Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Λιγότερο αλκοόλ- Καλύτερη ζωή



Ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε κοινότητες οικογενειών με προβλήματα αλκοολισμού εξελίσσεται σε ολόκληρη την Κρήτη, όπου το πρόβλημα χρήσης αλκοόλ ξεκινά από πολύ μικρές ηλικίες.

Ο πότης, σταθερός, περιστασιακός, ή με κάποια συμβάντα υπερβολικής  χρήσεως, καταλήγει ένα πρόβλημα που εμπλέκει ολόκληρη την οικογένεια, σημειώνει ο Γιάννης Ανυφαντάκης, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής.  
Το φαινόμενο του αλκοολισμού χρειάζεται συλλογική αντιμετώπιση. Προς τούτο οι ομάδες στήριξης ατόμων με προβλήματα από το αλκοόλ συναντώνται μια φορά την εβδομάδα σε εθελοντική βάση. Λειτουργούν με ευαισθητοποιημένους επαγγελματίες γιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και απλούς πολίτες, που είναι εκπαιδευμένοι εθελοντές.

Στο δίκτυο αλκοολογίας συνεργάζονται το Αλκοολογικό Ιατρείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο Ηρακλείου, το  Κλαμπ Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ (Κ.Ο.Π.Α.) Κρήτης και το Ερευνητικό Εργαστήριο Αλκοολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως αναφέρει ο κ. Ανυφαντάκης.

Ακολουθείται ένα σεμινάριο 5ο ωρών, μια μέθοδος που εισήχθη από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, μια εμπειρία που είχε αποτελέσματα και εφαρμόζεται και στην Κρήτη.

Όταν ένας πότης αντιμετωπίζει πρόβλημα τότε ολόκληρη η οικογένεια βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Στην επικινδυνότητα της χρήσης αλκοόλ στην εφηβεία, αναφέρθηκε ο κ. Ανυφαντάκης, δίνοντας έμφαση στον ρόλο της οικογένειας ως πρότυπο αναφορικά με την χρήση αλκοόλ. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση αλκοολούχων ποτών από ολόκληρη την οικογένεια.
«Από τις ετήσιες έρευνες φαίνεται πως οι νέοι ρέπουν στο αλκοόλ και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες στις σχολικές εκδρομές».

Το πλέον ανησυχητικό είναι η έναρξη της κατανάλωσης αλκοόλ από μαθητές του δημοτικού. Ο οργανισμός δεν μπορεί να επεξεργαστεί το αλκοόλ σε ηλικίες κάτω των 18 ετών. Στις ΗΠΑ απαγορεύεται η χρήση αλκοόλ σε άτομα κάτω των 21 ετών, σημειώνει ο κ. Ανυφαντάκης.

Χρειάζεται ευαισθητοποίηση ειδικά για τις νεαρές ηλικίες και τις γυναίκες που κυοφορούν για τις οποίες η κατανάλωση απαγορεύεται.

Τα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία που έχουν αποδοθεί στις τανίνες που περιέχονται κατά κύριο λόγο στο κόκκινο κρασί, επειδή λειτουργούν ως φυσικό αντιοξειδωτικό, καταλήγουν άλλος ένας μύθος. Κάλλιστα μπορούν να αντικατασταθούν, χωρίς τα ίδια δυσάρεστα αποτελέσματα, από την μαύρη σοκολάτα και το μαύρο τσάι. Όσον αφορά τις συνέπιες της κατανάλωσης αλκοόλ, αυτή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πνιγμού και τραυματισμών από βία, πτώσεις, τροχαία ατυχήματα, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, στοματοφαρυγγικού καρκίνου, καρκίνου του οισοφάγου, ενώ ευθύνεται για το 50% των θανάτων από ηπατική νόσο. Όσον αφορά τα άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ηπατικής νόσου, καρδιακών παθήσεων, κατάθλιψης, εγκεφαλικού και αιμορραγίας στο στομάχι, καρκίνους της στοματικής κοιλότητας, του οισοφάγου, του λάρυγγα, του φάρυγγα, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του ορθού. Αυτά τα άτομα μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης, πόνου και διαταραχών του ύπνου.[1]

Λιγότερο αλκοόλ- Καλύτερη ζωή
Περίπου 107.000.000 άνθρωποι υποφέρουν από την χρήση αλκοόλ, αλλά τα προβλήματα δεν είναι πάντα εμφανή ούτε άμεσα αντιληπτά. Ένας ύπουλος εισβολέας στον οργανισμό, που ανεξαρτήτως ηλικίας, προδιάθεσης και φυσιολογίας φθείρει το σημαντικότερο όργανο, τον εγκέφαλο. Η αυξημένη κατανάλωση προκαλεί εγκεφαλική βλάβη, ενώ ουδείς μπορεί να παρουσιάσει μια μελέτη που να αποδεικνύει ότι προσφέρει προστασία έναντι της ανάπτυξης άνοιας. Οι άνθρωποι που πίνουν πολύ για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πιθανότερο να έχουν μειωμένο όγκο της λευκής ουσίας του εγκεφάλου, η οποία βοηθά στη μετάδοση σημάτων μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου. Δηλαδή το αλκοόλ καταστρέφει τις συνάψεις του εγκεφάλου και προκαλεί διαταραχή της μνήμης.

Λιγότερο αλκοόλ- Καλύτερη ζωή
Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Wake Forest έδειξαν ότι ακόμη και μέτριες ποσότητες αλκοόλ μπορούν να επιταχύνουν την ατροφία του εγκεφάλου, που είναι η απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων και να αυξήσουν τον αριθμό των αμυλοειδών πλακών, που είναι η συσσώρευση τοξικών πρωτεϊνών, δηλαδή η νόσος Αλτσχάϊμερ.[2] Αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι δεν πίνουν δεν θα εμφανίσουν άνοια, καθώς είναι πολυπαραγοντική νόσος.

Το αλκοόλ είναι μια σημαντική παράμετρος της οικονομίας σε όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη. Ακόμη και εκεί όπου επίσημα απαγορεύεται για θρησκευτικούς λόγους, η κατανάλωση είναι σημαντική. Μια τεράστια αλυσίδα επαγγελματιών ζουν από το αλκοόλ, από την παραγωγή έως την διαφήμιση, τον τουρισμό κ.ά.. Το κόστος της υγείας υπολείπεται των εσόδων και το ισοζύγιο γέρνει υπέρ της προώθησής του.    

Ακόμα ένα ποτηράκι, έγραψε προπολεμικά η ηθοποιός Σωτηρία Ιατρίδου, για να λάβει την απάντηση από τον Τώνη Μαρούδα έπειτα από 20 χρόνια «Εγώ θα κόψω το κρασί». 
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Πολύ σωστά τα παραπάνω Όλο το φθινόπωρο τα παράνομα αλλά και τα νόμιμα καζάνια βράζουν. Τι συμβαίνει όταν ένας πότης γυρίζει στο σπίτι του ?Τι αντικρίζουν τα παιδία και η γυναίκα .Κι όταν οδηγούν ?Πόσα αθώα θύματα χάνονται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.