Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Aίτημα για την επαναλειτουργία του δημοτικού σχολείου Θηριόπετρας



Συνάντηση εργασίας Θεοδώρας Τζάκρη και αντιπροσωπείας γονέων από την Θηριόπετρα με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας κ. Σάββα Ταϊλαχίδη

Κατέθεσαν αίτημα για την επαναλειτουργία του δημοτικού σχολείου της Θηριόπετρας λόγω της αύξησης του μαθητικού πληθυσμού

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη πραγματοποίησε σήμερα Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022 στην Έδεσσα συνάντηση εργασίας με τον νέο Διευθυντή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας κ. Σάββα Ταϊλαχίδη στην οποία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία γονέων από την Θηριόπετρα με επικεφαλής τον τοπικό εφημέριο πάτερ Παϊσιο με θέμα την επαναλειτουργία του μονοθέσιου Δημοτικού Σχολείου Θηριόπετρας, καθώς υπάρχει μεγάλη αύξηση του μαθητικού πληθυσμού στην Τοπική Κοινότητα.

Στο παρελθόν, το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Θηριόπετρας είχε συγχωνευτεί με το Δημοτικό Σχολείο Εξαπλατάνου (υπ’ αρ. Φ.10/51699/Δ1/03-04-2019 Υ.Α., ΦΕΚ 1351/τ.Β΄/19-04-2019) όταν ο αριθμός των μαθητών μειώθηκε εξαιτίας του ότι κάποιοι γονείς αποφάσισαν τότε να στείλουν τα παιδιά τους στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρού Εξαπλατάνου.

Η κ. Τζάκρη και η αντιπροσωπεία των γονέων με επικεφαλής τον Εφημέριο, μετέφεραν στον κ. Ταϊλαχίδη τα νέα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, καθώς, κατά το φετινό σχολικό έτος 2022-2023 ο μαθητικός πληθυσμός ανέρχεται στους 13 μαθητές, ενώ εντός του έτους αναμένεται να μετακομίσουν στην Τοπική Κοινότητα της Θηριόπετρας άλλες δύο οικογένειες με παιδιά που θα φοιτήσουν στο δημοτικό σχολείο, ενώ για το παρεπόμενο σχολικό έτος, 2024-2025, βάσει των γεννήσεων, ο αριθμός των μαθητών θα ανέρχεται σε 18. Αυτό από τη μία σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική βιωσιμότητας για το σχολείο και από την άλλη ότι μελλοντικά μπορεί να αναβαθμιστεί και σε διθέσιο. Στο Νηπιαγωγείο δε της Θηριόπετρας φοιτούν σήμερα 10 μαθητές.

Στη συνέχεια, οι γονείς των 13 παιδιών κατέθεσαν σήμερα προς την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας υπεύθυνες δηλώσεις, με τις οποίες δήλωσαν ότι κατά το σχολικό έτος 2022-2023 επιθυμούν να φοιτήσουν τα παιδιά τους στο δημοτικό σχολείο Θηριόπετρας, εφόσον αυτό επαναλειτουργήσει.

Στην συζήτηση που έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα με τον κ. Ταιλαχίδη, επισημάνθηκαν από τον ίδιο τόσο η σημασία της λειτουργίας δημοτικού σχολείου στις μικρές τοπικές κοινωνίες, όσο και τα μειονεκτήματα που συνεπάγεται η φοίτηση των μαθητών στα μονοθέσια σχολεία, καθώς υπάρχει μόνο ένας δάσκαλος για όλες τις τάξεις, δεν υπάρχει εκπαιδευτικός για τη διδασκαλία ξένης γλώσσας, μουσικής, πληροφορικής κλπ, δεν υπάρχει γυμναστής κλπ , δεδομένα τα οποία πρέπει να έχουν υπόψη τους οι γονείς των μαθητών που ζητούν την επαναλειτουργία του μονοθέσιου σχολείου Θηριόπετρας και ότι εφόσον οι ίδιοι το αιτούνται, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες/νόμιμες διαδικασίες για την προώθηση του αίτηματός τους προς το

Υπουργείο Παιδείας, συνοδευόμενο από φάκελο με τα προβλεπόμενα από το νόμο πιστοποιητικά/δικαιολογητικά (καταλληλότητας του σχολείου από τον Δήμο Αλμωπίας, υπεύθυνων δηλώσεων των γονέων ότι επιθυμούν τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε αυτό, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης κλπ).

Συμφωνήθηκε δε από όλους τους παριστάμενους στην συνάντηση, να καταβληθεί προσπάθεια ώστε το σχετικό αίτημα επανασύστασης του Δημοτικού Σχολείου Θηριόπετρας να αποσταλεί προς την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας το συντομότερο δυνατόν.






Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

8 comments:

  1. Κι όμως το 2022 υπάρχουν γονείς που θέλουν για τα παιδιά τους εκπαίδευση του προηγούμενου αιώνα!!!! Για να μη χάσουν οι ίδιοι τη βολή τους. Τι να πει κανείς.... Θέλουν για τα παιδιά τους την εκπαίδευση που είχαν οι ίδιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είμαι εκπαιδευτικός και θέλω το παιδί μου να πάει σε μονοθέσιο σχολείο παρα σε 12θεσιο λες και είναι πρόβατο μέσα στο μαντρί!Ο εκπαιδευτικός και οι μαθητές όλων των τάξεων έχουν καλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ τους σε μονοθέσια σχολεία απ' ότι στα χαοτικά 12θεσια σχολεία.Που ως το τέλος της χρονιάς δεν έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις από εκπαιδευτικούς!

