Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πλαστικές σακούλες ή πάνινες τσάντες, Tι να επιλέξω;



Οι πλαστικές σακούλες και οι πάνινες τσάντες είναι δύο τύποι τσαντών που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μεταφορά διαφόρων αντικειμένων ανά περίπτωση. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο όπως στην αντοχή και την ευκολία που παρέχουν. Επίσης μεγάλο ρόλο παίζει και η επίπτωση στο περιβάλλον. Παρακάτω θα δούμε τις διαφορές μεταξύ πλαστικής σακούλας και πάνινης τσάντας.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις:
Μία από τις πιο σημαντικές διαφορές μεταξύ πλαστικών και πάνινων τσαντών είναι ο περιβαλλοντικός αντίκτυπός τους. Οι πλαστικές σακούλες κατασκευάζονται από πετρέλαιο, o οποίος είναι ένας μη ανανεώσιμος πόρος. Είναι επίσης μη βιοδιασπώμενες που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθούν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Οι πλαστικές σακούλες μπορούν επίσης να προκαλέσουν πολλά προβλήματα σε θαλάσσιους οργανισμούς και ψάρια. Οι θάλασσες έχουν μολυνθεί με εκατοντάδες τόνους πλαστικού από σακούλες. Σε πολλά θηλάστηκα όπως δελφίνια και χελώνες έχουν αναφερθεί μέσα στο στομάχι τους σακουλές. Οι πλαστικές σακουλές μπορούν να προκαλέσουν θάνατο από ασφυξία. Σε πολλούς νεκρούς γλάρους έχουν βρεθεί πλαστικά αντικείμενα και υπολείμματα από πλαστικές σακούλες. Οι πλαστικές σακούλες μπορούν ρυπάνουν τον υδροφόρο ορίζοντα απελευθερώνοντας τοξικές χημικές ουσίες όταν διασπώνται.

Οι πάνινες τσάντες, από την άλλη πλευρά, κατασκευάζονται από βαμβάκι, το οποίο είναι βιοδιασπώμενο που σημαίνει ότι μπορεί να αποσυντεθεί φυσικά χωρίς να προκαλέσει ρύπανση στο περιβάλλον. Οι πάνινες σακούλες μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν πολλές φορές, γεγονός που μειώνει την ποσότητα των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές. Αυτό κάνει τις πάνινες σακούλες πιο φιλικές προς το περιβάλλον από ότι τις πλαστικές. Σήμερα η χρήση της πάνινης σακούλας αυξάνεται όλο και περισσότερο στα νοικοκυριά.

Αντοχή:
Όταν συγκρίνετε πλαστικές και πάνινες σακούλες πάντα λαμβάνετε υπόψη την ανθεκτικότητα. Οι πλαστικές σακούλες είναι ελαφριές και φθηνές, αλλά μπορούν να σχιστούν εύκολα και να σπάσουν. Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα όταν μεταφέρουμε βαριά ή ογκώδη αντικείμενα καθώς η τσάντα μπορεί να μην είναι αρκετά δυνατή για να τα κρατήσει. Οι πλαστικές σακούλες έχουν επίσης περιορισμένη διάρκεια ζωής, καθώς μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν μόνο μερικές φορές πριν χρειαστεί να τις πετάξουμε.

Οι πάνινες τσάντες από την άλλη, είναι πολύ πιο ανθεκτικές από τις πλαστικές σακούλες. Είναι κατασκευασμένες από υφαντό υλικό που μπορεί να αντέξει βαριά φορτία χωρίς να σχίζεται ή να σπάει. Οι πάνινες τσάντες μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν πολλές φορές, καθιστώντας τις πιο οικονομική επιλογή μακροπρόθεσμα. Μπορούν επίσης εύκολα να επιδιορθωθούν εάν χαλάσουν η σκιστούν, γεγονός που παρατείνει περαιτέρω τη διάρκεια ζωής τους και μειώνει τη σπατάλη.

