Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Έδεσσας μιλούν για τη συμμετοχή τους στο Erasmus+ στην Ιταλία (φωτο)



Ολοκληρώθηκαν οι κινητικότητες της φετινής σχολικής χρονιάς στο πλαίσιο της διαπίστευσης και του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS + με κωδικό αριθμό 2023-1-EL01-KA121-SCH-000133152 και τίτλο “ HOTSPOTS: EARTH AT RISK (HER) ”. Ομάδα δύο εκπαιδευτικών του 1ου ΓΕΛ Έδεσσας αποτελούμενη από τις κ. Μήκα Ευαγγελία (ΠE06) , κ. Μαλαδάκη Αποστολία (ΠΕ02) και εννέα μαθητών και μαθητριών από την Α τάξη συμμετείχαν από τις 14 έως τις 22 Απριλίου 2024 σε εργαστήρια του εκπαιδευτικού προγράμματος στην Ιταλία . Οι μαθητές και οι μαθήτριες συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους ταξίδεψαν στην Πάδοβα της Ιταλίας στο πλαίσιο συνεργασίας με το FONDAZIONE GIROLAMO BORTIGNON ISTITUTO BARBARIGO – Scuola Paritaria.

Τα δικά τους λόγια μαρτυρούν καλύτερα τις εμπειρίες και τα βιώματα που τους προετοιμάζουν για τη ζωή σε έναν κόσμο που γίνεται ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένος , επιβεβαιώνοντας την αναμφισβήτητη αξία των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+:

«Ως συμμετέχουσα στο πρόγραμμα Erasmus θα ήθελα να το προτείνω ανεπιφύλακτα όλοι όσοι έχουν την ευκαιρία, να συμμετάσχουν σε ένα παρόμοιο πρόγραμμα. Η ομάδα μας πήγε στην Πάντοβα της Ιταλίας και φιλοξενήθηκε εκεί για μια ολόκληρη εβδομάδα. Συμμετείχαμε σε πολλές διαφορετικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός φυλλαδίου με στόχο να κάνουμε το Instituto Barbarigo, το σχολείο που μας φιλοξένησε, ένα πιο καθαρό σχολείο με μαθητές πλήρως ενήμερους για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Στο πλαίσιο των δράσεων προσκεκλημένος ειδικός μας μίλησε για τον τρόπο οργάνωσης ολοκληρωμένης επιχειρηματολογίας και έπειτα λάβαμε μέρος σε αγώνα επιχειρηματολογίας για περιβαλλοντικά ζητήματα. Τέλος κατά την επίσκεψη μας στο Abano ενημερωθήκαμε για το θερμαλισμό και τη θεραπευτική του αξία . Η αγαπημένη μου μέρα ήταν η Παρασκευή, γιατί πήγαμε στη Βενετία , ανακαλύψαμε μέσα από ένα παιχνίδι αφενός πολλά από τα αξιοθέατα της και αφετέρου τον τρόπο ζωής των κατοίκων της «πλωτής πόλης» με βάρκες και γόνδολες. Μάλιστα είχαμε την μοναδική ευκαιρία να μετακινηθούμε με γόνδολα με τους καθηγητές και τους συμμαθητές μας βιώνοντας τη βενετσιάνικη καθημερινότητα. Είναι πραγματικά εκπληκτικό το πόσο κοντά ήρθαμε ο ένας με τον άλλον μέσα σε μία μόνο εβδομάδα· αλλά το πιο εκπληκτικό είναι οι φιλίες που αναπτύξαμε με ανθρώπους που μας ήταν ολότελα ξένοι. Βρήκαμε έναν τρόπο να επικοινωνήσουμε και αγαπήσαμε πραγματικά ο ένας τον άλλον. Αυτή η εβδομάδα θα μείνει για πάντα στην καρδιά μου !»
Τέα , μαθήτρια Α Λυκείου

«Στην Ιταλία πέρασα 7 αξέχαστες μέρες! Τα παιδιά τα ήξερα βέβαια από όταν μας επισκέφτηκαν, αυτό όμως δεν με εμπόδισε να δεθώ ακόμα περισσότερο μαζί τους. Έκανα πολλές αναμνήσεις και με Ιταλούς αλλά και με Έλληνες. Δέθηκα με πολύ κόσμο και έμαθα πολλά για το περιβάλλον και την ιστορία της Ιταλίας. Ακόμα και με τους καθηγητές πιστεύω δημιουργήσαμε καλύτερες σχέσεις πιο οικείες σε σχέση με το σχολείο. Οι πόλεις που επισκέφθηκα ήταν φανταστικές, τα παιδιά ήταν εξαιρετικά και πιστεύω πως θα κρατήσουμε σχέσεις και στο μέλλον. Γενικά η όλη εμπειρία θα μου μείνει αξέχαστη και βαθιά χαραγμένη στην καρδιά. Το Erasmus είναι αδιαμφισβήτητα από τις καλύτερες εμπειρίες και πιστεύω πως θα πρέπει να δοθεί δυνατότητα για μεγαλύτερη συμμετοχή και σαφώς θα ήθελα να πάρω μέρος ξανά!»
Αντώνης , μαθητής Α Λυκείου

