Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ι. Τζαμτζής: Δικαιώνονται οι αγρότες που εξαιρούνταν από τις αποζημιώσεις - Oριστικοποιήθηκε ο δρόμος Θεσ/νίκης-Έδεσσας και Φράγμα Αλμωπαίου



Οι εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες κερασιών, ροδάκινων, βερίκοκων κ.ά., εξαιτίας των σφοδρών και άκαιρων βροχοπτώσεων του Καλοκαιριού 2022, η ενίσχυση εισοδήματος μόνο των οργανωμένων αγροτών σε Οργανώσεις Παραγωγών και όχι όλων, εξαιτίας των προβλημάτων που δημιούργησε στις εξαγωγές ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο ελλιπής σχεδιασμός του προγράμματος αναδιάρθρωσης δενδρωδών καλλιεργειών αλλά και η έλλειψη εργατών γης, καθώς και οι αποζημιώσεις προς τους σπαραγγοπαραγωγούς της Αλμωπίας, για τις ζημιές που υπέστησαν από τον αεροχείμαρρο του Φεβρουαρίου, ήταν τα ζητήματα αιχμής στην ατζέντα του Ιορδάνη Τζαμτζή, στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο, υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Απαντώντας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, διαβεβαίωσε ότι,
Α) για τις απώλειες εισοδήματος των αγροτών σε κεράσια, ροδάκινα, βερύκοκα κ.ά., εξαιτίας των βροχοπτώσεων, έχουν κατατεθεί τα σχετικά στοιχεία από τον ΕΛΓΑ, ώστε οι ζημιές να αντιμετωπιστούν μέσω των de minimis ενισχύσεων.
Β) Αποδέχθηκε το δίκαιο του αιτήματος για καταβολή ενισχύσεων και στους υπόλοιπους αγρότες, πέραν των ομάδων παραγωγών που υλοποιούν επιχειρησιακά προγράμματα, για τη ζημιά εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι αναζητεί τον τρόπο για την καταβολή των ανάλογων ενισχύσεων.
Γ) Για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των δενδρωδών καλλιεργειών, ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύτηκε, ότι θα καταρτισθεί νέο πρόγραμμα, ώστε να ενταχθούν και οι αγρότες – φυσικά πρόσωπα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης, Ιορδάνης Τζαμτζής, ενεχείρησε στους κ.Μητσοτάκη και Γεωργαντά, πλήρη φάκελο με τα ζέοντα προβλήματα που απασχολούν τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών, της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.
Στην επιστολή του ο κ. Τζαμτζής αναφέρει τα κάτωθι.
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Έχοντας ως αποκλειστική μου πρόθεση, την στήριξη των αγροτών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της φετινής κακοκαιρίας και του πολέμου που εξελίσσεται στην Ουκρανία, σας ενημερώνω ότι οι τεράστιες απώλειες στις συγκομισθείσες ποσότητες των βιομηχανικών, επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων στην αγορά, προκαλούν οικονομική ασφυξία και απόγνωση.

Α. Μεγάλες ζημιές στην παραγωγή.
Με τη βοήθεια των μετεωρολογικών σταθμών που διαθέτει η Περιφερειακή μας Ενότητα, συντάξαμε τεχνικά έγγραφα τα οποία περιγράφουν ακριβώς την ένταση των καιρικών φαινομένων (ισχυρές καταιγίδες την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου), τα οποία και διαβιβάσαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η παραγωγή των αγροτεμαχίων που δεν υπέστη ζημιά από παγετό και χαλάζι, παρουσίασε πολύ μεγάλη πτώση των καρπών, λόγω των κατακλυσμιαίων βροχοπτώσεων (70 τόνοι βροχής ανά στρέμμα) και σάπισμα, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μην συγκομίζεται προϊόν, ή μεγάλο μέρος του προϊόντος που συγκομίσθηκε να διατεθεί στις βιομηχανίες για χυμοποίηση.
Συγκομισμένα προϊόντα που συντηρήθηκαν έστω και για 1-2 ημέρες στους ψυκτικούς θαλάμους, εμφάνισαν ενδείξεις σήψης και ήταν ακατάλληλα για νωπή κατανάλωση ή κονσερβοποίηση.
Με βάση τα προηγούμενα και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, θεωρούμε ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση και να ενισχυθούν οικονομικά οι παραγωγοί που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να μην διακοπεί ο κύκλος παραγωγής, γεγονός που θα δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στους παραγωγούς των συγκεκριμένων προϊόντων αλλά και στην τοπική και την εθνική οικονομία.
Σε εξέλιξη ακόμη είναι η διαδικασία αποζημίωσης των σπαραγγοπαραγωγών Αλμωπίας, για τις ζημίες που υπέστησαν από τον αεροχείμαρο τον Φεβρουάριο του 2022. Από την Π.Ε. Πέλλας έχουν κατατεθεί όλα τα σχετικά στοιχεία στην Κρατική Αρωγή.

