Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σε πολεμική ατμόσφαιρα κινούνται οι παραδόσεις Βιομηχανικών ροδάκινων σε Πέλλα και Ημαθία



«Καζάνι που βράζει» είναι τα τελευταία 24ωρα ο κάµπος της Ηµαθίας και της Πέλλας, µε τους παραγωγούς να έχουν «ανέβει στα κάγκελα» από τα τερτίπια των µεταποιητικών βιοµηχανιών, οι οποίες µόλις είδαν ότι υπάρχει παραγωγή όχι µόνο υπαναχώρησαν από τα 33 - 35 λεπτά το κιλό, που είχαν ανακοινώσει οι ίδιες το περασµένο χειµώνα, για το συµπύρηνο ροδάκινο, αλλά ξεκίνησαν και τα γνωστά τους παιχνίδια, για να µειώσουν την τιµή ακόµη περισσότερο.

Ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει τιµές στα 31 λεπτά το κιλό µεικτά, δηλαδή παραδοτέο στο εργοστάσιο, που σηµαίνει πως στον παραγωγό µπορεί να σηµαίνει 28 ή 29 λεπτά το κιλό, ανάλογα την προµήθεια που θα πάρει ο συνεταιρισµός ή το «στέκι», για ποσότητες παραλαβής µέχρι και τις 7 Αυγούστου, ενώ από τις 8 Αυγούστου και µετά η τιµή θα πάει στα 34 λεπτά, για τις ποικιλίες που θα συγκοµιστούν εκείνο το διάστηµα.

Υπέρµαχοι των 31 λεπτών το κιλό είναι µια σκληρή οµάδα βιοµηχανιών, όπως αναφέρει η εφημερίδα Agrenda, η οποία φέρεται να µη συζητά τίποτε καλύτερο, ενώ υπάρχει κι ένας δεύτερος πόλος, µε τις συνεταιριστικές και κάποιους µικρούς µεταποιητές, που έχουν αποφασίσει να δώσουν τα 33 λεπτά το κιλό για την πρώτη κατηγορία.

Αυτά τα επίπεδα τιµών, όµως, ουδόλως ικανοποιούν τους παραγωγούς, που εµφανίζονται εξοργισµένοι και σε ετοιµότητα για κινητοποιήσεις, ενώ στον «πόλεµο» που έχει ξεσπάσει µπήκε και η ΕΘΕΑΣ, η οποία µε µια σκληρή της ανακοίνωση επιτίθεται στην ΕΚΕ για «απαράδεκτες πρακτικές από βιοµηχανίες, οι οποίες δεν στέκονται στο ύψος των ευθυνών τους και αντιµετωπίζουν τους παραγωγούς µε περιφρόνηση, αδιαφορώντας για την επιβίωσή τους», ζητά να σταµατήσει τώρα αυτή η πρακτική και παράλληλα αφήνει κι αιχµές για την εµπορική πολιτική που ακολούθησαν στην πώληση της περσινής κοµπόστας.

Με δικαιολογίες για υπερπαραγωγή και αδυναµία επεξεργασίας όλων των ποσοτήτων
Οι µεταποιητές πάλι στα συνήθη επιχειρήµατά τους για υπερπαραγωγή, αδυναµία επεξεργασίας όλων των ποσοτήτων λόγω έλλειψης εργατικών χεριών, αλλά και µικροκαρπία, φέτος πρόσθεσαν ένα ακόµη… φρούτο, για να «στριµώξουν» τους παραγωγούς.
Σκαρφίστηκαν τον «κλαρίσιο» χυµό, για να παραλαµβάνουν ποσότητες άριστης ποιότητας ροδάκινου από το δέντρο, προκειµένου να παράξουν χυµό, τιµολογώντας µε ελαφρώς καλύτερη τιµή από ό,τι την κλασσική α’ ύλη για χυµό, αλλά τουλάχιστον 6-8 λεπτά το κιλό, χαµηλότερα από ό,τι αν τις αγόραζαν για παραγωγή κοµπόστας.

