Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΚΕΦΙΜ: Δουλεύουμε 6 μήνες το χρόνο μόνο για την Εφορία και τον ΕΦΚΑ



Οι Έλληνες δουλεύουν 181 από τις 365 ημέρες του χρόνου για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος προκειμένου να «απελευθερωθούν» φορολογικά. Σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦΙΜ), το 2022 ο μέσος ‘Ελληνας χρειάστηκε να δουλέψει 76 ημέρες για την πληρωμή έμμεσων φόρων, 62 ημέρες για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, 42 ημέρες για την πληρωμή άμεσων φόρων και 1 ημέρα για την πληρωμή των φόρων κεφαλαίου. Κάπως έτσι, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ήρθε φέτος την 1η Ιουλίου.


Πότε έρχεται η φορολογική ελευθερία
Από την ημέρα αυτοί οι φορολογούμενοι είναι «ελεύθεροι» να αποφασίσουν οι ίδιοι πώς θα δαπανήσουν το εισόδημά τους, αν βέβαια περισσεύει κάτι μετά την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών διαβίωσης. Όμως μέχρι τότε δουλεύουν μόνο για την Εφορία και τον ΕΦΚΑ. Μάλιστα, εάν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2022 το οποίο αντιπροσωπεύει  μελλοντικούς  φόρους,  τότε  η  Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας  για  το  2022 έρχεται 19 ημέρες αργότερα, την 20η Ιουλίου.

Η μελέτη δείχνει ότι το 2020 η Ελλάδα είχε μία από τις μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα κατέγραφε υψηλό μέγεθος παραοικονομίας (7η χειρότερη επίδοση), χαμηλή ανταγωνιστικότητα φορολογίας επιχειρήσεων (8η χειρότερη επίδοση), υψηλή ανισότητα (7η χειρότερη επίδοση) και υψηλό ποσοστό πολιτών κάτω από το όριο της φτώχειας (9η χειρότερη επίδοση) ανάμεσα στις 29 ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες που εξετάζονται.
Επίσης όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία πληρώνουμε σχεδόν 2 φορές περισσότερα σε φόρους και εισφορές  απ’ ό,τι για τις βασικές μας ανάγκες. Η σύγκριση των κρατικών εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές με τις ετήσιες δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών καταδεικνύει την πολύ μεγάλη επιβάρυνση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.  Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα νοικοκυριά ξόδεψαν το 2020 41,8 δις. ευρώ  για τις βασικές τους ανάγκες, ενώ σε φόρους και εισφορές έδωσαν 1,6 φορές περισσότερα το ίδιο έτος, και σχεδόν τα διπλάσια το 2021.

