Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πολίτες Έδεσσας: Η Έδεσσα στο έλεος των ''Αστικών αναπλάσεων''



Και πάλι στη μέγγενη των δήθεν αστικών αναπλάσεων η πόλη των νερών και του πράσινου η Έδεσσα.
«Ενοποίηση Τουριστικού με εμπορικό κέντρο Έδεσσας» είναι αυτή τη φορά το όνομα της καταστροφικής παρέμβασης με φορέα υλοποίησης το Δήμο Έδεσσας με προϋπολογισμό 2.504.860 € και συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης , σε μια εποχή που οι ανάγκες της κοινωνίας που καλείται να πληρώσει το μάρμαρο είναι μεγάλες και διαφορετικές από αυτές που η δημοτική αρχή της πόλης με την ανοχή της αντιπολίτευσης έχει επιλέξει την τελευταία δεκαετία να προωθεί διασπαθίζοντας το δημόσιο και κοινοτικό χρήμα για αχρείαστα έργα που προσβάλλουν και καταστρέφουν την πράσινη κληρονομιά της πόλης.
Το πάρκο της 25ης Μαρτίου ισοπεδώνεται και δεκάδες υγιή δένδρα μέσα σ΄αυτό αλλά και κατά μήκος της οδού 25ης Μαρτίου (κυρίως Σοφόρες) να κόβονται με το επιχείρημα ότι δήθεν είναι σάπια, ενώ βέβαιη αναμένεται και η παραπέρα τσιμεντοποίησή του ΕΝΩ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ως στόχος του προγράμματος αναφέρεται «η βελτίωση του περιβάλλοντος»! 
Η πολλαπλή χρησιμότητα του πράσινου όπως η λειτουργία του ως μέσου φυσικού δροσισμού (και όχι μόνον σκίασης) με τη διαδικασία της διαπνοής εν μέσω μάλιστα της κλιματικής αλλαγής φαίνεται να είναι άγνωστη τόσο για τη δημοτική αρχή όσο και για την αρμόδια υπηρεσία πράσινου του Δήμου Έδεσσας. Γι΄ αυτούς κυρίαρχη είναι η άποψη των αποψιλώσεων και των «ανοιχτών χώρων» με το πράσινο να θεωρείται ακόμη εμπόδιο και ενοχλητικό!
Για όσους πιστεύουν πως το πράσινο στην Έδεσσα περισσεύει θα πρέπει ν΄ αναφερθεί πως σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του καθηγητή της Αρχιτεκτονικής τοπίου του Α.Π.Θ. Γιάννη Τσαλικίδη η αναλογία τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο είναι 7,2 ενώ κατά τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος το κατώτερο όριο για να είναι μια πόλη βιώσιμη είναι 10 τ.μ./κάτοικο. Στην ίδια έρευνα σχετικά με τη δενδροστοιχία της 25ης Μαρτίου αναφέρεται : « 25ης Μαρτίου : χαρακτηρίζεται στο μεγαλύτερο μήκος της από πυκνή δενδροστοιχία κυρίως από Σοφόρες με ανεπτυγμένη κόμη που προσφέρει πυκνή σκίαση και δημιουργεί αψίδα πάνω από το δρόμο. Αποτελεί ίσως την αρτιότερη δενδροστοιχία από πλευράς συντήρησης και πυκνότητας. Υπάρχει ανάγκη ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ και συμπλήρωσης των κενών και ανόμοιων ειδών από Σοφόρες ώστε να υπάρχει ομοιομορφία και ενότητα».
Αντίθετα όμως με τα συμπεράσματα της έρευνας για ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ η Δημοτική Αρχή Έδεσσας προχώρησε προκλητικά σε εκτεταμένες κοπές κατά μήκος της οδού της 25ης Μαρτίου.
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΙΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΩΣ ΟΣΑ ΔΕΝΔΡΑ ΚΟΠΟΥΝ Θ΄ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ!
Αν και αυτό έγινε κατά ένα μέρος στην περίπτωση της 18ης Οκτωβρίου ως κίνηση εντυπωσιασμού και σε λίγες ακόμη περιπτώσεις, όμως όπως φαίνεται από τα οπτικά ντοκουμέντα που δημοσιεύουμε (καθώς και πολλά άλλα ) δεκάδες κομμένα δένδρα την τελευταία δεκαετία επί δημαρχίας Γιάννου όχι μόνον δεν αντικαταστάθηκαν από άλλα ,αλλά αντίθετα τσιμεντώθηκαν η «αντικαταστάθηκαν» από πλακάκια! Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους!

ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΔΕΣΣΑΣ



 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

19 comments:

  1. Είσαστε εσείς οι ίδιοι που μηνυατε τον δήμο για τους ποταμοβραχιονες,τις καραβίδες τα ψαράκια που θα είχαν τις φωλιές τούς τον οργασμό της αγελάδας και άλλα χαριτωμένα.
    Τα βρωμοδενττρα που κόπηκαν πέρα από την σκιά για κάποιους μήνες του χρόνου προκαλούσαν περισσότερα προβλήματα.
    Φυτεύτηκαν χωρίς μελέτη και σχεδιασμό και όλα σχεδόν ξεπέρασαν το μέγεθος με αποτέλεσμα να σπάσουν πεζοδρόμια και δρόμο.
    Τα σπασμένα του κλαδιά έιχαν προκαλέσει κατά καιρούς άπειρα ατυχήματα.
    Την επόμενη ποχη της ανθοφορίας η γλίτσα και η κόλλα που άφηναν στα πεζοδρόμια ήταν απερίγραπτη.
    Ορθά λοιπόν κόπηκαν και ορθά θα μπουν δέντρα που δεν μεγαλώνουν τόσο σε όγκο και δεν θα προκαλέσουν τα ίδια πρόβληματα.
    Και τότε πάλι θα καταπιειτε την γλώσσα σάς.
    Α και που είσαστε.
    Αυτό με το οξυγόνο
    Εντάξει
    Φαλτσοσφυριγμα.
    Δεν είναι και η Αθήνα.
    Η Έδεσσα είναι και έχει ολόγυρα δέντρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ως ακατέργαστος ,περιβαλλοντικά αναλφάβητος και ψεκασμένος που είσαι ως ένα βαθμό δικαιολογείσαι να ψευδολογείς ασύστολα επειδή θίγεται ο επίσης αγράμματος δήμαρχός σας. Τη μελέτη και τις προτάσεις της της ερευνητικής ομάδας που μιλάει για διατήρηση των υπαρχόντων δένδρων τις αγνόησες γιατί είσαι λάτρεις του ψεύδους και του χύμα λόγου ! Κάτι αμαθείς σαν εσένα και τον αρχηγό σας μισούν το πράσινο και τα μεγάλα δένδρα με τα πολλαπλά τους οφέλη και θέλουν να τα αντικαταστήσουν με ποώδη και θάμνους στην καλύτερη περίπτωση και με πλακάκια στη χειρότερη όπως έχει γίνει σε εκατοντάδες περιπτώσεις! Όσο για "τα βρωμόδεντρα που κόπηκαν" αναλφάβητε εραστή του τσιμέντου μάθε πως εκτός από "τη σκιά " τους προσέφεραν μέσω της διαπνοής και φυσικό δροσισμό το καλοκαίρι που ο τόπος καίγεται!

      Διαγραφή
  2. άφησαν το μουσείο έπιασαν το ποτάμι τώρα τα δέντρα 7 άτομα μαζι με τον βαγγελη σας μάθαμε ...στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτός από αυτό έχεις κάτι άλλο να πείς φτωχέ μου άνθρωπε ;Έχω την εντύπωση ρέει τσιμέντο στα μυαλά και τις φλέβες σας !

      Διαγραφή
  3. Όταν λέτε πολίτες της Έδεσσας.
    Ένα ταξί το γεμίζεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσείς που γεμίσατε πολλά ταξί και κάνατε την πόλη σαν τα μούτρα σας τίποτε άλλο έχετε να πείτε; Αυτή είναι η επιχειρηματολογία σας;

      Διαγραφή
    2. ΠΑΛΙ ΡΕ ΓΚΕΛΗ? ΗΜΑΡΤΟΝ

      Διαγραφή
  4. Οι πολίτες Έδεσσας αν θέλουν να τους παίρνουμε στα σοβαρά να βάλουν τα ονόματά τους. Κι αν θέλουν να αλλάξουν κάτι να βάλουν υποψηφιότητα για δήμαρχοι να πουν τις θέσεις τους, το πρόγραμμά τους και να τους ψηφίσουμε. Όλα τα υπόλοιπα είναι να 'χαμε να λέγαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ γιατί δεν βάζεις το όνομά σου να ξέρουμε ποιός είσαι και να σε ψηφίσουμε όταν βάλεις υποψηφιότητα , τόσο ωραία που τα λές; Όπως και να το κάνουμε πάντως οι "πολίτες Έδεσσας" έχουν και επιχειρήματα και ντοκουμέντα που στηρίζουν αυτά που λένε και που φαίνεται σας πείραξαν πολύ
      ! Τα δικά σας επιχειρήματα ποιά είναι, να τα ακούσουμε;

      Διαγραφή
    2. Την αλλη φορα βαπτίστηκαν "Κινηση Πολιτων" .. Εφτιαξαν παρανομο site με την αντιστοιχη ονομασια χωρις ποτέ να το νομιμοποιήσουν . Το site to χειριζεται ο υποψήφιος του Γιαννουλη . Και αντί επέμβει ο νόμος υπάρχουν πρόβατα που τον ακολουθουν πάλι .

