Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Το καλό, το μέτριο και το φρικτό σενάριο μετά την 30η Ιουνίου


Δύο συν ένα σενάρια αντιμετωπίζει πλέον η Ελλάδα για την επόμενη μέρα της λήξης των διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της οι οποίες είχε χθες μια κορύφωση με σειρά αλληλοκατηγοριών από το Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν Κλoντ Γιούνκερ και τον Πρωθυπουργό κ Αλέξη Τσίπρα.

Σήμερα συνεδριάζει δια ζώσης το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ το οποίο αναμένεται να αποφασίσει άλλη μια αύξηση της χρηματοδότησης από τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. Θα δώσει όμως άλλη μια - μάλλον τελευταία- αναβολή στην συζήτηση για το κούρεμα των εγγυήσεων που παρέχει το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα για να εξασφαλίσει ρευστότητα.
Με δεδομένο σχεδόν ότι η συνεδρίαση του Eurogroup δεν θα έχει απόφαση για το ελληνικό πρόγραμμα αφού οι δύο πλευρές βρίσκονται ακόμη μακριά η μια από την άλλη η διαπραγμάτευση θα μπεί πλέον στην «παράταση». Στην περίοδο της παράτασης που λήγει στο τέλος του μήνα υπάρχει χρόνος για να εκτυλιχθούν τρία σενάρια:

1. Το καλό είναι να συγκληθεί μέσα στις επόμενες μέρες μια Σύνοδος Κορυφής όπου ο έλληνας Πρωθυπουργός θα δεχθεί μια τελική πρόταση χωρίς σαφείς δεσμεύσεις για το χρέος από τους Ευρωπαίους ηγέτες την οποία προ του κινδύνου ενός «ατυχήματος» θα κάνει αποδεκτή. Η επόμενη κίνηση υα είναι ένα έκτακτο Eurogroup που θα επικυρώσει την συμφωνία και θα ορίσει κατ αρχήν μια παράταση του προγράμματος ώστε να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα . Παράλληλα θα αποφασιστεί ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης έναντι υλοποίησης προαπαιτούμενων . Στο τέλος του μήνα η Ελλάδα θα πληρώσει κανονικά την δόση ύψους του ΔΝΤ και θα συνεχίσει να εφαρμόζει μνημόνιο μέχρι να εκπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων της.

2. Το ενδιάμεσο σενάριο θέλει τις δύο πλευρές να επιστρέφουν στον τραπέζι του διαλόγου με τα γνωστό μπρός πίσω που έχουμε δεί τους τελευταίους τρείς μήνες. Η αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία θα συνεχιστεί και μαζί και οι εκροές κεφαλαίων από τις τράπεζες. Βλέποντας η ΕΚΤ ότι δεν θα υπάρχει σαφής προοπτική για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει στο «κούρεμα» της αξίας των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών. Και μόνο η απόφαση αυτή θα εντείνει τις εκροές κεφαλαίων και θα οδηγήσει μοιραία στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων προς τις ελληνικές τράπεζες. Οι έλεγχοι θα αποφασιστούν μυστικά και θα επιβάλλονταν αιφνιδιαστικά. Χθες το Bloomberg πήρε την «σκυτάλη» από την Suddeutsche Zeitung κάνοντας εκτενές αφιέρωμα στο ενδεχόμενο επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα.
Αν η 30 Ιουνίου παρέλθει και η δόση των 1,56 δις ευρώ προς το ΔΝΤ δεν αποπληρωθεί η Ελλάδα τα πράγματα δυσκολεύουν. Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο, το συνολικό χρέος της προς το ταμείο να καταστεί ληξιπρόθεσμο. Η αβεβαιότητα θα φτάσει στο κατακόρυφο και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα συνεχιστούν μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις Τράπεζες. Η όποια συμφωνία θα υπάρχει σε μελλοντικό χρόνο (πχ αρχές Ιουλίου) θα πρέπει να αντιμετωπίζει τόσο το χρέος της Ελλάδα προς το ΔΝΤ όσο και τις ανάγκες από πληρωμής των ομολόγων προς την ΕΚΤ. Θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι πιο σκληρή και από αυτή που ζητούν σήμερα οι δανειστές αφού θα απαιτούσε και ένα νέο δάνειο προς την Ελλάδα η οποία θα ξεκινούσε την εφαρμογή ενός τρίτου μνημονίου. Για το ενδεχόμενο τρίτου μνημονίου έχουν αναφερθεί σε ανύποπτο χρόνο όλες οι ηγεσίες των θεσμών και οι περισσότεροι από τους ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών.

3. Το τρίτο σενάριο είναι αυτό της ρήξης με τους δανειστές και της οριστικής διακοπής των διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα θα αθετούσε όλες τις υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και πλέον θα θεωρούνταν σε χρεοκοπία αν και οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα επικύρωναν τον τίτλο με δεδομένο ότι ΔΝΤ και ΕΚΤ θεωρούνται «δημόσιος τομέας». Παρόλα αυτά η ΕΚΤ θα χαρακτήριζε τις ελληνικές τράπεζες «αφερέγγυες» θα διέκοπτε και την χρηματοδότηση μέσω του ELA. Μόνη φυσική συνέχεια θα ήταν η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει μια υπόσταση στην διεθνή αγορά κεφαλαίων.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.