Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Χόρεψαν το «γαϊτανάκι» οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας



Στο πλαίσιο της εορτής τής Απόκρεω κι εφέτος, όπως κάθε χρόνο, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας, την τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου, μαθητές όλων των ηλικιών του σχολείου χόρεψαν τον παραδοσιακό χορό «γαϊτανάκι». Η λέξη γαϊτανάκι προέρχεται από τη μεσαιωνική γαϊτάνιν, που σημαίνει μεταξωτό κορδόνι. Ο χορός αυτός, που αποτελεί αποκριάτικο έθιμο, πραγματοποιείται γύρω από ένα στύλο, σχηματίζοντας κύκλο με κορδέλες, που λέγεται ότι συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, αλλά και την ομόνοια και τη συναδέλφωση. Το έθιμο αυτό έφθασε στον ελλαδικό χώρο από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου, ενώ κατ’ άλλους εισήχθη νωρίτερα, διαμέσου των Επτανήσων, από τους Ενετούς.

Οι μαθητές μέσω του χορού-παιχνιδιού αυτού ήρθαν σε επαφή με ένα παραδοσιακό έθιμο κι εμπέδωσαν την αξία της ομαδικότητας. Η διδασκαλία των κινήσεων του χορού, αλλά και τα μηνύματα που ευελπιστεί να περάσει στους μαθητές, ίσως ακούγονται παρωχημένα κι ασήμαντα στην εποχή αυτή του υλισμού. Ωστόσο, το σχολείο οφείλει πάντοτε να λειτουργεί ως φορέας παιδείας και πολιτισμού, κάτι που, εκτός των άλλων, πραγματοποιείται μέσω της τήρησης και της διάδοσης της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις νέες γενεές.

Καλή Σαρακοστή!


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.