Εργοστάσια έδωσαν εντολή να µην γίνονται παραλαβές της ποικιλίας «Κατερίνα»
«Θύµα» αυτής της πρακτικής, όπως ενηµερώθηκε η Agrenda, έπεσαν ποσότητες της ποικιλίας «Κατερίνα» για τις οποίες κάποια εργοστάσια έδωσαν εντολή να µην γίνονται παραλαβές της από παραγωγούς και συνεταιρισµούς, παρά µόνο αν συµφωνούν ότι θα πληρωθούν για «κλαρίσιο χυµό». Πράγµα βέβαια που φαινοµενικά δίνει το δικαίωµα της επιλογής στον παραγωγό ή την οργάνωση, αλλά στην πράξη, µε την πίεση να συγκοµιστεί έγκαιρα η παραγωγή και µε την έλλειψη άλλων εναλλακτικών λύσεων, περισσότερο µε ωµό εκβιασµό προσοµοιάζει.
«Είµαστε όλοι οι παραγωγοί στο πόδι. Οι βιοµηχανίες επειδή πέρυσι πήραν ροδάκινα µε 40 λεπτά το κιλό, καθώς δεν είχε ποσότητες, φέτος θέλουν να αναπληρώσουν τα σπασµένα τους και µας βγάζουν το ζουµί. Μόλις είδαν πως έχει ροδάκινα άρχισαν τα κόλπα τους», ανέφερε στην Agrenda ο παραγωγός Χάρης Κοσµίδης από την περιοχή της Πέλλας.
Όπως είπε, «αρκετές βιοµηχανίες ανακοίνωσαν ότι δεν παίρνουν ροδάκινα κατηγορίας κοµπόστας γιατί, λόγω της έλλειψης χεριών, δεν µπορούν να συµπληρώσουν 3η βάρδια ώστε να τα επεξεργαστούν και αντιπροτείνουν να τα απορροφήσουν για κλαρίσιο χυµό, πληρώνοντας 22 λεπτά το κιλό. Είναι δίκοπο µαχαίρι, διότι αν πεις όχι θα σου µείνουν στο χωράφι κι η ζηµιά θα είναι µεγαλύτερη, οπότε αναγκάζεσαι να τα δώσεις. ∆υστυχώς είµαστε εγκλωβισµένοι. Ανακοίνωσαν 31 λεπτά το κιλό για τα ποιοτικά ροδάκινα, αλλά σε αυτά τα επίπεδα µπαίνουµε µέσα. Με το πετρέλαιο να είναι στα 2 ευρώ το λίτρο, το λίπασµα στα 40 ευρώ το σακί και γενικότερα το κοστολόγιο να έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 100% και την ίδια στιγµή η τιµή του προϊόντος να είναι µειωµένη περίπου 40% σε σχέση µε πέρυσι, δεν βγαίνει η εκµετάλλευση».

του Λεωνίδα Λιάμη- Agronews.gr

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

14 comments:

  1. Και βράζει και θα εξατμιστεί και τίποτα δεν θ αλλάξει, να προσέχουμε τι θα ψηφισουμε την επόμενη φορά. Ούτως ή άλλως οι αγρότες μας είναι ευχαριστημένοι με την κυβέρνηση μας γι αυτό δεν ξεσηκώνονται. Ελπίζω τον χειμώνα να μην συναντηθούμε στο συσσίτιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηταν γνωστό πριν το Πάσχα που η τιμή του συμπηρινου θα κυμανθεί στα 0,20€ γιατί δεν αντέδρασαν οι αγροτικοί σύλλογοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γνωστο ηταν 0.35 0χι αυτα τα ρεζιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τη στιγμή που παραδίδουν τους συμφέρει.

      Διαγραφή
    2. Ο καλέ μου δεν τους συμφέρει αλλά ειναι χρεωμενοι μέχρι το κεφάλι, γι αυτό παραδιδουν. Αντε όλοι γίνατε όλοι γνωστοί οικονομολογοι.

