Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δήμαρχος Έδεσσας: ''Δεν είμαστε ταβερνιάρηδες''



Τρία θέματα όπως ήταν αναμενόμενο απασχόλησαν την χθεσινή (15/6) απογευματινή προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας.
Εκμίσθωση ακινήτου Τημενιδών, εκμίσθωση ακινήτου στο πάρκο Καταρρακτών και η αναδοχή του χρέους της υπό εκκαθάρισης ''ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε''. Έτσι λοιπόν αφού διαπιστώθηκε απαρτία ο Πρόεδρος του Δ.Σ Γκιούρος Φίλιππος, κήρυξε την συνεδρίαση.
Πριν τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, τέθηκαν από τους Δημοτικούς Συμβούλους ερωτήσεις προς τη Δημοτική Αρχή για διάφορα θέματα. Δείτε παρακάτω τι ακριβώς ρώτησαν και τι απάντησαν ο Δήμαρχος και Αντιδήμαρχοι, κατά περίπτωση:

1.Ρυσάφης Αντώνης: Με αφορμή ερώτηση συμβούλου στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, για μεταφορά υλικών από το λατομείο στο Νησί-Πέλλας, ζήτησε να πληροφορηθεί σχετικά με την ύπαρξη εγγράφου και τα ερωτήματα που περιέχονται μέσα σ΄αυτό, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Προεδρεύων, δεσμεύθηκε να απαντήσει στο επόμενο συμβούλιο, αφού ενημερωθεί για το θέμα.
2.Φουνταλής Μιχάλης: Ζήτησε ενημέρωση για την κατασκευή του στίβου στο νέο γυμναστήριο, και σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτές. Επίσης ζήτησε να πληροφορηθεί, αν θα μεταβιβασθεί το 50% του στρατοπέδου στο Κλεισοχώρι-Πέλλας, στην κυριότητα του Δήμου Έδεσσας. Για το μεν πρώτο ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος σχετικά με τους εργολάβους, στα υπό κατασκευή έργα, αφού αυτοί (εργολάβοι) δεν πληρώνονται λόγω των γνωστών προβλημάτων και συγκεκριμένα αν και έχουν πιστωθεί 600.000,00 ευρώ για τα έργα αυτά, οι τράπεζες δεν τα αποδίδουν. Για το στρατόπεδο, απάντησε ότι λόγω αλλαγής της Κυβέρνησης το θέμα… πάγωσε, ενώ υποσχέθηκε ότι θα τεθεί εκ νέου και πάλι το θέμα στην νέα ηγεσία.
3.Δημητριάδης Βασίλης: Ζήτησε να πληροφορηθεί τον λόγο, γιατί αν και το 1ο και 6ο Νηπιαγωγείο έχουν μεταφερθεί δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη η τηλεφωνική σύνδεση, καθώς και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατάσταση στο Νηπιαγωγείο στο ΤΖΑΜΙ. Επίσης, για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και διερχόμενοι οδηγοί από την τοπική κοινότητα Ριζαρίου-Πέλλας, σχετικά με τις εργασίες στο αποχετευτικό σύστημα  που καθυστερούν και δημιουργούν προβλήματα με τις λακκούβες κλπ στο οδόστρωμα. Για τις εργασίες που γίνονται στο γήπεδο στο κέντρο της πόλης, αν έχουν την έγκριση της επιτροπής ποιότητας ζωής, και αν συζητήθηκαν σ΄αυτήν, καθ΄όσον τα έργα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Τέλος ζήτησε να πληροφορηθεί, με τίνος εντολή δόθηκε το δικαίωμα σε ιδιώτη, και όχι σε αρμόδιο υπάλληλο της υπηρεσίας να κάνει χρήση υπηρεσιακό όχημα του Δήμου Έδεσσας.! Στις απαντήσεις του ο Δήμαρχος για το έργο στο Ριζάρι απάντησε όπως και παραπάνω για την μη απόδοση των χρημάτων από τις τράπεζες, ενώ για τα έργα στο γήπεδο, απάντησε με ερώτηση προς τον Δημητριάδη ''αν σας αρέσει η όψη του γηπέδου'' και συνεχίζοντας τόνισε σιβυλλικά, ότι ''με την ερώτηση σου αυτή, σκοτώνεις τον εθελοντισμό ''!!, χωρίς να μπορούν να καταλάβουν οι ΜΗ παροικούντες εν τη Ιερουσαλήμ, τι ακριβώς ήθελε να πει ο Δήμαρχος. Τότε παρενέβη ο Αντιδήμαρχος Μουράτογλου λέγοντας ότι '' είστε επικίνδυνοι, μας οδηγείτε στην καταστροφή, πρέπει να φύγετε'' προκαλώντας την αντίδραση του Δημητριάδη, ο οποίος απάντησε ότι '' ο Ελληνικός λαός αποφάσισε και κάποιοι εδώ μέσα παίρνουν το μέρος των εκβιαστών''. Για την τηλεφωνική σύνδεση στα Νηπιαγωγείο, απάντησε ο Χατζόγλου Χρήστος, λέγοντας ότι το θέμα δρομολογήθηκε και εντός των ημερών θα λυθεί.



