Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Φίλης: Αναγνωρίζουμε τον πόνο των Ποντίων, αλλά δεν πρόκειται για γενοκτονία! (βίντεο)


Θύελλα αντιδράσεων αναμένεται να προκαλέσει η δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων, την οποία δεν αναγνωρίζει, καθώς κατά την άποψή του δεν πληρούνται τα «επιστημονικά κριτήρια» για έναν τέτοιο χαρακτηρισμό.
«Αναγνωρίζουμε τον πόνο των Ποντίων αλλά δεν ήταν γενοκτονία» σημείωσε ο Νίκος Φίλης μιλώντας στην εκπομπή Στον Ενικό, ενώ συμπλήρωσε πως «Είναι άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια».
Ο κύριος Φίλης στην τηλεοπτική του συνέντευξη είπε χαρακτηριστικά σε σχέση με το ζήτημα:
«Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, στον Νίκο Χατζηνικολάου.
Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 213.000-368.000 Ελλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το Ελληνικό Κράτος, την Σουηδία και την Αυστραλία αλλά και από διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.
         Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο.
Κατόπιν εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994, και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. ΠΟΛΥ "ΩΡΑΙΑ" ΤΑ ΛΕΕΙ Ο Π@@ΑΡ@Σ!!!....ΑΦΟΥ ΩΣ ΕΘΝΟΣ-ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ (ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ!!!) ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ "ΤΣΟΥΤΣΕΚΙΑ" -ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ-Κ@Θ@ΡΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ!!!!- ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΕ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΗΘΙΚΗ-ΕΘΝΙΚΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΜΑΣ...ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΟΝΟ ΤΑ "ΔΑΝΕΙΚΑ" ΜΑΣ... ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ-ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ-ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ (Ο ΚΑΘΕ ΠΑΠΑΡΟΛΟΓ@Σ) !!! ΚΙ ΕΜΕΙΣ, ΟΠΩΣ ΜΑΣ "ΕΜΑΘΑΝ" ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ, ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ "ΗΜΕΡΑΣ" ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ (ΑΚΟΜΗ!!!) ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΑΣ....ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΝΑ Γ..........ΖΗΤΩ!!! (ΠΟΥ ΚΑΗΚΑΜΕ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν μας συμφερει σαν χωρα, η καθε ράτσα να επιμένει στα δικα της.Οι βλάχοι λένε τα δικα τους,οι ντοπιοι άλλα, οι αρβανιτες άλλα, οι Σαρακατσανοι 'αλλα, οι ανατολικο Ρωμυλιωτες άλλα.Οι ξένοι ρωτάνε: μα καλά...ποσα κομάτια είστε έλληνες?Μονο έλληνας θα λες ουτε ποντιος ουτε τιποτε άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΥΜΦΩΝΟΙ...ΓΙ' ΑΥΤΟ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ!!!

      Διαγραφή
  3. Δυο εθνη αναγνωριζει ο ΟΗΕ οτι υπαρχουν
    ...οι Ελληνες και οι Κινεζοι....και σημερα οι ορδες των "Μογγολων" της παγκοσμιοποιησης-με τα καταλληλα λαμογια /πολιτικαντηδες των 2 εθνων- θελουν να τα διαλυσουν και να τα καταντησουν απλα κρατιδια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.