Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πανελλήνια διάσταση προσέλαβε το αίτημα για διάσπαση Δήμων



Ακόμα μια κοινότητα, αυτή τη φορά από Δήμο της Κρήτης προστέθηκε στους πέντε που διεκδικούν την διάσπασή τους και ζητούν με την επαναχάραξη των διοικητικών ορίων των Δήμων τους σε μικρότερους.
Όπως προκύπτει από πληροφορίες της «δημοκρατικής», χθες και η δημοτική ενότητα Μακρύ Γιαλού του Δήμου Ιεράπετρας προστέθηκε στις Δημοτικές Ενότητες Σοχού του Δήμου Λαγκαδά, Φιλιατρών Δήμου Τριφυλίας, Κρύας Βρύσης Δήμου Πέλλας, Κλειτορίας, Αροανίας και Παΐων Δήμου Καλαβρύτων (με την προτεινόμενη ονομασία “Δήμος Ορεινής Αχαΐας”) που έχουν ήδη ενώσει τις δυνάμεις τους με τους προέδρους των Δημοτικών Ενοτήτων του ενιαίου Δήμου της Ρόδου ο οποίος άνοιξε το ζήτημα το οποίο έλαβε πανελλαδικές διαστάσεις, διεκδικώντας τη διάσπασή τους.
Όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, οι εν λόγω δημοτικές ενότητες με κοινή επιστολή τους προς το Γραφείο του πρωθυπουργού, ζήτησαν συνάντηση προκειμένου να υποβάλουν το αίτημά τους για επανεξέταση των διοικητικών τους ορίων, καθώς συστρατευόμενοι με τους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων της Ρόδου επισημαίνoυν ότι οι συνενώσεις που έγιναν με τον ν. 3852/2010 είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών λόγω της έλλειψης πόρων και προσωπικού, στοιχείο που έγινε ιδιαίτερα αισθητό στους κατοίκους των Δήμων που προέκυψαν από εκτεταμένες και σε κάποιες περιπτώσεις, δυσλειτουργικές συνενώσεις.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το ενδιαφέρον και από άλλες δημοτικές ενότητες ανά την Ελλάδα έχει αναζωπυρωθεί με αφορμή την κοινή συστράτευση των έξι Δήμων από χθες και δεν αποκλείεται μέχρι τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, να προστεθούν κι άλλοι.
Σε ό,τι αφορά στον ενιαίο Δήμο της Ρόδου η διαδικασία της λήψης αποφάσεων των τοπικών συμβουλίων είναι σε εξέλιξη και ήδη η πλειοψηφία έχει ταχθεί και επισήμως υπέρ της διάσπασης ωστόσο εκκρεμούν ακόμα οι αποφάσεις κι άλλων συμβουλίων που αναμένονται εντός του μηνός Ιουλίου με αρκετές να έχουν προγραμματιστεί εντός της επόμενης εβδομάδας.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η δυναμική που αναπτύσσει η προσπάθεια η οποία ξεκίνησε από τον πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Αρχαγγέλου κ. Νίκο Διμέλη, έχει προκαλέσει δεύτερες σκέψεις σε μέλη του δημοτικού συμβουλίου του ενιαίου Δήμου της Ρόδου (και όχι μόνο), που δεν κρύβουν την πρόθεσή τους -σε περίπτωση που τελικά το εγχείρημα ευοδωθεί- να διεκδικήσουν θέση δημάρχου στους νέους Δήμους.
Όπως έχει γράψει η «δημοκρατική» που ανέδειξε και το θέμα, η πρόταση της πλειονότητας των προέδρων είναι η διάσπαση του ενιαίου Δήμου της Ρόδου σε πέντε ως εξής:
-Συνένωση Δημοτικής Ενότητας Ρόδου με τη Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας
-Συνένωση Δημοτικής Ενότητας Αρχαγγέλου με τη Δημοτική Ενότητα Αφάντου
-Συνένωση Δημοτικής Ενότητας Καμείρου με τη Δημοτική Ενότητα Ατταβύρου
-Συνένωση Δημοτικής Ενότητας Ιαλυσού με τη Δημοτική Ενότητα Πεταλούδων
-Συνένωση Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου με τη Δημοτική Ενότητα Λινδίων.
Όπως επισημάνθηκε στις γενικές συνελεύσεις των προέδρων που προηγήθηκαν, η διαχείριση του νερού θα εξακολουθήσει να γίνεται από έναν φορέα, τη ΔΕΥΑΡ, ενώ θα πρέπει να εκπονηθούν μελέτες που θα δίνουν τεκμηριωμένες θέσεις για τη διαχείριση των οικονομικών πόρων και των χρεών, όπως επίσης και για την κατανομή του προσωπικού ανά Δήμο.

Ο Ενιαίος Δήμος, υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες, απουσιάζει η αμεσότητα στη δράση και η ευελιξία και δεν μπορεί να αναλάβει τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, γιατί δεν μπορεί να συγκεράσει τους διαφορετικούς αναπτυξιακούς προσανατολισμούς και τις ιδιαιτερότητες των πρώην δήμων και των διαφορετικών χωρικών ενοτήτων που αποτελούν το νησί.

 Πηγή:dimokratiki.gr

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.