Στην συνέχεια συζητήθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όπως αναγράφονταν στην πρόσκληση, παρουσία μάλιστα και δημοτών-εργαζομένων στα υπό εκμίσθωση δημόσια ακίνητα. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τι ακριβώς λέχθηκε:

Α. Εκμίσθωση του Δημοτικού ακινήτου που βρίσκεται στην πλατεία Τημενιδών και του ακινήτου που βρίσκεται στο πάρκο Καταρρακτών:
Την εισήγηση στα δύο θέματα  έκανε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μουράτογλου Γιάννης, λέγοντας αρχικά ότι ''η εισήγηση έχει διανεμηθεί σε όλους, ρωτήστε ότι θέλετe''!!. Ύστερα από αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης για καλύτερη ενημέρωση, αναγκάσθηκε να αναφέρει ότι υπάρχει η ομόφωνη απόφαση των μελών της Δημοτικής Ενότητας Έδεσσας, ζητώντας να εξουσιοδοτηθεί η Οικονομική επιτροπή προκειμένου συντάξει τους όρους κλπ προϋποθέσεις  της εκμίσθωσης του ακινήτου. Πριν λάβουν το λόγο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο παριστάμενος δημότης, Πατεντζίνης Ευάγγελος, κατέθεσε ψήφισμα, υπογεγραμμένο από δέκα εννέα (19) δημότες, με το οποίο ζητούσαν να μην ψηφίσουν την εκμίσθωση των κέντρων Τημενιδών και του κέντρου Καταρρακτών. (Δείτε το ψήφισμα ΕΔΩ).
Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Φουνταλής Μιχάλης, εκφράζοντας την αντίθεσή του, επιρρίπτοντας πολιτικές ευθύνες, τόσο στην νυν, όσο και στην Δημοτική Αρχή επί διοίκησης Σόντρα, ενώ επανέλαβε την πρότασή του να τα λειτουργήσει ο Δήμος, εισπράττοντας τα χειροκροτήματα και τις επιδοκιμασίες των παριστάμενων δημοτών στην αίθουσα. Σίγουρος εμφανίσθηκε ο Δημητριάδης Βασίλης, ότι οι ιδιώτες που θα αναλάβουν τα δύο καταστήματα, με βάση το παρελθόν δεν θα αποδίδουν τα μισθώματα, με αποτέλεσμα να εμπλακεί ο Δήμος σε δικαστικές διενέξεις, όπως γίνεται και σήμερα. Τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων, υπό τη σκέπη του Δήμου, αλλά με έναν άλλο τρόπο διαχείρισης, εισπράττοντας και αυτός τα χειροκροτήματα των δημοτών.
Αντίθετος στην πρόταση του Δήμου και ο Ρυσάφης Αντώνης, ζητώντας να βρεθεί τρόπος αξιοποίησης και των δύο καταστημάτων. Την διαφωνία του εξέφρασε και ο Σόντρας Γιάννης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ''δίνεται σε ιδιώτες τα σήματα κατατεθέν της πόλης''. Τέλος τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Έδεσσας, Γιάννου Δημήτρης, απαντώντας στις προτάσεις για λειτουργία των καταστημάτων από τον Δήμο,  ότι '' Δεν είμαστε ταβερνιάρηδες''. Η μόνη λύση είναι η εκμίσθωση σε ιδιώτες, και ότι τα νούμερα είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Διαχειριζόμαστε το δημοτικό χρήμα με ευλάβεια. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, και δεν μπορούν να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος''.
''Θέλουμε να σώσουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις'', φέροντας σαν παράδειγμα την λειτουργία από ιδιώτες του Ψηλού Βράχου και του  Κιουπρί, που λειτουργούν ομαλά και πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους προς τον Δήμο. Τελικά κατά την ψηφοφορία που ακολούθησε η πρόταση για εκμίσθωση και των δύο καταστημάτων σε ιδιώτες… πέρασε με τις θετικές ψήφους της συμπολίτευσης, ενώ η Αντιπολίτευση ψήφισε αρνητικά, με αποτέλεσμα κατά την ανακοίνωση του αποτελέσματος να εισπράξει η συμπολίτευση το ειρωνικό χειροκρότημα των δημοτών που ήταν παρόντες στην αίθουσα.

