Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Oι εκλεγμένοι βουλευτές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εκλογών στην ΠΕ Πέλλας


Τώρα που οριστικοποιήθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα μπορούμε να προβούμε σε κάποια αξιόλογα συμπεράσματα, τόσο σχετικά με τα ποσοστά των κομμάτων στους δήμους της Π.Ε. Πέλλας, όσο και με την ιστορία και την ανθρωπογεωγραφία των (νέο)εκλεγμένων βουλευτών.

Το πρώτο σημαντικό και άκρως πολιτικό συμπέρασμα είναι το γεγονός της διαφοράς που καταγράφηκε ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα από δήμο σε δήμο στην ΠΕ Πέλλας.

Κι ενώ στην Αλμωπία σημειώθηκε μια διαφορά 18 μονάδων ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ (44,06% ΝΔ, 26,08% ΣΥΡΙΖΑ), στο δήμο Έδεσσας η διαφορά ήταν από τις μικρότερες που καταγράφηκαν στην Επικράτεια: 36,66% ΝΔ με 33,93% ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μόλις 2,73 μονάδες! Αυτό σαφώς έχει να κάνει με την έλλειψη υποψηφίου βουλευτή από την περιοχή της Έδεσσας, κάτι που όμως δεν αποτυπώθηκε στην Αλμωπία, η οποία επίσης δεν εκπροσωπήθηκε στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Το ΚΙΝ.ΑΛ συνολικά στην ΠΕ Πέλλας πήγε αρκετά καλά σε σύγκριση με την Επικράτεια καθώς απέσπασε το 9,28% των ψήφων και κατέγραψε διψήφια ποσοστά σε Αλμωπία (10,33%) και Σκύδρα (11,58%). Στον δήμο Πέλλας πήρε 8,37% και στο δήμο Έδεσσας πήρε 8,51%, δηλαδή κυμάνθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα με το πανελλήνιο. Όμως δεν κατάφερε να πάρει έδρα η οποία πήγε στο γειτονικό Κιλκίς. Έδρα το ΚΙΝ.ΑΛ. καταλαμβάνει επίσης στην Θεσσαλονίκη (1 στην Α΄ και 1 έδρα στην Β΄) αλλά και στην Χαλκιδική.

Οι εκλεγμένοι βουλευτές στην Πέλλα


Γιώργος Καρασμάνης (ΝΔ)

Εκλέγεται συνεχώς πρώτος βουλευτής στη ΝΔ από το 1996!

Ο Γιώργος Καρασμάνης γεννήθηκε το 1951 στην Πέλλα. Σπούδασε οικονομικές αλλά και πολιτικές επιστήμες, ενώ ύστερα από τις σπουδές του εργάστηκε ως οικονομολόγος. Σήμερα είναι ενεργό μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Είναι ενεργό στέλεχος της ΝΔ από την ίδρυσή της, το 1974. Το 1985 ορίστηκε υπεύθυνος διοικούσας επιτροπής Αγροτικού της ΝΔ για τέσσερα χρόνια, ενώ τον ίδιο χρόνο (1985) ήταν τιμητικά στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, χωρίς να εκλεγεί. Μάλιστα, με τη συμμετοχή του στην Επιτροπή Αγροτικού συνέβαλλε στη σύνταξη του προγράμματος του κόμματος για την αγροτική ανάπτυξη. Το 2004 ανέλαβε καθήκοντα υπεύθυνο τομέα πολιτικής ευθύνης αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας.

Στις Εθνικές Εκλογές του 1996 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής ενώ επανεξελέγη στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2000, του 2004, του 2007, του 2009 και τις διπλές εκλογές του 2012. Κατά την πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής η οποία προέκυψε από τις Εθνικές Εκλογές του 2009 εξελέγη από το σώμα του Κοινοβουλίου Κοσμήτορας, θέση την οποία διατήρησε έως το 2012.

Στις 9 Ιουνίου 2014, με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αναλαμβάνει καθήκοντα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Είναι παντρεμένος με την Αικατερίνη Σπέρη και έχουν μία κόρη την Αναστασία. Μιλά Αγγλικά και Ιταλικά.

Διονύσης Σταμενίτης (ΝΔ)

Γεννήθηκε στα Γιαννιτσά το 1968. Προέρχεται από μια μέσο-αστική οικογένεια. Ο πατέρας του Βαγγέλης διετέλεσε υπάλληλος στο Δημόσιο Ταμείο στα Γιαννιτσά και η μητέρα του Ελένη εργάστηκε για 30 και πλέον χρόνια, ως νηπιαγωγός, σε σχολικές μονάδες του Νομού.

