Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ενεργειακή κρίση: Μείωση κατανάλωσης κατά 10% στο Δημόσιο – Τα κίνητρα και οι ποινές (βίντεο)



Υπό την πίεση της εκτίναξης των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος ανακοινώθηκαν τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στις δημόσιες υπηρεσίες από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου το εν λόγω σχέδιο βασίζεται σε δύο άξονες: τη στήριξη των επιχειρήσεων και νοικοκυριών και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο. Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έκανε λόγο για τριπλή ενεργειακή κρίση, βαθιά και δύσκολη στην αντιμετώπισή της.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα με τελικό στόχο τη μείωση στο 30% μέχρι το 2030. Παράλληλα, δημιουργείται ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης, ενώ θεσπίζονται κίνητρα και αντικίνητρα.

Γενικότερα, οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να διορίσουν έναν ενεργειακό υπεύθυνο σε κάθε κτίριο. Επίσης, θα πρέπει να γίνεται σωστή συντήρηση των κλιματιστικών και των καυστήρων, ενώ ζητείται από κάθε εργαζόμενο του Δημοσίου να μην σπαταλά ενέργεια.

Ανάλογες συστάσεις αλλά και κίνητρα θα ανακοινωθούν σύντομα και για τον ιδιωτικό τομέα, τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Γενικότερα θα πρέπει:
  • Οι φορείς να διορίσουν έναν ενεργειακό υπεύθυνο σε κάθε κτίριο
  • Να γίνεται σωστή συντήρηση των κλιματιστικών και των καυστήρων και να υπάρχει ρύθμιση των θερμοκρασιών
  • Κάθε εργαζόμενος του Δημοσίου να μην σπαταλά ενέργεια και κατά την αποχώρηση τους να υπάρχει μέριμνα για κλείσιμο ηλεκτρικών υπολογιστών και φωτισμού.
  • Προτείνεται βελτιστοποίηση του οδοφωτισμού και περιορισμένη λειτουργία καλλωπιστικού φωτισμού.
Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου ξεκινά η πλατφόρμα του προγράμματος Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του δημοσίου με προυπολογισμό 640 εκατ. ευρώ.

Ανάλογες συστάσεις αλλά και κίνητρα θα ανακοινωθούν σύντομα και για τον ιδιωτικό τομέα, τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Βορίδης: Μόνο 221 φορείς έχουν ενεργοποιηθεί
Από πλευράς του ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι μόλις 221 από τους 2.495 φορείς του δημοσίου έχουν ενεργοποιηθεί για το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ υπενθύμισε ότι η σχετική εγκύκλιος εκδόθηκε στις 31 Αυγούστου και αναφέρει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φορέων με όσα προβλέπονται από τη σχετική ΚΥΑ θα υπάρξουν κυρώσεις.

«Θα είμαστε αρκετά αυστηροί σε αυτό γιατί μιλάμε για κάτι απλό» διεμήνυσε ο Μάκης Βορίδης εξηγώντας ότι από τους 2.495 οι 1.800 είναι ή ΟΤΑ ή εταιρείες που σχετίζονται με αυτούς.

Σκυλακάκης: Τα κίνητρα και αντικίνητρα στο Δημόσιο
Εξάλλου, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε στα κίνητρα που δίνονται, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι όσες υπηρεσίες πετυχαίνουν μείωση 15%, θα ενισχυθούν οικονομικά επιπλέον κατά 5%.

Όσον αφορά στα αντικίνητρα, σημείωσε ότι για όσο καιρό ένας φορέας δεν συμμορφώνεται, δεν ορίζεται ενεργειακός υπεύθυνος ή δεν συμπληρώνονται τα απαραίτητα στοιχεία στην πλατφόρμα, δεν θα λαμβάνονται υπόψιν αιτήματα χρηματοδότησης ή στήριξης του συγκεκριμένου φορέα σε σχέση με το ενεργειακό κόστος.

Για τους δήμους όπου ο στόχος μείωσης του 10% – μέσω του φωτισμού- δεν επιτυγχάνεται, το κράτος δεν θα τους ενισχύει οικονομικά για το ενεργειακό κόστος.

Τέλος, το bonus που έχει θεσπιστεί ως κομμάτι της αξιολόγησης στο Δημόσιο δεν θα αποδίδεται εάν δεν «πιάνονται» οι στόχοι.



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Εγώ ξέρω οτι σε καθε γραφείο στην νομαρχεία εκτός του καλοριφέρ δουλεύουν μέσα και τα κλιματιστικά στο φουλ, αλλά το κυριότερο ο καθενός εκει μέσα εχει γύρο από τα πόδια του και 2-3 αερόθερμα ηλεκτρικά ,πέρσι μέτρησα θερμοκρασία στο ισόγειο στο υγειονομικο σε άσχετο γραφείο με αρρώστους 28 βαθμούς !!!
    Ασε που ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ τα παράθυρα τα έχουν ανοιχτά γιατι καπνίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και όταν φεύγουν τα παράθυρα τα αφήνουν και ανοιχτά

      Διαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα!! Στα σχολεία δε παγωνιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.