Β. Ενίσχυση εισοδήματος λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας.
Η κατανομή ενισχύσεων, προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος που προκάλεσε ο πόλεμος της Ουκρανίας, δεν περιέλαβε παρά ελάχιστους δικαιούχους αγρότες, συγκεκριμένα αυτούς που συμμετέχουν στα επιχειρησιακά προγράμματα των οργανώσεων παραγωγών, λόγω της πρότασης που υποβλήθηκε. Ο πόλεμος προκάλεσε τεράστιες οικονομικές ζημιές στο σύνολο των παραγωγών οπωροκηπευτικών και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά όλοι, χωρίς διακρίσεις και χωρίς διαχωρισμούς. Στην Πέλλα, από τις 18.600 γεωργικές εκμεταλλεύσεις, μόνο οι 1.297 είναι μέλη αναγνωρισμένων Οργανώσεων παραγωγών, δηλαδή το 6%.

Γ. Αναδιάρθρωση καλλιεργειών.
Τέλος, για να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα με το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης των δενδρωδών καλλιεργειών που πρόκειται να υλοποιηθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα, το πρόγραμμα πρέπει να αφορά το σύνολο των παραγωγών και όχι μόνο των συνεταιρισμένων. Όλοι οι αγρότες πλέον, τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων. Όλοι πληρώνουν φορολογία. Δεν επιτρέπεται οι μη συνεταιρισμένοι αγρότες να «τιμωρούνται», ενώ αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τους υπόλοιπους οι οποίοι αποτελούν τη μειοψηφία:
Η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, πρέπει να συνδυαστεί με αγρανάπαυση και στροφή σε μονοετείς καλλιέργειες, όπως δημητριακά (σιτάρι, καλαμπόκι κλπ), ελαιούχα φυτά (ηλίανθος, ελαιοκράμβη), ψυχανθή και αλλά. Έτσι θα ενισχυθούν τομείς κρίσιμοι με μεγάλες ελλείψεις και θα «αποσυμπιεστεί» η υπερπροσφορά ροδάκινων. Δεν πρέπει να γίνει ότι έγινε στο παρελθόν.
Δηλαδή, να ξεριζώνονται ροδάκινα και να ξαναφυτεύονται ροδάκινα.
Στην Π.Ε Πέλλας, το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτών, ασχολείται με την παραγωγή οπωροκηπευτικών. Από τους 18.600, οι συνεταιρισμένοι γεωργοί είναι μόλις 5.202.

Δ. Έλλειψη εργατών γης
Η φυγή των Αλβανών εργατών στην Γερμανία και την Αγγλία, έχει δημιουργήσει οξύτατο πρόβλημα τόσο στους αγρότες, όσο και στις βιομηχανίες.
Ίσως, η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας, θα βοηθούσε στην επίλυση του τεράστιου αυτού θέματος, με την ενεργοποίηση των ελληνικών χεριών, που σήμερα δεν εργάζονται λόγω επιδομάτων.

Οριστικοποιήθηκαν τα έργα της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Έδεσσας και του φράγματος του Αλμωπαίου ποταμού 

Απέδωσαν οι επίμονες πιέσεις του Ιορδάνη Τζαμτζή, για τα δύο έργα πνοής.
Τη διαβεβαίωση ότι προχωρούν τα έργα πνοής για την Πέλλα, όπως η Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Έδεσσας και το φράγμα του Αλμωπαίου ποταμού, έλαβε από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο, με τη συμμετοχή Υπουργών, Βουλευτών, Δημάρχων, του Προέδρου του ΕΛΓΑ, του Γ.Γ. του ΥΠ.Α.Α.Τ., Περιφερειακών Συμβούλων και υπηρεσιακών παραγόντων.