Μετά την αποφοίτησή του από το 1ο Λύκειο Γιαννιτσών συνέχισε τις σπουδές του ως Πολιτικός Μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ.

Είναι παντρεμένος με τη Γεωργία Γκίκα και έχουν ένα γιό και μια κόρη.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ενεργειακή Πολιτική και Ανάπτυξη.

Το 1995 έγινε μέλος του ΤΕΕ και έκτοτε εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός, με ειδίκευση στην αποκατάσταση και επανάχρηση κτιρίων.

Εκλέχτηκε Βουλευτής για πρώτη φορά στις εκλογές της 6ης Μαΐου του 2012. Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπήρξε:

– Μέλος της διαρκούς επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

– Μέλος της μόνιμης επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος.

– Μέλος της ειδικής επιτροπής της Ελληνισμού της Διασποράς.

Διετέλεσε αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα πολιτικής Ευθύνης των Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας από το 2011 έως το 2012.

Το 2010 ορίστηκε μέλος της οργανωτικής επιτροπής του 8ου Συνεδρίου της ΝΔ και εκλέχτηκε μέλος της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Το 1992 εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ και διετέλεσε περιφερειάρχης ΟΝΝΕΔ Μακεδονίας Θράκης και μέλος του Σ.Γ. ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης.

Το 1990 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ του Νομού Πέλλας και Γραμματέας του Τ.Γ. ΟΝΝΕΔ Γιαννιτσών.

Το 1990 εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου των Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ.

Βασίλης (Λάκης) Βασιλειάδης (ΝΔ)

Γεννημένος στα Γιαννιτσά και με καταγωγή από το Μάνδαλο Πέλλας. 

Είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Νομικής Σχολής στην Κύπρο.

Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Δήμου Πέλλας με καθ’ ύλη αρμοδιότητες που αφορούν την Οικονομική Υπηρεσία, τον Προγραμματισμό και την Ανάπτυξη, τη Διαφάνεια και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. 

Το 2010 εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος Πέλλας. Έχει διατελέσει Πρόεδρος επιτροπής διαβούλευσης για την κατάρτιση του Οργανισμού στο Δήμο Πέλλας, Αντιπρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης ΔΗΚΕΠΑ Δήμου Πέλλας καθώς επίσης μέλος της επιτροπής για την οικονομική απογραφή του Δήμου, ενώ μέχρι και υπήρξε και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής. 
Σημαντική επίσης είναι η παρουσία του και στον αθλητικό χώρο, δεδομένου ότι υπήρξε Πρόεδρος στην ποδοσφαιρική ομάδα «Δόξα Μανδάλου» και Πρόεδρος του «ΠΑΟΚ Γιαννιτσών» και παράλληλα μέλος του ΔΣ του Ναυτικού Ομίλου Γιαννιτσών. 

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 αλλά και του περασμένου Μαϊου εκλέχθηκε περιφερειακός σύμβουλος με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.
Θεοδώρα Τζάκρη (ΣΥΡΙΖΑ)

Εκλέγεται συνεχώς πρώτη σε σταυρούς βουλευτής της Π.Ε. Πέλλας σε ΠΑΣΟΚ (2004, 2007, 2009, 2012- 2 φορές) και ΣΥΡΙΖΑ (2015- 2 φορές, 2019)!

Γεννήθηκε στην Πέλλα, και κατοικεί στα Γιαννιτσά.

Σπούδασε Νομικά στην Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και άσκησε δικηγορία στα Γιαννιτσά στο διάστημα 1996-2004.

Το 1998 εξελέγη νομαρχιακή σύμβουλος του νομού Πέλλας και επανεξελέγη στις εκλογές του 2002. Διετέλεσε Αντινομάρχης Πέλλας αρμόδια σε θέματα Παιδείας και Πολιτισμού, εκπρόσωπος του νομού Πέλλας στο Περιφερειακό Κέντρο Ισότητας και μέλος του Δικτύου Αιρετών Γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το 2004 εξελέγη βουλευτής Πέλλας με το ΠΑΣΟΚ και επανεξελέγη στις εκλογές του 2007, 2009 και 2012.  Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και τον Ιούνιο του 2011 ήταν υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με έδρα τη Θεσσαλονίκη στην Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 2009.

