Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η Θ. Τζάκρη ζητά τη χορήγηση ενισχύσεων deminimis στους καστανοπαραγωγούς λόγω απώλειας παραγωγής από τη φαιά σήψη



Η καλλιέργεια της καστανιάς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας και αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους των ορεινών και ημιορεινών περιοχών και μάλιστα για πολλούς κατοίκους των περιοχών αυτών αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματός τους. Ωστόσο, αυτή η πολύ ελπιδοφόρα και κερδοφόρα καλλιέργεια αντιμετωπίζει φυτοπαθολογικά και εντομολογικά προβλήματα, με τελευταίο ένα νέο παθογόνο που προσβάλει τον καρπό (κάστανο) και προκαλεί την ασθένεια που είναι γνωστή ως φαιά σήψη του κάστανου. Επειδή η φαιά σήψη έχει ως αποτέλεσμα απώλεια παραγωγής έως και 80% με ότι αυτό συνεπάγεται για το αγροτικό εισόδημα αλλά και για τη διατήρηση της ίδιας της καλλιέργειας, η Βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη και 32 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία τον ρωτούν για τις προθέσεις του:

1. να εξετάσει τη δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων deminimis στους καστανοπαραγωγούς, η καλλιέργεια των οποίων έχει προσβληθεί από την ασθένεια «φαιά σήψη» που προκαλείται από το μύκητα Gnomoniopsis castanea, προκειμένου να αποζημιωθούν για τη φετινή απώλεια της παραγωγής και

2. να λάβει άμεσα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να χρηματοδοτηθεί η απαραίτητη επιστημονική έρευνα, προκειμένου να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης της φαιάς σήψης της καστανιάς αλλά και των άλλων ασθενειών και προσβολών της καστανιάς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα 24 Οκτωβρίου 2022
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων
Θέμα: ««Χορήγηση ενισχύσεων deminimis στους καστανοπαραγωγούς λόγω απώλειας παραγωγής από τη φαιά σήψη»

Η καλλιέργεια της καστανιάς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας, έχει μακρά παράδοση και αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους των ορεινών και ημιορεινών περιοχών και μάλιστα για πολλούς κατοίκους των περιοχών αυτών αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματός τους. Το κάστανο έχει χαρακτηριστεί ο σούπερ καρπός του χειμώνα. Είναι πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων και ασβεστίου ενώ αποτελεί μια πλήρη τροφή, ιδανική για παιδιά στην ανάπτυξη, για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες.

Η καλλιέργεια του κάστανου τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ανοδική πορεία με την καλλιεργούμενη έκταση να αυξάνεται συνεχώς (έστω και με αργούς ρυθμούς) και η ελληνική παραγωγή κάστανου έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον εμπόρων από την Ιταλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Ωστόσο αυτή η πολύ ελπιδοφόρα και κερδοφόρα καλλιέργεια αντιμετωπίζει φυτοπαθολογικά και εντομολογικά προβλήματα. Μετά από το έλκος και τη σφήκα της καστανιάς που δημιούργησαν τα προηγούμενα χρόνια σημαντικά προβλήματα και τεράστιες οικονομικές απώλειες για τους καστανοπαραγωγούς, ένα νέο παθογόνο που προσβάλει τον καρπό (κάστανο) και προκαλεί την ασθένεια που είναι γνωστή ως φαιά σήψη του κάστανου απειλεί εκ νέου την καλλιέργεια της καστανιάς. Η ασθένεια προκαλείται από τον μύκητα Gnomoniopsis castanea, και καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2015 από το εργαστήριο της Δασικής παθολογίας και Μυκητολογίας του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αναδυόμενα και καταστροφικά παθογόνα σε όλη την Ευρώπη. Από το 2015 και μετά, τα επίπεδα προσβολής του κάστανου από τον συγκεκριμένο μύκητα στην χώρα (όπου καλλιεργούνται καστανιές) αυξάνονται συνεχώς και οι παραγωγοί διαμαρτύρονται για απώλειες της παραγωγής τους, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και το 80%. Ο μύκητας απαντάται ως ενδοφυτικό στους βλαστούς ενός και δύο ετών της καστανιάς, ωστόσο τα τελευταία χρόνια, ο μύκητας έχει μετατραπεί σε παράσιτο που προκαλεί πλέον απώλειες αφού εισέρχεται στους νεαρούς καρπούς νωρίς τον Ιούλιο (όταν έχουν μέγεθος ρεβιθιού), και μέχρι την ωρίμανση προκαλεί σήψη και αλλοίωση της ψίχας του κάστανου με αποτέλεσμα σημαντική απώλεια της παραγωγής.

Ενώ η καστανοκαλλιέργεια στη χώρα μας βρίσκεται σε άνθηση τα τελευταία επτά χρόνια, προσελκύοντας ολοένα και περισσότερους νέους λόγω και της ανεργίας, όμως ακόμη παραμένει άλυτο προς το παρόν το πρόβλημα της φαιάς σήψης του κάστανου, επτά χρόνια μετά την εμφάνισή του και στην Ελλάδα.

Επειδή η εμφάνιση της ασθένειας στους καρπούς συνεπάγεται σημαντική απώλεια της παραγωγής ακυρώνοντας τη σημαντική προσπάθεια για εξαγωγές του προϊόντος που τα τελευταία χρόνια είναι σε ανοδική πορεία.

Επειδή η απώλεια της παραγωγής εξαιτίας προσβολής των καρπών από τη φαιά σήψη δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ.

Επειδή η καλλιέργεια της καστανιάς είναι μια σημαντική (σε πολλές περιπτώσεις και μοναδική) πηγή αγροτικού εισοδήματος ιδιαίτερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχών της χώρας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεστε να εξετάσετε τη δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων deminimis στους καστανοπαραγωγούς, η καλλιέργεια των οποίων έχει προσβληθεί από την ασθένεια «φαιά σήψη» που προκαλείται από το μύκητα Gnomoniopsis castanea, προκειμένου να αποζημιωθούν για τη φετινή απώλεια της παραγωγής;

2. Προτίθεστε να λάβετε άμεσα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να χρηματοδοτηθεί η απαραίτητη επιστημονική έρευνα, προκειμένου να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης της φαιάς σήψης της καστανιάς αλλά και των άλλων ασθενειών και προσβολών της καστανιάς;
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Αυτή η αρωστια υπήρχε και εποχή σασ και δεν κάνατε τίποτα. Είναι μια ασθένεια που δεν θεραπεύεται άφησε τα κουραφεξαλα με τις αποζημιώσεις .αυτή υπήρχε ακόμα και όταν ήσουν ακόμη στο ΠΑΣΟΚ παραμυθά τσου και δεν κάνατε τίποτα φτάνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.