Ευκολία στην χρήση:
Ενώ οι πάνινες τσάντες https://alfaplast.gr/panines-tsantes/ μπορεί να είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον και πιο ανθεκτικές από τις πλαστικές σακούλες υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες ευκολίας που πρέπει να λάβετε υπόψη. Οι πλαστικές σακούλες είναι ελαφριές και μπορούν να μεταφερθούν εύκολα ακόμα και στην τσέπη μας. Συχνά παρέχονται δωρεάν, γεγονός που τα καθιστά μια βολική επιλογή για τους αγοραστές.

Οι πάνινες τσάντες από την άλλη πλευρά, είναι πιο βαριές και πιο ογκώδεις από τις πλαστικές σακούλες https://alfaplast.gr/sakoules-katastimatwn/ γεγονός που μπορεί να τις κάνει λιγότερο βολικές στη μεταφορά. Πρέπει επίσης να αγοράζονται χωριστά, κάτι που μπορεί να είναι αποτρεπτικό για ορισμένους αγοραστές. Ωστόσο, πολλοί έμποροι λιανικής προσφέρουν τώρα πάνινες σακούλες ως εναλλακτική λύση αντί για τις πλαστικές σακούλες ενώ ορισμένοι προσφέρουν ακόμη και εκπτώσεις σε πελάτες που φέρνουν τις δικές τους πάνινες σακούλες. Οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες παντοπωλείου γίνονται μόδα, αν όχι νέος τρόπος ζωής για όσους τις χρησιμοποιούν. Εάν πηγαίνετε τακτικά σε παντοπωλείο ή μανάβικο, είναι πιθανό να δείτε πολλές ψάθινες ή άλλες πολύχρωμες πάνινες επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες.

Η παγκόσμια αγορά επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,85 δισ. δολάρια από το 2021-2025. Με το 45% των καταναλωτών να ενδιαφέρονται για περιβαλλοντικά υπεύθυνες μάρκες.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

7 comments:

  1. Αφού κοπτεστε τόσο για το περιβάλλον γιατί δεν απαγορεύουν την πώληση των πλαστικών παρά της πωλούν τα σούπερ? Ο συντάκτης αναφέρει ότι προσφέρονται συχνά δωρεάν,που γίνεται αυτό? Υποκριτές όλοι τους,μου θυμίζουν την περίπτωση με το γνωστό φάρμακο ραουνταπ ( που αποδεδειγμένα προκαλεί καρκίνο)που πήρε παράταση κυκλοφορίας για αλλά 5 χρόνια γιατί είναι της γνωστής εταιρίας Μπάγερ μέχρι να τελειώσει το απόθεμα.Χεστηκαν για το περιβάλλον καί για εμάς το μόνο που τους νοιάζει είναι η κονομα και η τσέπη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το νερό γιατί είναι εμφιαλωμένο σε πλαστική μπουκάλια που είναι κατασκευασμένα από χημικά Γατι πουλαει

      Διαγραφή
  2. Γέμισε ο τόπος συσκευές ηλεκτρονικές που της αγοράζεις με 5 ευρώ (π.χ. Bluetooth ηχείο) και δεν υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξεις μπαταρία και πάει για ανακύκλωση. Βάλτε χέρι σε αυτούς που τα παράγουν και αφήστε τους πολίτες στην ησυχία τους.. πράσινη ανάπτυξη και βλακείες. Μόνο το χρήμα και η δόξα σας ενδιαφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ανακύκλωση των πλαστικών είναι ψέμα Μια φορά το μήνα τα δίνουν μπουρλοτο και καθαρίζει ο τόπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσένα μόνο αρχηγός σου ο Πούτιν θα σε σώσει θα σε πάρει μαζί του στη Σιβηρία να ησυχάσουμε από κάτι ψεκασμένους σαν και σένα

      Διαγραφή
    2. Ρε βλάκα μόνο στο χωριό σου καίνε τα πλαστικά όλοι οι άλλοι βγάζουν λεφτά

      Διαγραφή
  4. Και τι να βάλουμε μέσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.