Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αριδαία: Συζητώντας για τις προκλήσεις της τεχνολογίας - «Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης»



Συζητώντας για τις προκλήσεις της τεχνολογίας

Στα πλαίσια της αναζήτησης απαντήσεων στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας έγινε χτες Σάββατο 25/5/2024  μια εκδήλωση για την «Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης» στην πόλη της Αριδαίας και στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Παιδείας Αθλητισμού και Πολιτισμού και ο Αντιδήμαρχος Πέτρος  Τσαρκνιάς.  Η εκδήλωση υποστηρίχτηκε από τους  Unboxholics  που συντόνισαν τη συζήτηση και θα τη μεταδώσουν στο ψηφιακό τους κανάλι.  https://www.youtube.com/@Unboxholics
Υπήρξε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση  για τα οφέλη και προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης που ακολούθησε την ομιλία του Γιάννη Σωτηρόπουλου, Σύμβουλου Ασφαλείας Υπολογιστών και ηγετικό στέλεχος της διεθνούς μη-κερδοσκοπικής ασφάλειας εφαρμογών πληροφορικής OWASP.
Εξετάστηκαν θέματα όπως η εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης,  το νέο στάδιο της Παραγωγικής ΤΝ, Πολυτροπικά Μοντέλα, την Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη και τις τεράστιες δυνατότητες που φέρνει στην καθημερινή ζωή, ιατρική, επιστημονική έρευνα, ευφυή γεωργία, και επιχειρηματικότητα. Συζητήθηκαν οι κίνδυνοι εξαπάτησης και παραβίασης των ιδιωτικών δεδομένων, του ελλιπή ελέγχου, παραπληφόρησης, πλαστών βίντεο  και φωτογραφιών (Deepfakes), κλωνοποίηση φωνής και ψηφιακής προσωπικότητας, καθώς και την επίδραση της αυξημένης υπολογιστικής επεξεργασίας στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.
Ο ομιλητής σχολίασε τους βάσιμους προβληματισμούς των πολιτών με αναφορές στην νέα Τεχνική Οδηγία της ΕΕ για την ΤΝ και συμβουλές για προσωπική ασφάλεια. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για έλεγχο και διαφάνεια στην ανάπτυξη νέων μοντέλων ΤΝ αλλά και αυτοματοποιημένα συστήματα αξιολόγησης μοντέλων όπως το   Decoding Trust  και το Inspect από το Ινστιτούτο Ασφάλειας ΤΝ του Ηνωμένου Βασίλειου και άλλων διεθνών οργανώσεων.  Ανέφερε τη συλλογική δουλειά που γίνεται από πολλούς οργανισμούς για να διασφαλιστεί η ΤΝ όπως το OWASP και αναφέρθηκε στα μαθήματα της ιστορίας όπου ο φόβος κι αποφυγή οδήγησαν σε χειρότερα αποτελέσματα.  Tόνισε ότι μόνο η γνώση, διαρκής κατανόηση, και εκπαίδευση μπορούν να βοηθήσουν στο να αποφύγουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό και αδιαφάνεια με τον περιορισμό αυξημένων ικανοτήτων σε λίγες μεγάλες εταιρείες. Απευθύνθηκε στη νεα γενιά να αυξήσει την τεχνογνωσία στο χώρο της ΤΝ και ανάφερε τα μαθήματα της Εθνικής Ακαδημίας  Ψηφιακών Ικανοτήτων για τις τεχνολογίες αιχμής κλείνοντας με την έκκληση «Το Μέλλον είναι εδώ. Ας μη το χαρίσουμε σε άλλους».
Κλείνοντας ο Αντιδήμαρχος Πέτρος Τσαρκνιάς, τόνισε ότι η εκδήλωση ήταν η αρχή μια διαρκούς συζήτησης με την τοπική κοινωνία  και ότι ο δήμος Αλμωπίας θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στη συζητήσεις για τεχνολογίες αιχμής και πως μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο μας και τους πολίτες.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.