειών της Μόσχας να αναπτύξει εγχώρια οικονομικά εργαλεία που θα αντικατοπτρίζουν τα δυτικά, για την προστασία της χώρας σε περίπτωση που διευρυνθούν οι κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι οι υπουργοί των BRICS επιβεβαίωσαν τη σημασία της συνεργασίας στις προσπάθειες σταθεροποίησης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης.

«Η τρέχουσα κρίση είναι ανθρωπογενής και οι χώρες BRICS έχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να μετριάσουν τις συνέπειές της για τις οικονομίες τους και την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της«, δήλωσε ο Σιλουάνοφ.

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.