Στις 11 Νοεμβρίου 2013 ψήφισε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης Σαμαρά και διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Το 2014, η Τζάκρη έκανε συζητήσεις με το ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ενταχθεί στο κόμμα.

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, η Τζάκρη κατέβηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Πέλλας και πήρε μία από τις τρεις έδρες που κατέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επανεξελέγη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 ως τον Νοέμβριο του 2016 διετέλεσε υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Είναι παντρεμένη και μητέρα μιας κόρης.

ΗΕ karatzova.com

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

26 comments:

  1. γιατί δεν λέτε πότε γεννήθηκε η ντόρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το 59 είναι γεννηθείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λάκης ήρθε να συμπληρώσει την 3αδα των ανεπάγγελτων. Το μονο βιογραφικό που έχει είναι το κομματικό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. -Εκλέγεται συνεχώς πρώτος βουλευτής στη ΝΔ από το 1996.
    -Εκλέγεται συνεχώς πρώτη σε σταυρούς βουλευτής της Π.Ε. Πέλλας σε ΠΑΣΟΚ (2004, 2007, 2009, 2012- 2 φορές) και ΣΥΡΙΖΑ (2015- 2 φορές, 2019)

    Ας μην ψάχνουμε τι φταίει και η Πέλλα βρίσκεται εκεί που βρίσκεται σε σύγκριση με άλλους νομούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τους πουλήσαν πρόλογο για την Μακεδόνια οι της ΝΔ και φάγανε το παραμύθι και τώρα οι ΝΔ δεν θα κάνει τπτ για το θέμα. Μπρρρ πρόβατα.

      Διαγραφή
    2. Ο Νομός Πέλλας ψήφισε 4 ανεπάγγελτους για βουλευτές που δεν έχουν δουλέψει στη ζώη τους.

      Διαγραφή
    3. Λακης Βασιλειάδης το νέο αίμα: Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Δήμου Πέλλας με καθ’ ύλη αρμοδιότητες που αφορούν την Οικονομική Υπηρεσία, τον Προγραμματισμό και την Ανάπτυξη, τη Διαφάνεια και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.

      Το 2010 εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος Πέλλας. Έχει διατελέσει Πρόεδρος επιτροπής διαβούλευσης για την κατάρτιση του Οργανισμού στο Δήμο Πέλλας, Αντιπρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης ΔΗΚΕΠΑ Δήμου Πέλλας καθώς επίσης μέλος της επιτροπής για την οικονομική απογραφή του Δήμου, ενώ μέχρι και υπήρξε και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής.
      Σημαντική επίσης είναι η παρουσία του και στον αθλητικό χώρο, δεδομένου ότι υπήρξε Πρόεδρος στην ποδοσφαιρική ομάδα «Δόξα Μανδάλου» και Πρόεδρος του «ΠΑΟΚ Γιαννιτσών» και παράλληλα μέλος του ΔΣ του Ναυτικού Ομίλου Γιαννιτσών.

      Που έχει δουλέψει στη ζωή του ακριβώς;

      Διαγραφή
    4. Δούλευει τον κόσμο δν φτανει αυτο;..Ποιο Μητσοτακικος δν υπάρχει...ας κάνει για τον τοπο πριν τον έρθουν οι κοπριες στην πόρτα

      Διαγραφή
    5. Δύσκολα είναι, όταν δεν ξέρεις να δουλεύεις και πουλάς παραγόντιλίκια από την πλατεία και θεωρίες, τι αποτελέσματα να έχεις, περιμένετε εσείς. Μακάρι να βγω ψεύτης. Τον ψήφισα για τις περιφερειακές αλλά όχι για τις εθνικές, θα έπρεπε να μαζέψει εμπειρία και να εργαστεί σκληρά αλλά άπο ότι φαίνεται έχει άλλες κομματικές βλέψεις. Λυπάμαι ειλικρινά.

      Διαγραφή
  5. 1.Με στεναχωρεί που θα χάσουμε τα παπαγαλάκια από το γραφείο του Σηφάκη
    2.η Πέλλα μένει χωρίς αριστερό βουλευτή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά κάτι κολλημένοι σαν και εσένα διεσπασαν τον χώρο και η ΝΔ μας πήρε φαλαγγυ ακόμα συνεχίστε έτσι και εξουσία θα δούμε μετά από 20 χρόνια όταν εσείς θα έχετε πάθει Αλτσχάιμερ......