      Διαγραφή
  2. Δηλαδή προτιμάνε τα παιδιά τους να πηγαίνουν σε μονοθέσιο παρά σε 6/θέσιο σχολείο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προεκλογική χρόνια είναι, ότι αρπάξουμε, και ας κάνουν τα παιδιά μάθημα σε μονοθέσιο σχολείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κατανομή των μαθητών τυχαίνει να είναι μόνο σε τρείς τάξεις για την σχολική χρονιά 2022-2023. Τις επόμενες χρονιές υπάρχουν παιδιά για περισσότερες τάξεις αλλά και ο αριθμός των παιδιών γίνεται τόσο που βάση νόμου αναβαθμίζεται σε δυθεσιο. (Αν ανοίξει).

      Διαγραφή
  4. Κύριοι "ανώνυμοι" σχολιαστές χαίρετε.
    Ονομάζομαι Νεκτάριος Γαλανόπουλος και είμαι κάτοικος της Θηριόπετρας.
    Πριν προβούμε στην συγκεκριμένη ενέργεια προβληματιστήκαμε. Καταγράψαμε λοιπόν όλους τους μαθητές του Δημοτικού σχολείου Θηριόπετρας μόνο των τελευταίων ετων και ερευνήσαμε πόσοι απο αυτούς πέτυχαν να εισαχθούν σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
    Λυπάμαι που θα σας "τη χαλάσω" αλλά οι στατιστικές διαψεύδουν τις Κασσάνδρες.
    Είμαστε από τα μικρότερα χωριά με αγροτικό και κτηνοτροφικό αντικείμενο καθως δεν διαθέτουμε ούτε τουρισμό ούτε εμπορικές δυνατότητες ΟΜΩΣ μόνο τα τελευταία χρόνια που το δημοτικό λειτούργησε κυρίως ως μονοθέσιο και διθέσιο είχαμε 35 μαθητές που σπούδασαν Νομική, Παιδαγωγικά, Φιλολογία, Θεολογία, Μαθηματικά, Γεωπονία, καί άλλες επιστήμες και αντικείμενα. Στον αριθμό αυτόν δεν συμπεριλάβαμε τους μαθητες παλαιοτέρων ετων.
    Είμαστε απο εκείνους που πιστεύουν πως το σχολείο προσφέρει πρώτα την κοινωνικοποίηση στους μαθητές και μετά τους δίνει τα ερεθίσματα να ψάξουν μόνοι τους για την γνώση χρησιμοποιώντας τις άφθονες ευκαιρίες της εποχής μας. Η εμπειρία και η στατιστική λοιπόν απέδειξε πως είχαμε δίκιο. Αυτην την επιτυχία θέλουμε να συνεχίσουν και τα παιδιά μας και όπως κάθε γονιός έτσι κι εμείς κάνουμε ότι κρίνουμε καλύτερο γι αυτά. Παράλληλα δεν εμποδίζουμε κανέναν γονιό να επιλέξει όποιο πολυθέσιο σχολείο κρίνει εκείνος καλύτερο για τα δικά του παιδιά.
    Οι ευκαιρίες που θα στερηθούν τα παιδιά με αυτην την επιλογή μας,, μάς είναι γνωστές: Αγγλικά, μουσική, γυμναστική. Σ αυτα εχουμε τα εξής αντι-επιχειρήματα:
    1) Για την εκμάθηση των Αγγλικών έτσι κι αλλιώς οργανώσαμε τμήματα που οι ίδιοι οι γονείς στηρίζουμε και λειτουργούν μέσα στο χωριό χωρίς να ταλαιπωρούνται τα παιδια με μετακινήσεις. Τα τμήματα τα λειτουργούμε και στα χρόνια που τα παιδιά πήγαιναν στο σχολείο Εξαπλατάνου.
    2) Για την μουσική, τα προηγούμενα χρόνια λειτουργήσαμε τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων και χορωδίες με πολύ καλά αποτελέσματα.
    3) Πιστεύουμε πως η γυμναστική στην ηλικία των μικρων παιδιών αντικαθίσταται από την αεικίνητη φύση τους και τις άπειρες ευκαιρίες για παιχνίδι που έχουν στα χωρια.
    Απο την άλλη πλευρά πάλι συνυπολογίσαμε και τα αρνητικά της επιλογής του πολυθεσίου Δημοτικου της περιοχής.
    1) Η απόσταση των 22 χιλιομέτρων που πρέπει να διανύουν καθημερινά.
    2) Η αντικειμενική δυσκολία να είναι έτοιμο το παιδί των 6 και 7 ετών καθημερινά ακριβώς στην ώρα που θα περάσει το ταξί που θα το μεταφέρει , αλλά και τα ταξί δεν μπορούν να τηρούν ακριβή χρόνο άφιξης.
    3) Τα πολλά περιστατικά (κυρίως εκείνα που δεν εκτέθηκαν δημόσια) και αφορούν την ασφάλεια στην μεταφορά των παιδιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Γαλανόπουλε έχει δίκαιο ο πρώτος σχολιαστής. Θέλετε για τα παιδιά σας την εκπαίδευση που είχατε εσείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι φυσικά έχει δίκιο. Αυτό θέλουμε. Χωρίς να σας ενοχλούμε ουδ' επ ελάχιστον.
      Οι επιλογές μας δεν θα σας βλάψουν καθόλου οπότε αναρωτιέμαι ποιος είναι ο λόγος που αντιδρατε;
      Έδωσα δημόσια το όνομα μου και είμαι ανοιχτός να βρεθούμε να το συζητήσουμε.

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.