Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γεωργαντάς από Ημαθία: Τα τρία στάδια για τις αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών



Επέκταση του προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας- Σε εφαρμογή πρόγραμμα για μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική κρίση- Τα τρία στάδια για τις αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών

Στην υλοποίηση προγράμματος που θα περιορίζει τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή από την κλιματική κρίση, προχωρεί το ΥΠΑΑΤ, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς σε περιοδεία του στην Ημαθία.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης αγροτικών συλλόγων και συνεταιριστών από τις ΠΕ Ημαθίας και Πέλλας που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι το ΥΠΑΑΤ θα καλύψει και τις 1.224 αιτήσεις αντιχαλαζικής προστασίας, υπερδιπλασιάζοντας τον αρχικό προϋπολογισμό που ήταν στα 15 εκατ. ευρώ, ο οποίος πλέον θα καλύψει αιτήσεις ύψους 34 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί από τις έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί σε τρία επίπεδα:

1. Με δεδομένο ότι, επί συνόλου περσινών παραχθέντων 180.000 τόνων, οι εξαγωγές σε Ουκρανία (36.000 τόνοι) και Λευκορωσία (6.000 τόνοι), εφέτος λόγω του πολέμου μηδενίσθηκαν, θα ζητήσει την κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος των αγροτών από την Ε.Ε και συγκεκριμένα από τα κονδύλια που υπάρχουν για αποζημιώσεις λόγω του πολέμου.

2. Τα αδιάθετα προϊόντα που βρίσκονται στα ψυγεία, θα γίνει καταγραφή και θα οδηγηθούν σε κομποστοποίηση, ώστε να αποζημιωθούν από de minimis.

3. Με την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ, θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομική δυνατότητα για τη στήριξη των αγροτών, ώστε να καλυφθεί – και μέσω de minimis- η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών.

Ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι για το 2021 ο ΕΛΓΑ πλήρωσε για αποζημιώσεις 350 εκατ., εκ των οποίων μόνο τα 158 προήρχοντο από εισφορές στον Οργανισμό, ενώ τα υπόλοιπα προήλθαν από τον προϋπολογισμό.

Ο ΥπΑΑΤ κάλεσε τους παραγωγούς να συνεταιριστούν θυμίζοντας ότι στην Ε.Ε τα αγροτικά προϊόντα διατίθενται στις αγορές σε ποσοστό 65% από συνεργατικά σχήματα, ενώ στην Ελλάδα αυτό συμβαίνει μόνο στο 18%- 20% της παραγωγής. Και αναφέρθηκε στα φορολογικά κίνητρα που δίνει το ΥΠΑΑΤ για να συμμετάσχουν οι αγρότες σε συνεργατικά σχήματα.

Τέλος, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι αποτελεί κυβερνητική δέσμευση η επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και αυτό θα πραγματοποιηθεί εντός της παρούσης κυβερνητικής θητείας. Σχετικά με τους εργάτες γης, αναφέρθηκε στη ρύθμιση που ψηφίσθηκε για δυνατότητα 5ετούς παραμονής και ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η επιδότηση, μέσω προγραμμάτων, για την κατασκευή καταλυμάτων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απ. Βεσυρόπουλος που μετείχε στη σύσκεψη τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, και αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των αλλεπάλληλων εξωγενών κρίσεων. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα φορολογικά κίνητρα που δίνονται για ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος, με ιδιαίτερη αναφορά στην έκπτωση φορολογίας κατά 50% στα κέρδη των αγροτών που μετέχουν σε συνεργατικά σχήματα.

Η σύσκεψη με συνεταιριστές στην Αλεξάνδρεια

Φθάνοντας στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε τον Δήμαρχο, κ. Π. Γκιρίνη και στη συνέχεια μετείχε σε σύσκεψη των αγροτικών συλλόγων της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μέχρι σήμερα στήριξη της κυβέρνησης προς τους αγρότες και ζήτησε περαιτέρω στήριξη για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και αποζημιώσεις για τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις οι ροδακινοπαραγωγοί.

Το πρόβλημα που προκάλεσε το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας στην παραγωγή ροδακίνων έθεσαν οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων που παρέστησαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά στο Δημαρχείο της Αλεξάνδρειας.

Ετέθησαν, επίσης, ζητήματα που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής, την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, το πρόβλημα διάθεσης των σταφυλιών και μήλων και γενικά της αδιάθετης παραγωγής, την έλλειψη εργατικού δυναμικού, το ζήτημα της τευτλοκαλλιέργειας, καθώς και προβλήματα στις εξαγωγές προς τα αραβικά κράτη. Ετέθη, επίσης, το ζήτημα διείσδυσης των ελληνικών προϊόντων στις ευρωπαϊκές αγορές.

Τα προβλήματα της περιοχής έθεσαν πρόεδροι και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών Βεροίας, Ξεχασμένης, Νάουσας, Κρύας Βρύσης, Αλεξάνδρειας, οι πρόεδροι Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών Ημαθίας, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι και αγρότες που παρέστησαν στη σύσκεψη.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Χρ. Γιαννακάκης και μέλος του ΔΣ του ΕΛΓΑ αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθεί ο Οργανισμός για την καταβολή αποζημιώσεων και, επίσης, τόνισε την έκταση των προβλημάτων που δημιούργησαν οι έντονες βροχοπτώσεις, επισημαίνοντας ότι οι αποζημιώσεις είναι ζήτημα διάθεσης πόρων, ενώ έκανε προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ζητώντας κι ο ίδιος αλλαγή του κανονισμού και πιθανόν και στη νομική μορφή του ΕΛΓΑ. Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ έθεσε το πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.

Επίσης στη σύσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απ. Βεσυρόπουλος, ο βουλευτής Ημαθίας, κ. Τάσος Μπαρτζώκας, Πέλλας, κ.κ. Διον. Σταμενίτης και Β. Βασιλιάδης, Φλώρινας, κ. Ι. Αντωνιάδης, ο Γραμματέας Αγροτικού της ΝΔ, κ. Ανδρ. Καρασαρίνης και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ημαθίας, της ΝΔ κ. Σπ. Γιαναβαρτζής.








Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. O ΓIANNAKAKHΣ ΦOPEΣE TΩPA TO KAΠEΛO THΣ EΘEAΣ. BPE TON MΠAPMΠA ΓIΩPΓOY TON EKANE NA ΠETAΞEI TO PAΣO TOY ΠPOEΔPOY THΣ ΔIAΠAΓΓEΛMATIKHΣ.
    ΠΩΣ ΛENE, ME ΛENE PIZO KAI OΠΩΣ ΘEΛΩ TO ΓYPIZΩ. XAXAXA XAXAXA

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.