«Η συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus για μένα ήταν μια μοναδική εμπειρία. Φιλοξενήσαμε για μια εβδομάδα τα παιδιά από την Ιταλία και αντίστοιχα φιλοξενηθήκαμε και εμείς για μια εβδομάδα στην πόλη της Πάντοβα, στην Ιταλία. Όχι μόνο γνωρίσαμε τα παιδιά από την Ιταλία και αναπτύξαμε φανταστικές σχέσεις μαζί τους αλλά και ήρθα ακόμη πιο κοντά με τα παιδιά και τους καθηγητές που ταξίδεψα.
Μάθαμε πολλά για το περιβάλλον και πλέον νομίζω ότι θα συμβάλουμε περισσότερο στη προστασία του. Πέρα από τις δύο πόλεις (Έδεσσα και Πάντοβα) απολαύσαμε κι άλλα όμορφα μέρη στις δύο χώρες ενισχύοντας την σχέση μας με την ιστορία και την παράδοση και αποκτώντας αμέτρητες απίστευτες εμπειρίες . Είμαι πραγματικά ευγνώμων για όλα όσα έζησα και σίγουρη πως δεν θα ξεχάσω ποτέ όσα έξησα τις δύο εβδομάδες του προγράμματος!»
Ειρήνη, μαθήτρια Α Λυκείου

«Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Erasmus ήταν μια αξέχαστη εμπειρία τόσο όταν φιλοξενήσαμε όσο και όταν φιλοξενηθήκαμε. Το πιο σημαντικό είναι ότι είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε οκτώ φανταστικά παιδιά με τα οποία περάσαμε δύο εβδομάδες γεμάτες δραστηριότητες και πολύ γέλιο. Η εβδομάδα που φιλοξενηθήκαμε στην Ιταλία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς μένοντας μαζί με τις οικογένειες των παιδιών, μάθαμε για την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της Ιταλίας. Επισκεφτήκαμε τρεις διαφορετικές όμορφες πόλεις (Βενετία, Βερόνα, Πάδοβα), δοκιμάσαμε νέα φαγητά, γνωρίσαμε το εκπαιδευτικό σύστημα της Ιταλίας ενώ ταυτόχρονα κινηθήκαμε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία διαφέρουν πολύ από αυτά της χώρας μας, καθώς είναι πιο σύγχρονα και εξελιγμένα. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό δημιουργήσαμε εμπειρίες και αναμνήσεις τις οποίες θα θυμόμαστε για το υπόλοιπο της ζωή μας.»
Δανάη και Παρασκευή, μαθήτριες Α Λυκείου

«Αρχικά ήταν μία αξέχαστη εμπειρία καθώς έμαθα αρκετά πράγματα. Πιστεύω ότι βελτιωθήκαμε ως άνθρωποι μέσα από το πρόγραμμα Εράσμους . Αναμετρήθηκα με το φόβο του αεροπλάνο- καθώς ταξίδευα για πρώτη φορά- και νομίζω ότι τον νίκησα! Εντυπωσιάστηκα προσωπικά από την αρχιτεκτονική των κτιρίων και των ναών όχι μόνο στην Πάδοβα αλλά και στη Βενετία, την οποία την επισκεφτήκαμε την Παρασκευή. Όσον αφορά τις εμπειρίες μας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ήμασταν στην Ιταλία στην πόλη της Πάδοβα ήταν καταπληκτικές , κάναμε ενδιαφέροντα πράγματα και δραστηριότητες και φυσικά γνωρίσαμε καινούργια παιδιά από το ιταλικό σχολείο και δεθήκαμε περισσότερο με τα παιδιά τα οποία μας φιλοξένησαν. Νομίζω ότι μέσα από το πρόγραμμα καθένας μας είχε την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα και τον εαυτό του γιατί καταλάβαμε πόσα πολλά μπορούμε να καταφέρουμε μιλώντας μια ξένη γλώσσα και συνεργαζόμενοι σε δράσεις με παιδιά από μια άλλη χώρα. Προτείνω σε όλα τα παιδιά που θα έχουν του χρόνου την ευκαιρία να μπουν στο πρόγραμμα, να πάρουν μέρος γιατί πραγματικά προσφέρει πολλά!»
Κωνσταντίνος , μαθητής Α Λυκείου

«Για μένα το Erasmus είναι ένα μεγάλο μάθημα. Αρχικά μου έκανε μεγάλη εντύπωση πως άτομα από άλλες χώρες έμοιαζαν σε πολλά χαρακτηριστικά με εμάς τους Έλληνες. Επίσης μου έκανε εντύπωση πόσο εύκολα καταλαβαινόμασταν μεταξύ μας όχι μόνο επειδή όλοι μιλούσαν πολύ καλά αγγλικά αλλά κυρίως επειδή μοιραζόμασταν κοινές αντιλήψεις και ασχολούμασταν με τα ίδια πράγματα.
Συμμετέχοντας στο Erasmus συνειδητοποίησα ότι θα ήθελα η χώρα μου, η πόλη μου και το σχολείο μου να επενδύσουν στην πράσινη ενέργεια και καθένας μας να έχει ουσιαστική οικολογική συνείδηση.»
Ορέστης, μαθητής Α Λυκείου



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.