Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παραμορφωμένα ροδάκινα - Υπάρχει περίπτωση να εκλείψει άμεσα η καλλιέργεια της ροδακινιάς στη Ελλάδα και όχι μόνο;



Το 2021 άρχισε η εμφάνιση μία μυστηριώδους ασθένειας στα ροδάκινα περιοχών της Πέλλας πέριξ του βουνού Πάικο. Αν και τον πρώτο χρόνο τα συμπτώματα ήταν σποραδικά και σπάνια, περιορισμένα σε λίγα αγροκτήματα, το 2022 φάνηκε ότι αρχίζει μία σημαντική διασπορά μολύνοντας εξ’ ολοκλήρου τα πρώτα κτήματα. Το 2023 η ασθένεια φαίνεται ότι διασπάρθηκε σε μία μεγάλη έκταση πολλών χιλιομέτρων. Φέτος, τα πρώτα συμπτώματα που αρχικά εντοπίσθηκαν καλύπτουν μία έκταση δεκάδων χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει 6 χωριά!!! Η τελική αποτύπωση της καταστροφής για φέτος θα φανεί εντός λίγων ημερών όπου τα οφθαλμοφανή συμπτώματα θα αναγνωριστούν καλύτερα.

Από την πρώτη στιγμή που φάνηκε ότι πρόκειται για κάτι καινούργιο και σημαντικό, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής ενότητας Πέλλας σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο προχώρησαν σε ενδελεχής ελέγχους για την εξακρίβωση του παθογόνου ή των παθογόνων που προκαλούν την ασθένεια. Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη ποιοι ακριβώς είναι οι Ιοί (σύμπλοκο) ή ο Ιός που βρίσκονται πίσω από όλο αυτό. Τα συμπτώματα κατά βάση παραπέμπουν στο Ιοειδές του Λανθάνοντος Μωσαικού της Ροδακινιάς PLMVD.

Τα συμπτώματα της ασθένειας είναι πολλά, αλλά το κύριο και οφθαλμοφανές είναι η παραμόρφωση των καρπών που είναι ευδιάκριτη από νωρίς μέσα στη χρονιά. Ακόμη παρατηρείται οφθαλμόπτωση, ανθόπτωση, δίδυμοι καρποί, σκάσιμο καρπών, ανομοιόμορφη βλάστηση την άνοιξη και βλαστοί χωρίς βλάστηση κυρίως από την μέση προς την κορυφή του βλαστού. Από τον τρόπο και την ταχύτητα που εμφανίζονται τα συμπτώματα πιθανολογείται ότι η μεταφορά γίνεται με την γύρη ή/και μολυσμένα έντομα.

Μέχρι στιγμή φαίνεται ότι επηρεάζονται κυρίως οι βιομηχανικές ποικιλίες Άνδρος και Α37 εξ’ ολοκλήρου, ενώ σοβαρά προβλήματα εμφανίζουν και οι ποικιλίες Φερκλουζ, Έβερτς και Κατερίνα. Όσα επιτραπέζια ροδάκινα είναι στην προσβεβλημένη περιοχή φαίνεται ότι είναι ευαίσθητα στην ασθένεια της παραμόρφωσης (Royal gloria, royal lee, switch scarlet).

Προφανώς, αν τελικά αποδειχθεί ότι το αίτιο είναι Ιολογικό θα μιλάμε για μία ασύλληπτων διαστάσεων καταστροφή για την ελληνική ροδακινοκαλλιέργεια.

Σάββας Σ Παστόπουλος
Γεωπόνος MSc, Νέος Μυλότοπος Γιαννιτσών






Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Ο κύριος Λάκης επισκέφθηκε τα χωράφια έβγαλε την καθιερωμένη φωτογραφία με δελτίο έκθεση ιδεών, μίλησε στο τηλέφωνο με ανσρμοδιους, έκανε και μια δήλωση αλήθεια πού; Και εκπλήρωσε το έργο του με την στάχτη στα μάτια των παραγωγών. Αλήθεια γιατί μουγγα στην στρουγκα δεν μίλησε στον Αυγενακη και να του ζητήσει αποζημίωση; Α ξέχασα ήταν ο Διονύσης γιαυτό κατάπιε την γλώσσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.