Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Χάλκινοι οι κωπηλάτες του Ν.Ο.Γιαννιτσών στη Βουλγαρία


Ο Βασίλης και ο Στέφανος επιστρέφουν από την Βουλγαρία. Στη διαδρομή με το αυτοκίνητο για την Ελλάδα,  κρατούν τα μετάλλια στα χέρια τους και ξεσπούν σε χαμόγελα και πειράγματα. «Τα καταφέραμε» λένε μεταξύ τους «Αυτό που δεν κάναμε πέρυσι το κάναμε φέτος».

Οι δύο νέοι πρωταθλητές του Ναυτικού Ομίλου Γιαννιτσών είναι μόλις 16 και 15 χρόνων και κατέκτησαν το τρίτη θέση σε Διεθνή αγώνα κωπηλασίας που έγινε στο Plovdiv της Βουλγαρίας.

«Η διάκριση για μένα σημαίνει πολλά γιατί πέρυσι χάσαμε και δεν μπήκαμε στον τελικό. Φέτος με το Στέφανο τα καταφέραμε μέσα από πολύ κούραση και μεγάλο ανταγωνισμό και γι αυτό είμαι πολύ χαρούμενος» δηλώνει ο Βασίλης Τσαλικίδης από τη Νέα Πέλλα  ενώ ο Στέφανος Καπάκογλου από τα Γιαννιτσά συμπληρώνει:

«Για μένα αυτή η διάκριση σημαίνει πολλά, πρώτον: ενθουσιασμό γιατί πέρυσι που τρέξαμε χάσαμε από μια χαζομάρα, δεύτερον: ελπίδες για τα επόμενα γιατί καταλαβαίνω ότι τόσο καιρό που κουράζομαι  στην προπόνηση δεν κουράζομαι τσάμπα, τρίτον: υπερήφανος που επέλεξα να συνεργάζομαι με τέτοιο συναθλητή άσχετα που ώρες, ώρες διαφωνούμε και μαλώνουμε και  τέταρτον:  πρέπει να προπονούμε για την εθνική γιατί πιστεύω ότι θέλει και άλλη προσπάθεια».

Η περίπτωση των δυο κωπηλατών αναδεικνύει τα πολλαπλά οφέλη του πρωταθλητισμού και ιδιαίτερα την προσπάθεια που καταβάλει εδώ και πολλά χρόνια ο Ν.Ο.Γ αλλά ταυτόχρονα μας βάζει στη διαδικασία ενός θετικού προβληματισμού.

Για τον αθλητή ο πρωταθλητισμός  σημαίνει, ότι αφιερώνει αρκετές ώρες καθημερινά για προπόνηση, εστιάζει σε λεπτομέρειες, και καθορίζει την καθημερινότητά του με βάση τις αθλητικές του δραστηριότητες.

Ο πρωταθλητής από μόνος του, είναι ένας ήρωας μόνο και μόνο για την προσπάθεια που καταβάλλει. Η συμμετοχή του σ αυτή τη διαδικασία   αυτομάτως τον κάνει να ξεχωρίζει  μέσα στην κοινωνία.

Τα παιδιά αρχικά αθλούνται είτε  για να «παίξουν», είτε να γνωρίσουν φίλους, είτε για να διασκεδάσουν τη συμμετοχή τους. Αισθάνονται μέλη του συνόλου, και  αρχίζουν σταδιακά να χτίζουν την αυτοεκτίμησή τους. Οι συμπεριφορές που αναπτύσσονται, οι αξίες που καλλιεργούνται, οι στόχοι και ο τρόπος επίτευξής τους είναι ορισμένα από τα στοιχεία που καθορίζουν την ανάδειξη του αθλητισμού σε κάτι ωφέλιμο.

Αρχικά ικανοποιούνται γιατί συνήθως ικανοποιούνται οι γονείς τους και οι προπονητές τους, και τότε  αρχίζουν να συνδέουν την επιτυχία με την αποδοχή. Αυτό σ ένα σημείο  όταν γίνεται από την πλευρά των τρίτων ίσως είναι λάθος.

Η  ανάπτυξη της προσωπικότητας και η πορεία της εξέλιξης ως  ατόμου είναι το σημαντικότερο και όχι μόνο η διάκριση που θα αποφέρει την αποδοχή.

Πάνω σ αυτή τη βάση εργάζονται σήμερα οι προπονητές και το ΔΣ του Ναυτικού Ομίλου Γιαννιτσών και αυτό είναι και η σπουδαιότερη προσφορά στην κοινωνία.

Γιώργος Ροδάκογλου
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.