Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μέχρι την Τρίτη 14/2 η διαβούλευση για την εκλογή Πρόεδρου συμβουλίου δημοτικής κοινότητας άνω των 300 κατοίκων



Ποιος θα εκλέγεται Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας με πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των 301 κατοίκων, ορίζει το Άρθρο 32 Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, που έχει τεθεί επίσημα σε δημόσια διαβούλευση λήγει αύριο 14 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με αυτό, ο Δήμαρχος θα κερδίζει όλους τους Προέδρους Συμβουλίων στις Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο ορίζεται ότι «1. Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας με πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των 301 κατοίκων, ορίζεται ο Σύμβουλος του επιτυχόντος ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ στη Δημοτική Κοινότητα».

Το υπό διαβούλευση άρθρο έχει ως εξής: 

Άρθρο 32 Πρόεδρος συμβουλίου δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των τριακοσίων ενός (301) κατοίκων – Τροποποίηση άρθρου 79 ν. 3852/2010

1. Στο άρθρο 79 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) αντικαθίσταται ο τίτλος, β) αντικαθίσταται στις παρ. 1 και 5 η αναφορά σε πρόεδρο συμβουλίου κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων από την αναφορά σε πρόεδρο του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των τριακοσίων ενός (301) κατοίκων γ) αντικαθίσταται στις παρ. 1 και 4 η αναφορά στον πρώτο κατά σειρά συνδυασμό (πρώτο σε εκλογική δύναμη συνδυασμό) από τον επιτυχόντα συνδυασμό του δημάρχου, δ) στην παρ. 1 τα δύο πρώτα εδάφια αντικαθίστανται από ένα νέο εδάφιο, ε) στην παρ. 2, στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3 και στην παρ. 4 πριν από τη λέξη «κοινότητας» προστίθεται η λέξη «δημοτικής», στ) στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 επέρχεται νομοτεχνική βελτίωση, ζ) στην παρ. 4 μετά από τη λέξη «δεύτερου» προστίθενται οι λέξεις «κατά σειρά εκλογής», η) προστίθεται παρ. 4Α, θ) στην παρ. 5 επέρχεται νομοτεχνική βελτίωση και το άρθρο 79 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 79
Πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των τριακοσίων ενός (301) κατοίκων
1. Πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των τριακοσίων ενός (301) κατοίκων ορίζεται ο σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού του δημάρχου που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του δημάρχου στη δημοτική κοινότητα και σε περίπτωση ισοψηφίας, το αρμόδιο δικαστήριο διενεργεί κλήρωση. Η μη αποδοχή του αξιώματος του προέδρου, δεν οδηγεί σε απώλεια της ιδιότητας μέλους του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας.
2. Όταν ο πρόεδρος απουσιάζει ή κωλύεται, τα καθήκοντά του ασκεί μέλος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας, που ορίζεται από αυτόν, ως αναπληρωτής του.
3. Τα μέλη του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας μπορούν, με γραπτή δήλωσή τους προς τον δήμαρχο, να ανεξαρτητοποιηθούν από το συνδυασμό με τον οποίο έχουν εκλεγεί. Σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης του προέδρου, αυτός εκπίπτει από το αξίωμά του και εφαρμόζεται η διαδικασία της παρ. 4.
4. Αν η θέση του προέδρου του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας κενωθεί λόγω θανάτου ή παραίτησης ή έκπτωσης από το αξίωμα ή εξαιτίας οποιουδήποτε άλλου λόγου, πρόεδρος ορίζεται ο επόμενος κατά σειρά σταυρών προτίμησης σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού του δημάρχου και αν εξαντληθούν οι σύμβουλοι του συνδυασμού του δημάρχου, πρόεδρος ορίζεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης μεταξύ των συμβούλων του δεύτερου κατά σειρά εκλογής συνδυασμού και ούτω καθεξής.
4Α. Αν στη δημοτική κοινότητα δεν έχουν ανακηρυχθεί υποψήφιοι του επιτυχόντος συνδυασμού του δημάρχου, το αξίωμα του προέδρου καταλαμβάνει ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης μεταξύ των συμβούλων του πρώτου κατά σειρά εκλογής συνδυασμού στη δημοτική κοινότητα.
5. Στον πρόεδρο του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των τριακοσίων ενός (301) κατοίκων χορηγούνται από το δήμο έξοδα κίνησης που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, μετά από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.».
2. Η παρ. 1 εφαρμόζεται και ισχύει για τις εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών της παρ. 5 του άρθρου 5 του ν. 4804/2021 (Α’ 90) και εφεξής.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. αυτά και πόσα άλλα ,πότε θα τα εξηγήσουν στον κόσμο? οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν το Νόμο? η ουσία πάντως είναι ότι στις ακριτικές περιοχές κακά τα ψέματα η ποιότητα των νέων που έμεινε είναι Γ εθνική με ιδέες Δ εθνικής και πάει λέγοντας.
    Αν κατέβει ο Σώρρας στο νομό πέλλας θα πάρει ψήφο...
    Οπότε καταλαβαίνετε ποιοί θα εκλεγούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σβήνει ο νόμος από τον χάρτη πρέπει να αρχίσουμε να το παίρνουμε αποφαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.