Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έδεσσα: Εγκαίνια του νέου χώρου του Κέντρου Πέλλας «ΟΡΑΜΑ»- Έναρξη επιμορφωτικών προγραμμάτων του ΙΠΕ (φωτο)



Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε σήμερα 17η Οκτωβρίου 2022 στην Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα υπό τον τίτλο: «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020».
Τον Αγιασμό της ενάρξεως του Προγράμματος τέλεσε ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης με την συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Αρχιμ. Στεφάνου Δέβρελη.
Η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος είχε τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς το πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., για την διαρκή και ουσιαστική στήριξη που παρέχει το Ίδρυμα στην επιμόρφωση των κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας μας. Ευχαρίστησε επίσης τον Διευθυντή του Ι.Π.Ε. για την προσφορά του και την παρουσία του στην έναρξη του Προγράμματος και ευχήθηκε για την ευόδωση του έργου του Ι.Π.Ε. καθώς και του συγκεκριμένου προγράμματος.
Από τον πλευρά του ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για τη συνεργασία με το Ι.Π.Ε. και τη δυνατότητα που προσφέρει στους κληρικούς, μέσω της διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης, να επιμορφωθούν και να ενισχυθούν στην αντιμετώπιση των πρακτικών θεμάτων της ενοριακής ζωής. Ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε επίσης τον Αιδ. Πρωτ. Ελευθέριο Χαραλαμπίδη και τον κ. Λάζαρο Σιάντση για την άριστη συνεργασία και βοήθειά τους στον τομέα όχι μόνο του συντονισμού και της διδασκαλίας αλλά και της διαμόρφωσης των Προγραμμάτων. Ευχαρίστησε επίσης και όλους τους συμμετέχοντες σε αυτό. Παρουσιάζοντας τους στόχους του προγράμματος επισήμανε το γεγονός ότι μέσω του προγράμματος αυτού οι κληρικοί και λαϊκοί συνεργάτες θα γνωρίσουν βασικές αρχές διοίκησης και οργάνωσης της ενορίας μετατρέποντάς την σε έναν σημαντικό κύτταρο διακονίας, κέντρο κοινωνικής προσφοράς προς τον άνθρωπο, και σημείο αναφοράς της τοπικής κοινωνίας. Τόνισε ακόμη την ανάγκη κατανόησης της αποστολής της Εκκλησίας μέσα από τη μυστηριακή ενότητα δια της ποιμαντικής διοίκησης και αντιμετώπισης ενοριακών ζητημάτων.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στις επόμενες συναντήσεις, οι οποίες θα γίνουν εξ΄αποστάσεως, εισηγήσεις θα παρουσιάσουν οι κάτωθι:
• Παν. Αρχιμ. Σεβαστιανός Σωμαράκης, Δρ. Κανονικού Δικαίου και Υφηγητής Πανεπιστημίου Στρασβούργου, με θέμα: «Η Εκκλησία ως Ν.Π.Δ.Δ. – Καταστατικός Χάρτης. Νόμοι και Κανονισμοί που αφορούν την Εκκλησία».
• Αξιότιμος κ. Τριαντάφυλλος Μπολτέτσος, Δρ. Θεολογίας, με θέμα: «Διοίκηση Ενορίας».
• Αξιότιμος κ. Παναγιώτης Φραγκάκος, Θεολόγος (ΜΑ), με θέμα: «Εκκλησιαστικό Συμβούλιο».
• Παν. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, Δρ. Θεολογίας, LLB-LLM Νομικής, με θέμα: «Δραστηριότητες ιερού ναού».
• Αιδ. Πρωτ. Σωτήριος Μανωλόπουλος, Θεολόγος (Ι.Μ.Πατρών), με θέμα: «Οικονομικά ιερού ναού».
• Αιδ. Πρωτ. Ελευθέριος Χαραλαμπίδης, Δρ. Θεολογίας (Υπεύθυνος Τύπου Ι.Μ. Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας), με θέμα: «Ψηφιακή συμβολή».
• Παν. Αρχιμ. Ιωάννης Περιστερίδης, Χημικός Μηχανικός (Msc) – Θεολόγος (MA) (Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως), με θέμα: «Αρχείο ιερού ναού».
Θα ακολουθήσει ο απολογισμός του προγράμματος και η διαδικασία αξιολόγησης από τον Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Παν. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη.

Μετά την ολοκλήρωση της Εναρκτήριας συναντήσεως, στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Εδέσσης, ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε. συνοδεύοντας τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ έλαβε μέρος στα εγκαίνια του νέου χώρου του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητος Πέλλας «ΟΡΑΜΑ», του οποίου επιστημονικά υπεύθυνος είναι ο επί σειρά ετών συνεργάτης του Ι.Π.Ε. κ. Λάζαρος Σιάντσης, Κλινικός Ψυχολόγος. 
Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και τόνισε την σπουδαιότητα της συνεργασίας της Εκκλησίας με τους φορείς που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο ευχόμενος για την επιτυχή πορεία του Κέντρου και την συνέχεια της μεγάλης κοινωνικής προσφοράς του.





Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Τι εγκαινίασαν το μετρό στην Έδεσσα; κορδέλες κόβανε και ποιός θα πρωτοκρατήσει την κορδέλα σαν τα μωρά στο νηπιαγωγείο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αφου διελυσαν τον κοινωνικο ιστο και πεθαναν και κοσμο με την αντιθεση τους στα εμβολια, παλευουν παλι ποιος θα τον πρωτοστησει; σαν τους αποικους που εδιναν καθρεφτακια στους ινδιανους και μετα τους χειραγωγουσαν και τους επαιρναν τα παντα!! κατι σε προσηλιτισμο μου κανει... και βεβαια κοντρα την επιστημη !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.