Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Διάκριση σχολείων της Αλμωπίας στο KIDS SAVEW LIVES CHAMPIONSHIP 2024Τα σχολεία μας, μας έκαναν υπερήφανους

Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΚΑΡΠΑ 2024 που διοργανώνει το Kids Save Lives. Η διήμερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Πανοράματος στη Θεσσαλονίκη και συμμετείχαν πάνω από 70 σχολεία από όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και οκτώ σχολεία της Αλμωπίας τα οποία έδωσαν ένα δυναμικό παρών.

Την Κυριακή είχαμε τη χαρά να ζήσουμε μαγικές στιγμές, αφού δύο δημοτικά της Αριδαίας βρέθηκαν στον τελικό καταλαμβάνοντας την πρώτη και δεύτερη θέση και λαμβάνοντας και τα δύο από έναν Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή δώρο για το σχολείο τους! Οι απινιδωτές θα τοποθετηθούν στο 1ο και στο 3ο Δημοτικό σχολείο, μεγαλώνοντας το ολοένα και επεκτεινόμενο δίκτυο απινιδωτών που διαθέτει η περιοχή μας. Επιπλέον, κέρδισαν και 10 BLS προσκλήσεις για να πιστοποιηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης στη Βασική Υποστήριξη Ζωής.

Αξίζει να σημειωθεί πως και τα δύο σχολεία, πέτυχαν τα μοναδικά “κατοστάρια” του αγώνα των δημοτικών, δηλαδή 100% στις δεξιότητες της ΚΑΡΠΑ, τις θωρακικές συμπιέσεις και τις εμφυσήσεις διάσωσης.

Η μέντορας των σχολείων, Μυρσίνη Φιλιανάκη, μαζί με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό Εβίτα Θυσιάδου, δεν μπορούσαν να κρύψουν τα δάκρυα χαράς σε αυτή τη μαγική στιγμή της διάκρισης των σχολείων μας. Οι διαγωνιζόμενοι μαθητές υπερέβαλαν εαυτόν και διατήρησαν πολύ υψηλά ποσοστά καθ’ όλη τη διάρκεια των προκριματικών, παρά την κούραση και το άγχος. Πρόκειται για τους μαθητές:

1η θέση: 3ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας
Μαρία Αβραμίκα, Δήμητρα Χατζηαναγνώστου, Χριστίνα Βαϊανού

2η θέση: 1ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας
Ασπασία Κολίτση, Μαρία Παπαδοπούλου, Κατερίνα Απτεσλή

Δύο ακόμα δημοτικά της Αλμωπίας είχαν μία αξιοπρεπέστατη παρουσία, σε ένα επίπεδο άκρως ανταγωνιστικό με τα ποσοστά να κυμαίνονται άνω του 90%.

7η θέση: Δημοτικό Σχολείο Γαρεφείου
Ελένη Αναστασιάδου, Γιώργος Δεμεσώρης, Πετρούλα Πρίτσκα και υπεύθυνη εκπαιδευτικός η Χριστίνα Εμμανουηλίδου

4ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας
Ελένη Μπίνου, Νικολέτα Τζάτση, Ιωάννης Ιακωβίδης και υπεύθυνος εκπαιδευτικός ο Χρήστο Ορφανίδης

Το Σάββατο ήταν και αυτό γεμάτο συγκινήσεις, καθώς το 1ο Γυμνάσιο Αριδαίας κατάφερε να κατακτήσει την τρίτη θέση, λαμβάνοντας ως βραβείο ένα εκπαιδευτικό πρόπλασμα για να εκπαιδεύονται τα παιδιά του σχολείου, καθώς και 5 προσκλήσεις BLS. Η ομάδα αποτελούταν από τους μαθητές:

Αθανασία Βαδά, Πέννυ Ζαρζαβατσάκη και Τιμόθεο Μυροφορίδη, με υπεύθυνο εκπαιδευτικό το Στέφανο Τάικο.

Την πέμπτη θέση κατέκτησε το Γυμνάσιο Εξαπλατάνου με τις:

Μαρία Δούμα, Ευστρατία Καρφιτσοπούλου, Ειρήνη Μποτσούκη και υπεύθυνη εκπαιδευτικό τη Μαρία Πισανίδου.

Τη συμμετοχή της Αλμωπίας στα γυμνάσια σφράγισε και η προσπάθεια του 2ου Γυμνασίου Αριδαίας με τους:

Χρήστο Μπαϊράμη, Φένια Λυσίτσκα, Ιωάννη Καρρά και υπεύθυνη εκπαιδευτικό τη Γεωργία Εμμανουηλίδου.

Στον άκρως ανταγωνιστικό αγώνα των Λυκείων, συμμετείχε το ΓΕΛ Εξαπλατάνου “Μενέλαος Λουντέμης” με τις:

Ελένη Γάτσου, Κατερίνα Μουρατίδου, Ιωάννα Παρούτογλου και υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Παναγιώτα Τυρπάνη.

Η Αλμωπία απέδειξε περίτρανα πως όχι απλά είναι ευαισθητοποιημένη σε θέματα πρώτων βοηθειών αλλά πως διαθέτει και εξαιρετικές δεξιότητες υψηλού επιπέδου. Τα παιδιά αυτά μάς έκαναν υπερήφανους αποδεικνύοντας πως διαθέτουν δεξιότητες σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από κάποιον ενήλικα. Και το γεγονός αυτό έρχεται να υποστηρίξει τη θέση του Kids Save Lives που προσπαθεί να πείσει το Υπουργείο Παιδείας πως η ΚΑΡΠΑ και οι πρώτες βοήθειες πρέπει να μπουν ως μάθημα στα σχολεία, όπως συμβαίνει εξάλλου και στην πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών χωρών.

Ανεξαρτήτως όμως θέσης στο διαγωνισμό και επιδόσεων, όλα τα παιδιά απέδειξαν πως είναι οι πλέον κατάλληλοι για να σώσουν τη ζωή κάποιου θύματος καρδιακής ανακοπής με τις αρτιότατες δεξιότητές τους. Και αυτά τα παιδιά, θα συνεχίσουν να είναι ανανήπτες για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Μπράβο παιδιά, μπράβο Αλμωπία!

Aλέξανδρος Καρατζάς

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.