Τι αποκαλύπτει η μελέτη
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΦΙΜ:
– Πληρώνουμε σχεδόν 2 φορές περισσότερα σε φόρους και εισφορές  απ’ ό,τι για τις βασικές μας ανάγκες. Η σύγκριση των κρατικών εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές με τις ετήσιες δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών καταδεικνύει την πολύ μεγάλη επιβάρυνση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα νοικοκυριά ξόδεψαν το 2020, 41,8 δις. ευρώ  για τις βασικές τους ανάγκες, ενώ σε φόρους και εισφορές έδωσαν 1,6 φορές περισσότερα το ίδιο έτος, και σχεδόν τα διπλάσια το 2021.
– Η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης ανάμεσα σε 28 Ευρωπαϊκές χώρες που εξετάζονται μέσα σε μία δεκαετία. Από το 2010 στο 2020 στην Ελλάδα προστέθηκαν 25 επιπλέον ημέρες εργασίας για το κράτος, πίσω μόνο από την Σλοβακία (+30), την ίδια στιγμή που 7 χώρες μείωσαν ή κράτησαν σταθερή την φορολογική επιβάρυνση: Κροατία (0), Δανία και Ρουμανία (-1), Εσθονία (-3), Σλοβενία (-4), Νορβηγία (-8) και Ουγγαρία (-9).
–  Το 2020 η Ελλάδα κατέγραφε υψηλό μέγεθος παραοικονομίας με 7η χειρότερη επίδοση ανάμεσα στις 29 ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, χαμηλή ανταγωνιστικότητα φορολογίας επιχειρήσεων (8η χειρότερη επίδοση), υψηλή ανισότητα (7η χειρότερη επίδοση) και υψηλό ποσοστό πολιτών κάτω από το όριο της φτώχειας (9η χειρότερη επίδοση).
– Κατά τη δεκαετία 1999-2009 ο αριθμός ημερών εργασίας για το κράτος αυξήθηκε περίπου κατά 2 εβδομάδες. Από το 2010 ο αριθμός ημερών εργασίας για το κράτος αυξήθηκε κατά 25 ημέρες σε σχέση με το 2008 που μέχρι τότε ήταν ο υψηλότερος, φτάνοντας τις 175 ημέρες το 2015. Το 2016 καταγράφεται μια νέα αύξηση κατά 10 ημέρες φτάνοντας τις 185 και στη συνέχεια ο αριθμός των ημερών που εργαζόμαστε για το κράτος διατηρείται σχετικά σταθερός έως το 2018, όπου φτάνει το υψηλότερο νούμερο, στις 186 ημέρες. Από το 2019 μέχρι σήμερα ο αριθμός ημερών εργασίας για το κράτος παραμένει σχετικά σταθερός, ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού και η επανεμφάνιση των ελλειμμάτων της Γενικής Κυβέρνησης οδήγησε σε διόγκωση του χρέους που μεταφράζεται σε μελλοντικούς φόρους. Αν συνυπολογίσουμε το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, τότε το έτος 2009 είναι η μεγαλύτερη κατ’ έτος αύξηση ημερών εργασίας για το κράτος (+19) μέχρι να φτάσουμε στο 2020 όπου η χαμηλή συγκομιδή φορολογικών εσόδων εξ’ αιτίας της πανδημίας και η διατήρηση του ύψους των κρατικών δαπανών κατέληξε σε κατ’ έτος αύξηση 43 ημερών.

ot.gr





Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. Δουλεύουμε για να πληρώνουμε τα επιδόματα των αλλψν, αυτων που δεν θέλουν να δουλέψουν και βολεύονται με επιδομα ανεργίας, ΚΕΑ, και ολα τα αλλα. Απλά είναι σου προτείνω 3 δουλειές στον Νόμο σου δεν τις αποδέχεσαι? θα παίρνεις 250 ευρω για το φαγητό σου μόνο. Έχει δουλειές και ποσο μάλλον εποχιακες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την πολιτική των επιδομάτων βολεύονται πολλοί και πρώτοι από όλους οι πολιτικοί που κάνουν παιχνίδι

      Διαγραφή
  2. Χαχα παίρνω κεα δεν πληρώνω τίποτε! Ούτε δεη ,νερό ,εφορία ,γιατρούς ,φαρμακα ,σχολεια κτλπ εδώ και 5 χρόνια, στην υγεία. αυτών που πληρώνουν το μηνιάτικο μου από το κεα τα επιδόματα μου και τα δώρα μου κάθε χρόνο. Υγ από τον.οαεδ δεν με έχουν πάρει τηλέφωνο αυτά τα χρόνια,αλλά και να με πάρουν μαλ@@ς είμαι να πάω. Υγ2 δουλεύω και μαύρα, Υγ 3 μου φέρνουν και μπεσκεσια στο σπίτι λάδια τυριά ρυζια πατάτες κτλπ . Το παραπάνω σχόλιο είναι φυσικά και δεν είναι δικό μού...αλλά δεν απέχει από την πραγματικότητα καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. είμαστε η χώρα που όλοι νοιώθουν αφεντικά.Πως να το χειριστείς? και ο τελευταίος εργαζόμενος έχει απαιτήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όσοι βγάζετε δηλητήριο να σας θυμίσω ότι πριν το 1980 το 90% δεν είχατε παπούτσια να φορέσετε και ούτε να φάτε , τώρα νομίζετε πως κάποιοι γίναμε που έχετε μια δουλειά και παίρνετε 1000€ βγάλτε τον σκασμό γιατί ρόδα είναι και γυρίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.