Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δώρο Χριστουγέννων: Δείτε πώς υπολογίζεται και ποιοι δικαιούνται


Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Έδεσσας και Αλμωπίας ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται ως εξής:
Καταρχήν, όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε οποιονδήποτε εργοδότη στον ιδιωτικό τομέα, δικαιούνται δώρου (επιδόματος) Χριστουγέννων και στον υπολογισμό αυτού δεν λαμβάνεται υπόψη  η ιδιότητα του εργαζόμενου ως μισθωτού ή εργατοτεχνίτη, αλλά ο τρόπος αμοιβής (ημερομίσθιο, ωρομίσθιο, μισθό) και ο χρόνος απασχόλησης του εντός του έτους.
Ολόκληρο το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται για διάρκεια εργασίας από 
1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου του ίδιου έτους χωρίς διακοπή. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση είναι μικρότερης διάρκειας, μέσα στο παραπάνω χρονικό διάστημα, τότε ο εργαζόμενος δικαιούται μέρος του δώρου Χριστουγέννων κατ’ αναλογία.
 Η αναλογία αυτή είναι 2 ημερομίσθια ή 2/25 του μηνιαίου μισθού για κάθε 19 μέρες εργασιακής σχέσης. Για χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών υπολογίζεται ανάλογο κλάσμα. Οι 19 αυτές ημέρες είναι ημερολογιακές, δηλαδή υπολογίζονται χωρίς να αφαιρεθούν ρεπό, Κυριακές ή αργίες που εμπίπτουν στο διάστημα απασχόλησης από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου.
Σε όλες τις περιπτώσεις το πόσο του δώρου προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας 0,041666.
Το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται μέχρι 21 Δεκεμβρίου από τους εργοδότες.
Όσον αφορά το επίδομα αδείας:
Όσοι έχουν δουλέψει τουλάχιστον 6,5 μήνες δικαιούνται το μισό του καθαρού μισθού ή 13 ημερομίσθια ως επίδομα αδείας.
Όσοι δεν έχουν δουλέψει 6,5 μήνες δικαιούνται για κάθε 25 ημέρες εργασίας 2 ημερομίσθια επίδομα αδείας και 2 ημερομίσθια άδεια.
Το επίδομα αδείας δεν μπορεί να ξεπερνάει το μισό του καθαρού μισθού ή τα 13 ημερομίσθια.  
Τέλος είναι υποχρεωτική η χορήγηση της αδείας στους εργαζόμενους μέχρι 31/12/2015 διαφορετικά σε περίπτωση άρνησης της χορήγησης της ο εργαζόμενος δικαιούται της αποδοχές της αδείας αυξημένες στο 100% (διπλάσιο). 
Δεν διπλασιάζεται όμως το επίδομα αδείας.
Για περισσότερες πληροφορίες οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Έδεσσας και Αλμωπίας στο τηλ. 2381023439 και στο ΣΕΠΕ τηλ.2381022097.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.