Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Υπό κατάρρευση οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης - Χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στους παρόχους ενέργειας



Υπό κατάρρευση οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης σε όλη την Ελλάδα, που μετρούν χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στους παρόχους ενέργειας

Στα ύψη έχει εκτοξευτεί το κόστος λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) ανά την Ελλάδα, λόγω του κόστους της ενέργειας. Κι όσο κι αν καμία από τις αρμόδιες δημοτικές αρχές δεν θέλει να μετακυλίσει το κόστος στους καταναλωτές – χρήστες, εάν δεν δοθεί λύση με κρατική επιδότηση, όπως συνέβη με τα νοικοκυριά, είναι βέβαιο ότι οι ΔΕΥΑ θα οδηγηθούν στην κατάρρευση.  
Μέχρι στιγμής, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει και έχει πάρει μια αποτύπωση των ποσών που “φόρτωσε” σε κάθε ΔΕΥΑ έως το τέλη Αυγούστου αυτή η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής, προκειμένου να έχει μια εικόνα του επιπλέον κόστους.

Ενα εκ. ευρώ χρέος!
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΔΕΥΑ Θέρμης, με τον Δήμαρχο Θεόδωρο Παπαδόπουλο, να κάνει λόγο για ένα εκατομμύριο ευρώ επιπλέον κόστος μέσα σε ένα οκτάμηνο! “Συνολικά ένα εκατομμύριο ευρώ είναι το έξτρα κόστος που προκύπτει από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, μόνο για τη ΔΕΥΑ του Δήμου Θέρμης, από τον Φεβρουάριο έως σήμερα. Δεν το πληρώσαμε, το χρωστάμε, δεν γίνεται να το πληρώσουμε. Είναι αδύνατον”, ξεκαθαρίζει ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο TheOpinion. “Αν θα πληρώναμε αυτό το επιπλέον ποσό, θα έπρεπε να αυξήσουμε το κόστος στα τιμολόγια κατά 50%! Γίνονται αυτά τα πράγματα, με τέτοια ακρίβεια; Θα γονατίσει ο κόσμος”, προσθέτει ο Δήμαρχος Θέρμης. Άλλωστε, όπως εξηγεί, “το κόστος λειτουργίας των ΔΕΥΑ είναι καθαρά ενεργειακό και εργασιακό, δηλαδή αυτά που παίρνουμε τα δίνουμε για ενέργεια και για μισθούς”.

Το νερό… χρυσάφι
Το κόστος λειτουργίας από ΔΕΥΑ σε ΔΕΥΑ είναι διαφορετικό και έχει να κάνει με τον τροπο που γίνεται η υδροδότηση κάθε περιοχής. Όταν σε έναν δήμο υπάρχουν πάνω από εκατό γεωτερήσεις που αντλούν νερό από τα έγκατα της γης για να υδροδοτήσουν περιοχές, τότε το κόστος είναι δυσθεώρητο. Υπάρχουν περιοχές – δήμοι που ήδη υπολογίζουν τριπλασιασμό του κόστους λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης την ώρα που η βοήθεια που πήραμε είναι ελάχιστη ως προς το μέγεθος του προβλήματος”, εξηγεί, περιγράφοντας το πρόβλημα, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της Ένωσης των ΔΕΥΑ, Γιώργης Μαρινάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η λειτουργία μιας ΔΕΥΑ είναι ανταποδοτική, δηλαδή τα έσοδα από αντλεί από τους λογαριασμούς ύδρευσης – αποχέτευσης κατευθύνονται αποκλειστικά για τα έξοδα λειτουργίας της. “Στο πλαίσιο αυτό, κανονικά, θα έπρεπε να μετακυλίσουμε στους πολίτες, αυτό το αυξημένο κόστος. Έτσι, όμως, θα φτάσουν να πληρώνουν το νερό… χρυσάφι”, λέει ο Δήμαρχος Ρεθύμνου.
Από την άλλη, όπως λέει ο κ. Μαρινάκης, και οι πάροχοι πρέπει να πάρουν τα λεφτά τους. “Αντιλαμβανόμαστε ότι και εκείνοι έχουν δίκαιο, πρέπει να πάρουν τα χρήματά τους, αλλά τελικά έχουμε μπει σε έναν παραλογισμό”, προσθέτει.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Δημάρχων, το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών αναζητά νομοθετικά τρόπο ώστε να επιδοτηθούν οι ΔΕΥΑ, ωστόσο το πρόβλημα, σύμφωνα με αυτά που τους μεταφέρονται, είναι ότι επειδή οι ΔΕΥΑ αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (παρά το γεγονός ότι υπεύθυνοι για τη διαχείρισή τους είναι δήμοι και παρά το γεγονός ότι διαχειρίζονται ένα δημόσιο αγαθό, το νερό!), η κρατική επιδότησή τους δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία.

Επείγει η επιδότηση
“Είναι τεράστια η επιβάρυνση των ΔΕΥΑ από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους. Με παρεμβάσεις μας τόσο μέσω της ΠΕΔΚΜ όσο και μέσω της ΚΕΔΕ, ζητάμε από την κυβέρνηση να δει το θέμα της επιδότησης αυτών των δημοτικών επιχειρήσεων που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, είναι επιχειρήσεις ύδρευσης και δεν έχουν άλλο τρόπο να ανταπεξέλθουν στα έξοδα”, τονίζει μιλώντας στο TheOpinion ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, κανείς από τους δημάρχους δεν θέλει να μετακυλίσει το αυξημένο κόστος στους πολίτες. “Δεν θέλουμε να αυξήσουμε τιμολόγια, κυρίως σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για όλους μας. Όπως η κυβέρνηση επιδοτεί νοικοκυριά, θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να το κάνει και για αυτές τις δημοτικές επιχειρήσεις”, προσθέτει.
Πηγή: theopinion.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. ΕΡΓΑ ΚΟΥΛΗ.
    ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΝΑ ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΕΝΡΓΕΙΑΣ ΛΟΓΩ ΧΡΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΔΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΓΙΑΣ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ.
    ΑΡΜΕΓΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΙΕΣ ΑΠΟ 3-4 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.