Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στο Υπ. Οικονομικών για σημαντικά ζητήματα του πτωχευτικού νόμου και δάνεια ελβετικού φράγκου ο Σταμενίτης



Με το Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής κ. Κουλοχέρη και την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους κ. Αθανασοπούλου συναντήθηκε ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης σήμερα, 08 Δεκεμβρίου 2022. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα ζητήματα της εφαρμογής του πτωχευτικού νόμου και των δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου.

Αναφορικά με την εφαρμογή του νόμου 4738/2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις», ο Βουλευτής στάθηκε σε παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε δύο σημεία, πρώτον στο είδος των οφειλών που εντάσσονται στο νόμο και δεύτερον στους όρους που παρέχονται στους οφειλέτες που προχωρούν σε ρύθμιση. Αναλυτικά:

Α. Για τα είδη των οφειλών ο κ. Σταμενίτης επανέφερε μια πρόταση που ήδη έχει καταθέσει και αφορά τη συμπερίληψη οφειλών που προέρχονται από την ενέργεια αλλά και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Β. Για τους όρους των ρυθμίσεων ο κ. Σταμενίτης στάθηκε στο ζήτημα των προσαυξήσεων και του επιτοκίου, προτείνοντας να εξεταστεί το ενδεχόμενο παροχής δυνατότητας μείωσης τους σε ποσοστό τέτοιο ώστε το άθροισμα της βασικής οφειλής, των προσαυξήσεων και των τόκων αποπληρωμής να μην ξεπερνά σε αξία το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, βάσει αντικειμενικών αξιών. Το γεγονός αυτό θα διευκολύνει τους οφειλέτες, οι οποίοι βρέθηκαν σε μια δύσκολη θέση, λόγω επαγγελματικών δυσκολιών, και επιθυμούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ο κ. Σταμενίτης σημείωσε ότι ο νόμος 4738/2020 πράγματι προσφέρει σημαντική διέξοδο στους οφειλέτες και αποτελεί το μέσο που θα τους οδηγήσει στην τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων τους. Ωστόσο, μέσα από την εμπειρία της εφαρμογής του αλλά και λόγω των εξελίξεων των τελευταίων χρόνων (υγειονομική & ενεργειακή κρίση, άνοδος του πληθωρισμού) που ασκήσαν και συνεχίζουν ασκούν πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είναι σημαντικό να εξεταστούν οι παραπάνω προτάσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν το πλαίσιο και θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τον στόχο αντιμετώπισης του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους.

Από την πλευρά τους τόσο ο κ. Κουλοχέρης όσο και η κ. Αθανασοπούλου τόνισαν ότι ήδη το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται παρεμβάσεις που θα βελτιστοποιήσουν το πλαίσιο και σύντομα αναμένονται οι σχετικές πρωτοβουλίες.

Τέλος, όσον αφορά το θέμα των δανείων σε Ελβετικό Φράγκο ο κ. Σταμενίτης τόνισε ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό ζήτημα με μεγάλες κοινωνικές προεκτάσεις, το οποίο η κυβέρνηση είναι απαραίτητο να εξετάσει ενδελεχώς με σκοπό την επίλυση του.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Ποιον κοροιδευεις ρε Διονυση; Νομιζεις οτι απευθυνεσαι σε προβατα και κατσικια; Τα επιτοκια των καταθεσεων ειναι το προβλημα; Μηπως δεν γνωριζεις οτι για να εισελθει μια τετραμελης οικογενεια στον πτωχευτικο και να ζητησει να παραμεινει ως ενοικος στο ιδιο της το σπιτι απαιτείται εισοδημα τουλαχιστον 14.000 €; Δεν ακουω κανεναν απο εσας να προτεινει την προστασια εκ νεου της πρωτης κατοικιας που καταργηθηκε λογω μνημονιακων δεσμευσεων. Αφου τωρα ειμαστε διχως επιτροπεία, τι σας εμποδιζει να νομοθετησετε ωστε καμμια πρωτη κατοικια να μην παει στα χερια του Πατση και των υπολοιπων κορακων που εσεις χρηματοδοτειτε ωστε να κλεψουν τα σπιτια του Ελληνικου λαου. Αλλωστε εσυ προσωπικα ησουν ενας εκ των εισηγητων που απαλλαχθηκαν τα διευθυντικα και ανωτερα στελεχη των τραπεζων για την αλογιστη χορηγηση των δανειων. Λεγατε τον κοσμο να τρεξει να προλαβει το διακοποδανειο, το ψαροδανειο, το καταναλωτικο για σκι στις Ελβετικες Άλπεις και η μεγαλη κομπινα του επισκευαστικου σε κατοικιες νεες και αρτιες. Ολο το συστημα σας δουλευει για δυο- τρεις τραπεζιτες ωστε να πεθανει η ιδιοχρησια και ιδιοκατοικηση στην χωρα μας. Ξερετε οτι απο τις παρακολουθησεις μπορει να γλυτωσετε, απο την ακριβεια το ιδιο, απο την εκτροπη και την καταντια της Δημοκρατιας επισης. Απο τους ΠΛΗΣΤΕΙΡΙΑΣΜΟΥΣ ομως των σπιτιων που ανεκαθεν ηταν το ονειρο της Ελληνιδας και του Ελληνα, θα υποστειτε μια πολιτικη ευθανασια και δεν θα ξαναδειτε εξουσια ουτε οταν τα δισέγγονα σας γινουν 100 χρονων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια χαρά παραπλανήθηκε ο ελληνικός λαός για να χάσει τελικά το σπίτι του και την οικογένειά του. Ευκαιρία κ. βουλευτά να έρθουν να κατοικήσουν εδώ όλες οι φυλές του κάσμου αφού θα διώξετε εμάς που υποτ΄΄ιθεται ότι κυβερνάτε στο όνομά μας, για μας. Κρίμα για τον φτωχό έλληνα, αγρότη, μεροκαματιάρη και εργάτη. Δεν του άξιζε τέτοια τύχη με όλους σας ΕΣΑΣ τους πατέρες του έθνους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και επισης κ. Βουλευτα που επισκεπτεσαι την Πελλα οταν γουσταρεις γιατι δεν εφαρμοζετε ολοι εσεις οι εκπροσωποι μας στο Κοινοβούλιο το συνταγμα και τους νομους; Η καθε δικαστικη αποφαση ξεκινα με τον ορο "στο ονομα του Ελληνικου Λαου". Βλεπετε καπου οτι η θεληση και η αποφαση των ψηφοφορων σας και ολου του λαου να ειναι η κατασχεση καθε λαικης, εργατικης, αγροτικης, υπαλληλικης, ανεργων κλπ.. κατοικια; Υπηρετες των ολιγαρχων που σας κρατανε απο παντου ειστε και το παραδειγμα της λαλιστατης και προοδευτικης Ευας Καιλη πρεπει να το βαλετε καλα στο μυαλο σας, απομακρυνοντας την ψηφο σας απο τα κορακια και μεταφεροντας την προς στο καλο του Ελληνικου Λαου που σας ψηφιζει, σας χρυσοπληρωνει και περιμενει απο εσας να περιφρουρείτε το κρατος δικαιου και τα συμφεροντα των πολλων (εφοσον φυσικα εχουν το δικαιο με το μερος τους)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.