Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Νύχτα βαθιά... Τα πράγματα στον χώρο του Τύπου, στην Ελλάδα, δεν είναι απλώς σκοτεινά



Νύχτα βαθιά...
Του Νίκου Φωτόπουλου

Διαβάζουμε πολλά για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα που έχει κατρακυλήσει στην τελευταία θέση των χωρών της Ε.Ε., σύμφωνα με έκθεση της διεθνώς αναγνωρισμένης οργάνωσης Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Στην πραγματικότητα, τα πράγματα δεν είναι άσχημα, είναι πολύ χειρότερα απ’ ό,τι μπορεί κάποιος να φανταστεί!

Μια συνάδελφος από τη Θεσσαλονίκη κατατρέχεται με αγωγές από στέλεχος της εταιρείας χρυσού διότι παραβίασε τα προσωπικά του δεδομένα, λέει, επειδή δημοσίευσε το όνομά του, αν και καταδικάστηκε. Και η ελληνική Δικαιοσύνη αντί να απορρίψει με συνοπτικές διαδικασίες μια τέτοια κατηγορία, εξετάζει στην ουσία την υπόθεση.

Ενας άλλος συνάδελφος που καλύπτει πορεία με επεισόδια, στη Θεσσαλονίκη και πάλι, στριμώχνεται σε μια γωνιά από ομάδα αστυνομικών και δέχεται ευθείες απειλές του τύπου «σε ξέρουμε, Χρηστάκο…», «είσαι αναρχικός;» κ.λπ.

Τρίτος συνάδελφος, με απόσταση λίγων εβδομάδων από τα παραπάνω περιστατικά, προσάγεται κρατούμενος από αστυνομικούς ενώ καλύπτει απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο λιμάνι της πόλης. Οι αστυνομικοί τον θεώρησαν «ύποπτο», αν και δήλωσε τη δημοσιογραφική του ιδιότητα, και του αφαίρεσαν το κινητό τηλέφωνο με το οποίο κατέγραφε.

Γι’ αυτά και άλλα πολλά αντιπροσωπεία της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας - Θράκης συναντήθηκε με τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης και τι τους είπε; Λίγο πολύ ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, συμβαίνουν αυτά όταν υπάρχει ένταση και πάντως «πάρτε την κάρτα μου να με παίρνετε άμα έχετε κάτι...».

Να παρακαλάμε την αστυνομία για τα αυτονόητα, δηλαδή, για την ελευθερία να γράφουμε και να καταγράφουμε χωρίς να μας απειλεί ένας ένστολος ή κάποιος με εξουσία! Τα πράγματα στον χώρο του Τύπου, στην Ελλάδα, δεν είναι απλώς σκοτεινά. Νύχτα βαθιά!

(Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών)

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.