Για τη βελτίωση της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα ανοιχτούν οι προσφορές και μέχρι το Μάρτιο του 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, για την ανάδειξη αναδόχου. Η υλοποίηση του έργου, που θα κοστίσει 358 εκατομμύρια ευρώ, θα ξεκινήσει εντός του τρίτου τριμήνου του2023.
Στο ίδιο χρονοδιάγραμμα τοποθετείται και το φράγμα του Αλμωπαίου ποταμού, το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Το αρδευτικό δίκτυο αφορά σε 120.440 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και μαζί με τα συνοδά αρδευτικά δίκτυα, θα υλοποιηθεί με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Ο Ιορδάνης Τζαμτζής, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την υλοποίηση των δεσμεύσεών του προς την Π.Ε. Πέλλας, κάνοντας αναφορά στην έγκριση χρηματοδότησης 1.850.000 ευρώ του έργου ανάδειξης του Κάστρου της Χρυσής και την παραχώρηση του Διοικητηρίου στην Π.Ε Πέλλας.
Επί πλέον, ο κ. Τζαμτζής ενημέρωσε και γραπτώς τον Πρωθυπουργό, με επιστολή η οποία έχει ως εξής:
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ
Α. Το βασικό αίτημα των πολιτών της Πέλλας, ήταν πάντα η βελτίωση της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας. Οι παρακάμψεις Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας δυστυχώς έτυχαν της αδιαφορίας από την κυβέρνηση την πενταετία 2015-2019, αλλά και μεταφοράς των χρημάτων το 2010 σε άλλα έργα.
Η μελέτη για το νέο τμήμα Μαυροβούνι - Έδεσσα, συμπληρώνει το έργο.
Υλοποιώντας την δέσμευση σας στους πολίτες της Πέλλας, έχει εγκριθεί το έργο από την Διυπουργική των ΣΔΙΤ και πλέον απομένει ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου.
Αίτημα μας είναι, η ομάδα μελέτης του τμήματος Μαυροβούνι –Έδεσσα, ή στελέχη του Υπουργείου Υποδομών, να επισκεφτούν την περιοχή για την οριστικοποίηση της χάραξης και διόρθωση αβλεψιών.
Επιπλέον αποτελεί επιτακτική ανάγκη η Ε.Ο.2 (Θεσσαλονίκη- Έδεσσα) να μετατραπεί σε κλειστό αυτοκινητόδρομο με στόχο την οδική ασφάλεια
Β. Οι μελέτες του Φράγματος του Αλμωπαίου ποταμού είναι έτοιμες και πρέπει να
προχωρήσει η διαδικασία ένταξης του έργου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και η υλοποίηση του.
Όσον αφορά το δίκτυο άρδευσης το οποίο θα υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ, πρέπει να περάσει από την Διυπουργική ΣΔΙΤ και να εγκριθεί.
Γ. Η ανάδειξη του κάστρου Χρυσής στην Αλμωπία, εντάχτηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με το ποσό 1.850.000 ευρώ. Το είπατε και το κάνατε πράξη.
Δ. Ένταξη του Διοικητηρίου Πέλλας στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης ΗΛΕΚΤΡΑ.
Το Διοικητήριο, η αίθουσα εκδηλώσεων και όλο το οικόπεδο, παραχωρήθηκαν φέτος στην ΠΕ Πέλλας. Στόχος μας να γίνει ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων διότι κατασκευάστηκαν πριν περίπου 50 χρόνια. Τα εγκαίνια έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ζητούμε την στήριξή σας, όσον αφορά την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ και ετοιμάζουμε τον φάκελο.
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ
Υπάρχουν δυο πολύ σημαντικά προβλήματα περιμένουν την λύση τους.
α) Ο κάθετος άξονας σύνδεσης της Έδεσσας με την Εγνατία οδό.
Η Πέλλα είναι η μοναδική Περιφερειακή Ενότητα για την οποία δεν προβλέφθηκε σύνδεση με την Εγνατία οδό. Το μήκος της οδού είναι 19,6 χιλιόμετρα. Ο Γεώργιος Σουφλιάς χρηματοδότησε τις μελέτες το 2007.
Πρέπει να επικαιροποιηθούν οι μελέτες και το έργο να ενταχτεί σε χρηματοδοτικό πρωτόκολλο.
β) Προβλήματα στην ανάβαση προς Άγρα
Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπονείται μελέτη ύψους 600.000 ευρώ, για την βελτίωση της μόνης οδού που οδηγεί στην ορεινή Έδεσσα, την Βεγορίτιδα , προς το Χιονοδρομικό του Βόρα και τον Άγιο Αθανάσιο.
Η μελέτη ορίζει, δυο λωρίδες κυκλοφορίας ανάβαση και μια κατάβαση, με μετακίνηση της οδού ώστε να μην κινδυνεύει το οδόστρωμα σε ασταθή σημεία, πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα με τσιμεντοενέσεις.
Εκτιμώμενη δαπάνη του έργου είναι 15.000.000 ευρώ.
Ζητούμε την ένταξη του έργου στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών.

Με τιμή και εκτίμηση,
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας
Ιορδάνης Τζαμτζής



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Καλά να πάθουν Τζαμτζη όσοι σε πίστεψαν και τους καταστρέψατε.
    Να μάθουν να παγώσουν και να τρώνε στα συσσίτια με κουπόνια ΝΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι αγρότες δεν πήγαν να διαμαρτυρηθούν που λιπάσματα φάρμακα και όλα τα συναφή πήγαν στο θεό και δεν μπορούν να καλλιεργήσουν;
    Και οι κτηνοτρόφοι επίσης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλα μας γαμανε όλους αφού μας αρέσει αφού είμαστε μαζόχες.καθομαστε την τρώμε και λέμε γαμηστε μας παραπάνω είναι ωραία!!τις χρυσές εποχές που ζούσαμε όλοι σαν βασιλιάδες είχαμε πιο πολλές απεργίες από ότι τωρα αν ειναι δυνατόν!! Που ειναι τα σωματεία? που είναι οι αγρότες που περνάν τα εκατομμύρια και μας πρηζαν τα @@καθε χειμώνα και κλειναν τους δρόμους, τώρα δεν είναι ακριβό το πετρέλαιο?που είναι οι επαγγελματίες οδηγοι?ποιος θα αντιδράσει για όλο αυτό που γίνεται? Ξυπνήστε ζωα μας τελειώνουν με συνοπτικές διαδικασίες και δεν κουνιέται φύλο σε άλλες χώρες έχουν ήδη βγει στους δρόμους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.