      Διαγραφή
  4. Διαλυσατε τους δικούς σας συνεταιρισμούς πολλοί από τους οποίους είχαν και μεταποιητικές μονάδες και τώρα είστε έρμαια των βιομηχάνων.
    Οι χρυσές εποχές των αποστράτων και των επιδοτήσεων πέρασαν και είναι αργά για δάκρυα.
    Οι βολευταδες μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει η αποζημιώσεις μπαίνουν στον λογαριασμό τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξηλώστε τα όλοι αφού δεν αξιζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλομελέτα κι έρχεται

      Διαγραφή
    2. Δεν αξίζει το συμπηρηνο ρε με τόσα ραντισματα και τόσα εργατικά θα τα βγάλουμε και άστους να σκοτώνονται...απλά Ελλάδα είσαι δεν αλλάζει με τίποτα αυτο

      Διαγραφή
  6. Του χρόνου πρέπει να οργανωθούμε δεν πρέπει να κόψει κανείς ροδάκινα εάν δεν πάρουμε εγγραφες εγγυήσεις για τιμή 040 και επίσης ότι θα μας τα πάρουν όλα τα ροδάκινα ο κάθε αγρότης παραγωγός ροδάκινων πρέπει να είσαι διατεθειμένος να χάσει 4 χιλιάρικα από τις πρώτες ποικιλίες αλλά θα ανοίξει έναν άλλο δρόμο σωστό και δίκαιο αυτά πρέπει να τελειώσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πέρσι που αγόραζαν τα εργοστάσια 0.40/0.45 την σαβουρα κανείς δεν μιλούσε.Ολα εδώ πληρώνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. AYTO ΠOY ΣYMBAINEI ΦETOΣ ΔEN EXEI ΞANAΣYMBEI ΞANA TA TEΛEYTAIA XPONIA.
    O EKBIAΣMOΣ EXEI ΞEΠEPAΣEI TA OPIA TOY. MAΣ APΠAZOYN TA POΔAKINA ME TO ETΣI ΘEΛΩ ΓIA KΛAPIΣIO XYMO ENΩ TA XPHΣIMOΠOIOYN ΓIA KONΣEPBA.
    OI ΛAΛIΣTATOI ΣYNETAIPIΣTEΣ, ΣYNΔIKAΛIΣTEΣ AΦANTOI. O ΛOΓOΣ ΓNΩΣTOΣ YΠOTAKTIKOI TΩN BIOMHXANΩN. OI BOYΛEYTEΣ, EKTOΣ AΠO THN TZAKPH KAI TON KAPAΣMANH ΠOY ME TIΣ ΣKΛHPEΣ TOYΣ ANAKOINΩΣEIΣ ΣTAΘHKAN ΣTO YΨOΣ TΩN ΠEPIΣTAΣEΩN. O ΣTAMENITHΣ NA XAME NA ΛEΓAME, KOΛΛHΣE H BEΛONA ΣTA ΣYMBOΛAIA NA ANAPTΩNTAI ΣTO ΣTO TAΞIΣ,ΔEN BPHKE NA ΠEI TIΠOTA ΓIA THN AIΣXOKEPΔIA TΩN BIOMHXANΩN. KAI O ΛOΓOΣ ΓNΩΣTOΣ, ΠPOEKΛOΓIKA AYTON ΣTHPIZANE.
    O ΔE ΛAKHΣ AΦANTOΣ KAI AΦΩNOΣ, EKTOΣ AΠO TIΣ ΦΩTOΓPAΦIEΣ AΠO TA ΠANHΓYPIA.
    AYTO ΔEN ΘA ΠEPAΣEI ETΣI TO KAZANI BPAZEI .
    OI EKΛOΓEΣ ΠΛHΣIAZOYN ΘA TO ΠΛHPΩΣOYN KAI KOMMATA KAI BOYΛEYTEΣ.
    ΔEN ΘA ΠEPAΣEI XPONOΣ ΓIA NA ΞEXAΣOYME THN ΣYMΠEPIΦOPA OΛΩN.
    EΔΩ OΛA ΠΛHPΩNONTAI.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οταν δουλεύεις για προϊόντα πρώτων υλών για μεταποίηση λογικό είναι να το θέλουν τζάμπα,
    Τα ίδια γινόταν και πριν το 1980 με αποτέλεσμα να μένουν τα ροδάκινα στα χωράφια στίβες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έχοντας άγνοια για το θέμα, αναρωτιέμαι εξαγωγές δεν μπορούν να γίνουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.