B. Λήψη απόφασης για την αναδοχή του αναλογούντος χρέους της υπό εκκαθάρισης ‘’ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΔΕΣΣΑΣ Α.Ε Ο.Τ.Α’’:
Την ίδια εισήγηση και για το παραπάνω θέμα έκανε ο Αντιδήμαρχος Μουράτογλου Γιάννης, ενώ στην συνέχεια ο Ρυσάφης Αντώνης έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα:
1.Ποιο όφελος θα έχει ο δημότης του Δήμου αν περάσει η πρόταση;
2.Τι θα γίνει αν δεν περάσει;
3.Αν επιμερίστηκε το χρέος;
4. Γιατί δεν τέθηκε η επιχείρηση σε λύση και εκκαθάριση το 2011;
Επειδή ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος δεν απαντούσε ξεκάθαρα στα ερωτήματα, το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ερωτώντα συμβούλου, με αποτέλεσμα να αναγκασθεί ο Μουράτογλου Γιάννης να απαντήσει, λέγοντας ότι '' σχετικός Νόμος προβλέπει ότι το χρέος καταμερίζεται ανάλογα, και στην περίπτωση του Δήμου, το 98% επωμίζεται ο Δήμος και το 2% οι εργαζόμενοι, σαν μέτοχοι στην επιχείρηση. Σύμφωνα με υπολογισμούς και κατόπιν ρυθμίσεων των οφειλών στο δημόσιο (ΙΚΑ-ΔΟΥ), η μηνιαία δόση θα ανέρχεται περί τις 8.000,00 ευρώ περίπου μέχρι να εξοφληθεί το συνολικό ποσό, χρήματα τα οποία θα λαμβάνει ο Δήμος από τους εκμισθωτές των καταστημάτων''.
Με την λατινική ρήση ''Μea culpa'' (δικό μου λάθος)  απάντησε στην 4η ερώτηση ο Δήμαρχος Έδεσσας, λέγοντας ότι ''το κάναμε για να δώσουμε την ευκαιρία να σωθεί η επιχείρηση και οι εργαζόμενοι'', ενώ επισήμανε ότι τα χρέη της επιχείρησης ρυθμίζονται από το έτος 2009! Γνώρισε επίσης ότι η επιχείρηση είχε παλιά εισπράξεις 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ενώ τώρα… έπεσε στις 700 χιλιάδες.  Μικροένταση προκλήθηκε όταν ο Δημητριάδης ρώτησε τρεις φορές για το ποιες είναι αναλυτικά οι οφειλές κλπ, χωρίς να λάβει απάντηση, ενώ σε μία αποστροφή του λόγου του είπε μεταξύ άλλων ότι ''μπορεί οι εργαζόμενοι να κάνουν και προτομή στον Μουράτογλου'', αναγκάζοντας τον δεύτερο να του απαντήσει  σε τρίτο πρόσωπο, ότι, '' αυτός έχει σπάσει το βλακόμετρο'', για να ανταπαντήσει ο Δημητριάδης ότι ''δείχνεις το χαρακτήρα σου''.
Ο Ρυσάφης μεταξύ άλλων, τόνισε ότι έπρεπε να παραιτηθούν τρία άτομα για την κατάσταση αυτή, χωρίς να κατονομάσει πρόσωπα, ενώ άφησε υπονοούμενα για  ευθύνες σε όποιον ψηφίσει την αναδοχή του χρέους. Με μία λαϊκή παροιμία, παραφρασμένη, εξέφρασε την αντίθεσή του ο Σόντρας Γιάννης, λέγοντας ότι '' Αν σπείρεις σιτάρι δεν μπορείς να θερίσεις καλαμπόκι'', γιατί εσείς (Δημοτική Αρχή) αυτό κάνατε, ενώ ζήτησε την ανάκληση του θέματος και την συζήτησή του σε άλλον χρόνο. Στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε, το θέμα τελικά πέρασε με τις θετικές ψήφους της συμμπολίτευσης, με μία όμως απώλεια, αφού η Δημοτική Σύμβουλος της παράταξης του Δημάρχου Ταμβίσκου Έφη, έδωσε αρνητική ψήφο.

By Sakis
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.