      Διαγραφή
  6. Συγχαρητήρια Λάκη βασιλειαδη άξιος... ελπίζουμε ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα μας για τα παιδιά μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που έχει δουλέψει ο Λάκης και περίμενεις πράγματα και καταστάσεις ακριβώς;

      Διαγραφή
    2. Καρασμάνης, Τζάκρη, Σταμενίτης μια από τα ίδια και Λάκης για εκεί φαίνεται η δουλειά, ένας με αυτούς θα γίνει. Μακάρι όχι

      Διαγραφή
  7. οΙ ΕΚΛΟΓΕς απεδειξαν οτι ο μεσος Ελληνας ψηφιζει για βυσμα. Οικογενειοκρατιες με εμπειρια στη συναλλαγη. Παπανδρεου ,Μητσοτακηδες, Καραμανληδες.Ασχετα ποιοι ρημαξαν τη χωρα επι μισο αιωνα, με σκανδαλα ,διαπλοκη.Siemens, Novartis, πλαστα στοιχεια της ΕΛΣΤΑΤ, ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ,λιστες ΛΑΓΚΑΡΝΤ ,κλπ. Να μην ξεχναμε κα;ι σε4 τοπικο επιπεδο. επανεκλογη Σταμκου για τριτη θητεια με μηδεν εργο.Υστερα που να αλλαξει η χωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ακούστε το βιογραφικό των βολευτων μα: Ανεπάγγελτοι,συμφεροντολόγοι, βολευτάκηδες. Λαέ της πλάκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο ψευτοΑλεξης μπουφο των 2.53, δεν εκλεψε ,δεν εξαπατησε κανεναν ,εφαγε ολο το λουκι των διαπραγματευσων για το χρεος που προκαλεσαν οι προηγουμενοι εδω και 40-50 χρονια. Αφηνει νοικοκηρεμενο κρατος με αποθεμα 37 δις ευρω,δηλαδη απο το μοχθο σου,τον μοχθο μας ,για να ανακεφαλαιοποιηθουν ξανα οι Τραπεζες. Εδινε καθε χρονο 1 περιπου δις κιονωνικο μερισμα ,η, επιδοματα για να μην ψαχνουν οι φτωχοι τους καδους απο τα σκουπιδια Εσενα σε τιμα σαν πολιτη να ταιζεις την δυναστεια του Μητσοτακη ; Προφανως κι εσυ ψηφιζεις με γνωμονα το βυσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγχαρητήρια Λάκη βασιλειαδη για αυτή τη μεγάλη νίκη .... ελπίζουμε μαζί σου...κ όσοι λένε κακίες απ' την ζήλια τους είναι δεν δίνουμε καν σημασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι ζήλιες, γεγονότα είναι μεγάλε.

      Διαγραφή
  11. Είχαμε τον Πάλη είχαμε τον Μακη τώρα ηρθε και ο Λακης.. αθάνατη Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οποιος θέλει μπορεί να κατέβει ρε φίλε μου βουλευτής να δούμε τι θα κάνει ..ο Λάκης σας εφταιξέ τώρα...μου φαίνεται οτι κάποιοι δεν έχουν με τι να ασχοληθούν...ο Λάκης είναι άξιος κ βγήκε σε κάποιους δεν αρέσει αυτό μάλλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ρε παιδιά καταρχήν καλησπέρα. Διαβάζω τα σχόλια Κ οι περισοτεεροικρινετε Κ γράφετε για τον Βασιλειάδη.Ενω καταλαβαίνω ότι έχετε λόγο και άποψη και δεν είστε πρόβατα κατηγόρηται ένα νέο παιδί 34 35 χρόνων που Μόλις εκλέχτηκε.οι υπόλοιποι έκαναν κάτι??Για τον νόμο έκαναν κάτι για τους αγρότες πλην καρασμανη με εκείνο το περιβόητο ντενιμινις??Ας έχουμε υπομονή Ν δούμε τι θα κάνει Ποια θα είναι η πορεία του Πώς θα συμπεριφερθεί τι θα κάνει για την Πέλλα και μετά τον κρίνουμε όλοι μαζί αρνητικά αν είναι μια από τα ίδια η θετικά αν όντως προσφέρει στην Πέλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.