      Διαγραφή
    3. ''οι "πολίτες Έδεσσας" έχουν και επιχειρήματα'' εδώ γελάνε οι πάντες, τα τελευταία επιχειρήματα ηταν τα ψάρια του ποταμού τι θα γίνουν και ότι θα ξεραθεί ο βράχος της Εδεσσας και θα πέσει.

      Διαγραφή
    4. Πιστεύω απόλυτα πως τα ψάρια έχουν περισσότερα επιχειρήματα από σένα και μάλλον υψηλότερο IQ!

      Διαγραφή
    5. Αν πραγματικά θέλεις ονόματα και δεν σε ενδιαφέρει το περιεχόμενο αυτών που λέμε αλλά τα ονόματά μας μπορείς να απευθυνθείς στην Ε.Υ.Π. , αυτή ξέρει.

      Διαγραφή
  5. Η σκληρή πραγματικότητα μιλά από μόνη της στις φωτογραφίες περαστικά μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολίτες Έδεσσας! ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ! έφαγαν τα μούτρα τους και τώρα τα έβαλαν με τα δέντρα, μπας και πάρουν καμία ψήφο...μπας.. αλλά τους έχουν πάρει χαμπάρι ότι είναι γραφικοί και σπάνε πλάκα οι περισσότεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπορεί να μου πει κάποιος σε τι διαφέρει η ποιότητα ζωής των πολιτών που κατοικούν επί της στρατού με κάποιον που κατοικεί στην Χαριλάου; Η πράσινη Έδεσσα είναι ένας μύθος που οφείλεται στις δεντροστοιχίες της 25ης Μαρτίου και 18ης Οκτωβρίου και τις παραποτάμιες. Ένα ταξιδακι στο εξωτερικό και θα καταλάβετε τι σημαίνει αστικό πράσινο. Και ο κάτοικος της Αθήνας αν θέλει πράσινο μπορεί να πάει Πάρνηθα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα του. Δυστυχώς η πόλη κατάντησε χωριό με χωριάτικη νοοτροπία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη τους βάζεις δύσκολα.
      Πρόβατα ήταν , πρόβατα παραμένουν.
      Εκεί στην 25η Μαρτίου που έπεσε πρόσφατα το μεγάλο ξεκαθάρισμα, ο ήλιος χτυπά αλύπητα.
      Κρανίου τόπος

      Διαγραφή
  8. Μια βόλτα στην Έδεσσα διαπιστώνεις πόσα πολλά δέντρα ήταν-είναι σάπια και ευτυχώς που ο Τάκης και οι υπηρεσίες τα εντόπισαν, τα έκοψαν και μας γλίτωσαν από πολλά απρόοπτα.
    Προφανώς μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν υγιή και τα χτύπησε και αυτά ξαφνικίτιδα, οπότε επενέβησαν οι αρμόδιοι.
    Και κάτι ακόμα.
    Στους πεζόδρομους πόσα δέντρα είχαν φυτευτεί και πόσα εξαφανίστηκαν με τον καιρό ώστε να διευκολυνθούν οι τέντες ή άλλες κατασκευές διαφόρων καταστημάτων;
    Ακόμα και σε άλλους δρόμους του κέντρου μήπως έχουν δώσει άδεια οι αρμόδιοι - ειδικοί του δήμου και διάφοροι κλαδεύουν και κονταίνουν φυτεμένα δέντρα εδώ και δεκαετίες, γιατί προφανώς ΄΄εμποδίζουν΄΄ ;
    Μήπως και εκείνα άρχισαν να σαπίζουν από τα φύλλα και τα κλαδιά και προχωρά η ασθένεια προς τα κάτω;
    Τέλος εκεί στο ένα από τα δύο πεζοδρόμια της Καραολή ( Καταρράκτες), υπήρχαν ή δεν υπήρχαν δέντρα και αν ναι, ΄σάπια και εκείνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Καραολή εξαφάνισαν 15 δένδρα "σάπια" και ΄κείνα και τα αντικατέστησαν με πλακάκια! Δεν άργησαν να σκάσουν μύτη τα τραπεζοκαθίσματα από τα απέναντι μαγαζιά!

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.