Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Γ. Καρασμάνης στη βουλή για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή (βίντεο)



ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ «Η ΜΠΙΓΑ» ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΠΑΡΕΣΤΗ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή συνεδρίασε χθες η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, με παρόντες το προεδρείο του Συλλόγου Μικρασιατών του Νομού μας «Η ΜΠΙΓΑ» : Τον Πρόεδρο Αντώνη Μουράτογλου, την Αντιπρόεδρο Ιωάννα Διαμαντή, τη Γενική Γραμματέα Μαρία Κουρατζόγλου και τον Ταμία Γιάννη Γκουράνη, οι οποίοι αφού αναφέρθηκαν στα γεγονότα εκείνης της εθνικής τραγωδίας, ενημέρωσαν για το πραγματικά μεγάλο έργο του Συλλόγου.
Ο Γιώργος Καρασμάνης ως μέλος της Επιτροπής τους συνεχάρη για την ανεκτίμητη εθελοντική, ανιδιοτελή προσφορά τους. Τόνισε ότι η Μικρασιατική Καταστροφή έχει αφήσει βαθύ τραυματικό αποτύπωμα στην εθνική μας συνείδηση – όχι μόνον στους ξεριζωμένους αλλά σε όλους τους Έλληνες – και χαρακτήρισε ως πρώτη και σημαντικότερη προσφορά του Συλλόγου, ότι κρατάει άσβεστες τις μνήμες και την αγάπη για τις χαμένες πατρίδες.
Ο πρώην Υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στο γεγονός οι πρόγονοί μας που επέζησαν από τη μήνιν των νεότουρκων σφαγέων αναδείχθηκαν σε ένα από τα καλύτερα και δημιουργικότερα κομμάτια του ελληνικού στοιχείου, ζήτησαν και βρήκαν καταφύγιο στη μητρόπολη του Ελληνισμού, εξαθλιωμένοι στην αρχή και με άλματα προόδου στη συνέχεια, ενώθηκαν με τον ντόπιο αδελφό λαό, έκαναν οικογένειες, πρόκοψαν και πολλοί μεγαλούργησαν, μεταμορφώνοντας κυριολεκτικά τη μετά το 1922 Ελλάδα. Για να αποδειχθεί αυτό πού είπε ένας μεγάλος πολιτικός μας: ότι στη ζωή των εθνών υπάρχουν εθνικές κρίσεις οι οποίες μπορούν να μεταβληθούν σε αφετηρία εθνικής αναγέννησης. 
Αναφέρθηκε επίσης στην προ ημερών μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην οποία όπως είπε τιμήσαμε τη μνήμη τους και επιβεβαιώσαμε την απόφασή μας για εθνική μάχη διεθνώς και σε όλα τα επίπεδα, μέχρι η παγκόσμια κοινότητα να αναγνωρίσει ως γενοκτονία την τουρκική θηριωδία. 
Υπογράμμισε μάλιστα ότι η Επιτροπή του Ελληνισμού της Διασποράς, διακομματική και με συμβουλευτικό χαρακτήρα, πρέπει να πρωτοστατήσει στη μάχη για την αναγνώριση της γενοκτονίας όλων των Ελλήνων Μικρασιατών, Θρακιωτών και Ποντίων, μεταφέροντας τα αιτήματα στα αρμόδια Υπουργεία. 
Τόνισε ακόμη ότι η μεγάλη παρακαταθήκη που μας άφησαν και οι πρόσφυγες προγονοί μας είναι πως όταν ο Ελληνισμός παραμένει ενωμένος και ομονοεί το μέλλον θα του ανήκει πάντα. Και εκεί στοχεύουν οι δράσεις συλλόγων και ομοσπονδιών μας είπε, ευχαριστώντας για ακόμη μια φορά τους προσκεκλημένους και για την παρουσία τους, και για το τεράστιο και ανεκτίμητο έργο που προσφέρουν.
Τους κάλεσε να συνεχίσουν με την ίδια θέρμη υπενθυμίζοντας τον Γιάννη Ρίτσο που έχει γράψει: «Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις». Η προσφυγιά είναι η επιβεβαίωση. Αλλά και η απάντηση στο ερώτημα: Γιατί ο Ελληνισμός δεν πεθαίνει ποτέ; «Γιατί ακριβώς έχει μάθει να ξαναγεννιέται από τις στάχτες του», κατέληξε ο Γιώργος Καρασμάνης!

 
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.